inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2012.03.03. 13:03 inszeminator

EMM hadnagy (R. Balázsnak, post mortem)

 

   Csak egy közönséges hadnagy – egyetlen fénylő aranycsillag boldog tulajsonosa, s ettől kellőképpen önhtt, ez természetes.

   Kicsit testesebb, magasabb mint a többi hadnagyok, aki egyesek szerint rossz helyen van, mert labilis lelkiállapotának nem tesz jót a hely szelleme, s az ilyen állapot gyakran eltúlzott végletek között ingadozik.

   Vásári kikiáltónak a nyüzsgő sokadalomban, ahol minden csak díszlet és hangulat, s nem fontos a bugyuta szó, mert súlytalan és rögtön el is száll, sokkal inkább megfelelne.

   Ráadásul isten szabad ege alatt tehetné, ahol barmok bőgnek, lacikonyha illata terjeng, egyesek birkák zsíros hasaalját tapogatják – mások kicsit később, úgy estefelé – már inkább pálinkásabb hangulatban a falat – az a lebiztosabb.

   Ott lenne bizony a helye, mert az a kevés amit sűrű toppantások között nyekeregni tud, tán még az Állami Nagycirkuszban is jobban érvényesülne, de nem, ő mást választott.

   Hivatása van, s ezt a gyakori toppantások is kellőképp bizonyítják.

 

   Néhányan – nem csak a megszállott gonosz békétlenek, újabban mások is, a felvilágosultabbnak számító elmék, kiknek csapongó fantáziáját semmiféle komor építmények nem képesek megregulázni, akik bátran kimondják amit gondolnak, mert a véleménynyilvánitás szabadsága idebenn bár nem tűrt, de talán éppen ezért mégiscsak szent dolog, egy ideje olyasmit terjesztenek, ami nem is lehet igaz. Szerintem szemtelen őrültség legalább is. És nagyon jellemző, hogy kik terjesztik, mert éppenséggel a dohányosok titkos társasága terjeszti – az a néhány megátalkodott, kik soha semmivel nincsenek megelégedve.

   Ők nagyon is hajlandóak az efféle elvetemültségre, sokszor még büszkék is rá és bármit képesek elkövetni, hogy mindig és mindenhol jól érezzék magukat. Az ilyen emberek már egészen fiatalon is nagyon önzőek és szűklátókörüek tudnak lenni, és állandóan verekednek , mert a szenvedély állítólag erősíti a személyiséget.

   Mások szerint az agyat frissíti, ami az előbbiek csoportján egyáltalán nem figyelhető meg – én meg azt mondom hülyeség az egész, mert büdös és undorító ahogy a körömnyi csikket, amit errefelé rigónak neveznek összenyálazva dugdossák egymás szájába.

   A szigorú tilalmat, mely a dohányzásra vonatkozik, így hosszan bezárva eléggé megszenvedik, s kínzó vágyukat a tornyok alatt ledobált csikkek megszerzésével próbálják enyhíteni.

   Nagyon is érdemes vizslatni a tornyok alatt, mert értéket találhat a szerencsés, amit akár egy darab kenyérre is becserélhet. Folyik a harc, s micsoda szörnyű pillanat, amikor az álmok és vágyak tárgya visítva elrohan.

   Történt ugyanis, hogy egy bizonyos idegen macska, akit senki sem ismert, s aki nem is szokott a nagyobbik börtönudvaron sétálgatni, most mégis errefelé sétálgatott, s amint az első torony alatt haladt békés nyugalommal, égő felével lefelé méretes rigó ragadt a bundájába.

   Nagyot ugrott ekkor az idegen macska és néhány macskalépéssel arrébb döbbenten megállt. Mintha azon gondolkodott volna, hova is keveredett tulajdonképpen.

   Könnyedén átfért a főkapu alatt és folytatta sétáját a fal tövében, mert az ő világa a földiek világa, s így nem is vehette észre a hosszú fal tetején gubbasztó formás őrtornyokat.

   Megállt ekkor és elgondolkodott az idegenbe kóborolt macska, s közben fehér füstcsík emelkedett sercegve a bundájából.

   A nagyudvar falak mentén kódorgó népe ezalatt csendben folytatta sétáját, s akik látták a torony alatt történteket elgondolkodhattak azon, milyen egyszerű és természetes világ eme nyugodtléptű, méltóságteljes kisállaitok világa, akik ügyet sem vetnek a nagyobb, sokkal jelentősebb és fon tosabbnak vélt állatokra – fogalmuk sincs az empiriokriticizmusról, nem is érdekli őket, ahogy a béketáborról sincs tudomásuk, mely minden tábori kellékével egyetemben csak különös, furcsa zajongás, hangszórócsörgés meg kiabálás és rengeteg idegesítő puffogás, amit nem is ért az effajta egyszerű csendes lélek, s ha úgy van kedve másfele kóborol.

   Különös világ az ilyen – jó lenne ilyen nyugalmas világban élni, ahol csahos kutyák és recsegő hangszórók belezavarhatnak ugyan a fenséges nyugalomba, de nincs vigyázzmenet, és nincsenek ostoba vezényszavak, kurtavas sincs és kényszerzubbony sem, de mindig van egy magas fa a közelben mely menedékül szolgál.


   „Mán kíível vagy/Bagíra” főtörzs, kinek figyelmét hivatalából is következően semmi nem kerülhette el, látta a füstölgő macskát, s elismerően bólintott a toronybéli mesternek. Tetszett neki a kitünő teljesítmény, szépen, megnyugtatóan füstölgött a macska – ő pedig szélesen elmosolyodott és vigyázzmenetet rendelt. Hatalmas robajjal, talpak földhözcsapkodásával, porral és ütemes rángatózással jár a művelet, mely az agyat is keményen igénybe veszi. A macska pedig, hisz ilyemit még soha nem látott, mintha álmából ébredne, visítva menekült a kisudvarban szétszórt építőanyagok felé.


