inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2008.07.16. 11:44 inszeminator

A fejbelőtt Krisztus ürügyén.

      Nagyszerű dolognak tartom, hogy olyan emberektől kaphatok inspirációt,  akiket nem is ismerek személyesen. Márpedig köszönet jár ezért a fénykép küldőjének, s fejbelőtt Krisztus írójának, Gaspernek.

   Az út szemközti oldalán áll az én kőkeresztem. Amikor ideérkeztem valami futónöény mászott rá terjedelmesen - a környéke kopár - jobbról balról villanyoszlopok, és a  buszmegálló. Az új polgármester hivatalba lépése után emberek jöttek letisztították róla a kuszadékot, s egy középkorú hölgy irányitásával darabokra szedték. Gyanús volt nekem addig is rejtőzködő állapotában, de megtisztítva a szobor, és anyaga - valami vöröses márványos - kifejezetten szépnek, barátságosnak, a parasztbarokk figyelemre méltó alkotásának tűnt. Telente, amikor elmegyek mellette, vagy ha csak átnézek a tornácról, a havas Krisztus-kereszt az erdőn jut eszembe Adytól. Borzongatóan gyönyörű vers, régi családi esték hangulatát idézi.

    Szétszedték, a hölgy magával vitte, azt mondták restaurátor. Ezek után még jobban aggódtam érte. Amikor a feljavított talapzatot jött megvizsgálni a polgármester kimentem,  beszélgetésbe elegyedtünk, s azt hazudtam, hogy a nálam megszállt svájci ismerősöknek is nagyon tetszett a kereszt, és sajnálták, hogy annyi mindenféle dolog veszi körül, megfullad így az oda nem való tárgyak

 

szorításában, hely kéne neki, legalább a buszmegállót kéne kicsit arrébb helyezni. Voltak nálam svájciak le is fényképezték, még ősállapotában, de nem mondtak semmit. Külföldiekre való hivatkozás azonban, ezen a tájékon igen nagy hatással jár. Másnap már öt méterrel hátrébb vonult a buszmegálló. És még egy falugyűlés sem kellett hozzá. Tágasabb környezete  lett a szobornak, s azóta persze egymással versengve hordják ültetik, gondozzák virágjaikat a környékbeli asszonyok. Na de nem ez a lényeg, illeteve ez is fontos, de maga a szobor.....

   Idős meggyötört arcú, a Krisztusi kor kétszeresével bíró parasztember néz le az alant lévőkre kicsit oldalt fordított fejjel, mintegybeletörődve sorsába...Elvégeztetett - hát végül is ezt akartad Uram...! Szó sincs itt valami nyúlánk fiatal férfi ábrázolásáról, a test inkább 7/1- es arányú, s ennek megfelelően nagy fején míves tüskekozószorúval, vastag  erőteljes combokkal és  hozzáillő lapát tenyereinél átszegelve búslakodik a keresztfán. Igazi föld, illetve szőlőmives alak - nem is érti, hogyan  kerülhetett ilyen fura helyzetbe.

     

     Ha volna digitális fényképezőgépem és értnék is a használatához boldogan csatolnám a képét, erre még várni kell. Az összképet a négy híján kétszáz éve készített, illetve vésett felirat hitelesíti. A renoválás után az alig olvasható betüket megpróbálták arannyal kitölteni, én pedig megpróbálom hitelesen idemásolni:

 

Az Isten Dicsesegire állito

ták ez a Kőreiztet Gróf Thom.

Schmidek és a Hédsig Telir Jo

Hődmester Szabo Ja, Fodor Jo,

                                                             alatt 181

                                                      ISTEN DITSŐSÉGÉRE

                                                              1 8 1 2

                                                       FELÁLLÍTTATOTT

                                                                 AZ

                                                    IENEI SZŐLŐSGAZDÁK

                                                               ÁLTAL.

 

      Ez is bizonyitja, hogy valamikor szőlőt termeltek a vidéken - Isten  dicsőségére. Szeretik az ilyesmit a jó szőlősgazdák, mármint a Mindenhatónak az ő emlegetését, még tán a bor is jobban csúszik általa....Van is itt egy fajta,amit máshol még nem láttam. Szinte ribizliszerüen apró, fekete, és édes, a családom imádja. A helyiek egrinek hívják, nem tudom miért, talán csak megszokásból.

      Közel kétszáz évet már kibírt a vöröses korpusz. Amikor először megpillantottam aggódtam érte, erősen dőlt az út felé, ahol éppen gázvezetéket fektettek. Ma már igy kiegyenesedve talán kibír még kétszáz évet. Köszönet érte mindenkinek, aki résztvett helyrehozatalában, s a kétszáz évvel korábbi gazdáknak akik által valamikor 1 8 1 2 - ben FELÁLLITTATOTT.

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr8570724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.07.16. 16:05:46

Gyerekkoromban a fegyverneki Kálvária dombon játszottunk (most Anna dombnak hívják), télen-nyáron.
A domb tulajdonképpen egy ősrégi kunhalom, itt az Alföldön szédítő messze ellátni róla. Tisztán látszik a Kékes-tető, vagy a miklósi víztorony.
Egy betonfeszület áll a dombon, a talapzat felirata:
(D) Zimmer-1847 (a D betűt valaki belekaparta a betonba), alatta IW ANNAHAS
Vagyis sváb őseim állíthatták, akik Annaháza nevet adták a falu északi részének, ahol a sváb kolóniák laktak, báró Orczy Anna, a település nagyasszonya után.
Szóval, a feszületen egy acél Krisztus szobor van, valószínűleg öntvény, gondolom, sok hasonló lehet szerte az országban. Gyerekként ez nem foglalkoztatott, sokkal inkább a felirat, szintén acélból öntve: INRI.
Ugyanolyan szögekkel erősítették fel, mint Jézust, akinek a kezén-lábán hatolt ág a vasszeg, hogy a kereszten tartsa, az idők végezetéig.
Mi lehet ez az inri, egyik unokatesóm látta a kocsmában a féllábú Branschtetter kezére tetoválva is. Kérdezzük meg? Nem mertük, mindig bagózott, asztalszám itta a fröccsöket, ragacsos mély hangon énekelt már korán délután, féltünk tőle.
Akkor kérdezzük meg az atyát, aki virágot szokott hozni a temető kápolnájába. Nem jó ötlet, mert ő meg kiabált velünk, mikor halottak napján összeszedtük az elfolyt gyertyákat a sírokról.
Meg kell tudnunk pedig a dolgot, ha odaszögelték, annak oka van.
Végül egy öreg néni magyarázta el, aki füveket szedett a domboldalon.
Jesus Nazarenus Rex Judeorum. Benne van a Bibliában.
Tényleg.
Benne van.

indafoto.hu/ekkerjoz/fegyvernekkalvaria

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.16. 16:41:28

Hát örülök, hogy adtunk ekkerjozzal némi inspirációt a fenti íráshoz. Ráadásul egy pozitív példa.
Nekem is van egy igen közelálló útmenti keresztem, amiről régebben írtam a blogomon. Az állapota kifogástalan, csak valahogyan a környezetét csúfították el eléggé visszafordíthatatlanul.
Ha érdekel, itt elolvashatod:

tajkep.blog.hu/2008/05/02/plehkrisztus

és elnézést az önreklámért, csak annyira idevág, hogy fontosnak gondolom megmutatni az írást.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.16. 21:11:11

Gasper, láttam a pléhkrisztust, most nem ismételem meg amit írtam az oldaladon. Kösz, hogy írhattam a szemközti sajátomról.

Ekkerjóz neked is. Tudtam, hogy előbb utóbb szóba kell hoznom, de így jobban sikerült.
Ha valami úgy kezdődik - blog, levél, elbeszélés, hogy gyerekkoromban, annak a közlésnek már van valami értelme. Mert sohasem vagy nagyon ritkán folytatódik aképpen, hogy halálra úntam magam. Az ember gyerekkorában mindig történik rengeteg izgalmas. A simonyi óbester kisgyerek korában - például - felmászott egyszer a veres toronyba - írta Arany János nagy jókedvében.
Az a domb ott a képeiden, mintha Orosháza mellett, Szentetornyán készült volna. Ott levente dombnak hívták. Ott vadultunk egy nyáron át,napfelkeltekor mezítláb mentünk a tanyára, át a tarlón friss tejért. Minden nap. Délután egy bivalycsorda mellett vezetett az út Gádorosra a tavakhoz. Féltünk a mocsárban tespedő fekete bivalyoktól, felmentünk inkább a forró országűtra. Cipő egész nyáron nem volt a lábamon, majdem mezitláb indultunk haza Budára. Másnap reggel az ablaknál állva amikor senki nem látta, titokban elsírtam magam. Előttem tornyosult a svábhegy, töményen, mozdulatlanul. Az istennek se ment arrébb, hogy a végtelenbe lássak. Azt szoktam meg. A levente domb magasából körbepillantani. Uralni, ha csak szemvillanással is az egész vidéket. Nálunk mostanában aratnak, néha megállok egy kis megmaradt kalászt szedni, sétálni a tarló oldalában. Ha jó nagy a tábla, s messze van minden forgalmas út és semmi nem zavarja a mozgalmas világot, leülök egy bálára, a nyulak megindulnak, gólyák köröznek, két három pár egerészölyv is le,lecsap, csak a bizalmatlan suták figyelnek az erdősáv szélén.Mondom, ha nincs út a közelben sehol, csak traktorok csapása, a kerékpárt is inkább csak tolni lehet, szemlélődésre való idő. És nyugalom. Persze csak annak aki hajlandó kiszállni a bármilyen autójából,s kapható egy kis semmi csavargaásra. Ha éjjel érkezem vissza Pestről, mindig megállok a két helység között féluton, ahol a fényszennyezés a legkevesebb - szentetornyi emlék ez is - a földig érő égbolt csillagpalástja. Körbe vesznek a csillagok
Üdv, Inszeminator.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.17. 13:34:43

Kedves Inszeminátor!:-) (a neveden kuncogok egy kicsikét)

Az általad hivatkozott vers valóban Ladányi-vers. Jól emlékeztél.

Ladányi Mihály

Kérdések

Csak a megfeszítés Uram?
Már, már ecetes szivacs se?
Kezdetben két latorról volt szó.
Mi ez a tömeg körülöttem?

ü
bbjnick

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.17. 14:42:09

Kuncoghatsz bbjnick, mert beletaláltál a közepibe, nem úgy mint az a szerencsétlen igazi inszeminátor aki 9 éve hiába keres állást. Egy pillanatra meginogtam, ne legyek inkább Ney Marschall? Az túl nagyképüen hangzik.
Egyébként köszönöm, és örülök egyúttal, hogy még nem hülyültem el teljesen.
Most, hogy igy együtt látom a négy sort nem hiszek a szememnek. Ha a cimet kicserélem rendszerváltoztatásra a négy sor akkor is tökéletes.
üdv.Inszeminator
süti beállítások módosítása