   Másnap reggel EMM hadnagy bosszús képpel sétálgatott a földszinti folyosón munkára felsorakozottak előtt, arca gondterhelt és gyűrött – a korán kelt, nyűgös méltóság sötét pillantásait lövelve útjában – nem is volt rendesen begombolkozva, s szokása szerint összesodort ujsággal csapkodta fényes csizmaszárát.

   Szokásos átadás-átvétel, számolgatás jelentések, minden a legnagyobb rendben, de valami mégis feltűnt némely éberebb megfigyelőnek. Ezek mindig – már kora reggeltől fogva teljesen ébren vannak, és abban is különböznek a többi muly várakozótól, hogy mindent aprólékosan megfigyelnek. Mert szerintük mindennek oka és elfogadható magyarázata van, ahogy BÉÉ hadnagy is gyakran mondogatja. Ezúttal nyilvánvaló a teljes siker, bárki beláthatja.

   EMM hadnagy ugyanis széles, rózsaszín ragtapaszt viselt nem sokkal a a kaucsuk nyakbetét felett, s ettől kissé oldalt, s kissé felfelé kellett  hatalmas fejét tartania. Nyilván megvágta magát borotválkozás közben, esetleg gonosz furunkulus kínozza ott oldalt, ahol a kaucsuk nyakbetétnek kéne engedelmesen símulnia, mert semmilyen ostoba furunkulus nem képes megkülönböztetni magasabb és fontosabb méltóságokat. Értelmes ember – szabadlábon – csupán ilyesmire gondol, s rögtön valami egyéb semmiségen mereng.

   Nem úgy a gyanúsan éber helybéli békétlenek. Az efféle megszállottak beteges fantáziája bármi szokatlan ténytől eseménytől, mely máshol jelntéktelen semmiség, ebben a meghitt akolmalegben és kellemes büdösségben rögvest lendületbe jön.

   És terjed a hír, mer terjesztik a sorokon végigsuhanva, és mindenki örül aki hallja, mert effajta híreket munkába menet, az oszladozó kábulat pillanataiban, melyek az éjszaka jótékony maradványa igen jó hallani.

   Szinte kisüt a nap és aranysugarak cikáznak a piszkos félhomályos falak között, és az embernek féktelen, és szinte mámoros munkakedve támad. A varrógép veszetten száguld, formásabbak és szabványosabbak a kutyaólak, s a cipészek, na ők aztán...

   És ekkor minden éppen úgy történik mint a kinti életben szokásos – vidám hangszórók dalocskáitól és lelkesítő hangjaitól kisért felajánlások és munkaversenyek idején. Amikor minden felhergelődik szinte önnmagától és lázas lendületbe jön, csak úgy, ha kell ragtapasszal vagy anélkül.

   Az egyes számú történelmi név birtokosa szerint ez már-már feketemágia, ha van ilyen egyáltalán a szocializmusban. Annyi minden más is van a mi szabályos szocializmusunkban, már mér’ ne lehetne ebből is egy kicsi! 

   És éppen moist, hogy a szocializmus építésének már megint a legelején járunk, lehet, hogy ez segít majd át a kezdeti nehézségeken.

   Kell a feketemágia, de még mennyire kell...A nemrég történt sajnálatos események miatt leginkább – mely események nem is oly rég történtek sajnálatosan, és azt mondják újra kell kezdeni az egész vircsaftot és muszáj lesz újra lerakni az alapokat.

   Kicsit nehezebb lesz, mert az útirányt is ki kell jelölni megfelelően, mint az erdőben szokásos, hogy a bizonytalanul tekergők és az ostobán botladozók el ne tévedjenek.

   EMM hadnagynak pedig, aki kényelmetlen tartással igyekszik hatalmas fejét egyenesben tartani, semmi köze vásári sokadalomhoz, lacikonyhához, zsibvásárhoz – ugyan kérem – szó sincs ilyesmiről.

   Csak bele kell nézni a hadnagy delejes szemeibe, hogy végig fusson az ember hátán a hideg, s el kell ismernünk, hogy a hír igaz - miszerint EMM hadnagy bármikor képes macskává változni, mert mindenre képes, éppen úgy mint a többi hadnagyok.

 

   Itthon vagyunk. Az ábrándozások, vad képzelgések eszelős hazugságok és csöndes borongós mesék lúdbőrős világában. Itt minden megtörténhet. Az egyes számú történelmi név tulajdonosa szerint, nincs semmi meglepő abban, ha EMM hadnagy ilyesmire is képes. Ha akar macskává változik és kész. Holnapra úgyis „megforgatja az egész világot”

   A „Vörös Csepellel” egytemben, aki a harcot vezeti. Bár lehet, hogy ezt a régi nótát is korszerűbbé kell fogalmazni, mert némely izgága ottaniak, akik egyébként mindig is egyszerű munkásemberek voltak, megfeledkeztek magukról és elárulták saját osztályukat. EMM hadnagy szerint szükséges, és muszáj volt többeket felakasztani és sürgősen kivégezni. Erre törvények vonatkoznak és ez igy helyes. ( Toppantás )

   És különben is – azon kívül, hogy időnként furcsa pecsétek jelennek meg a zubbonyán, melyek lendületesebb mozdulat eredményeként, a felkanalazott leves – a sötétebb foltok valamely sűrűbb főzelék, netán óvatlan, mohó mozdulattal tunkolt pörköltszaft eltévedt származékai lehetnek, egybet amúgy sem tudunk róla, legalább ezt vegyük kmomolyan.


 ... Óvatos, kényes mozdulatokkal lépdel a goromba szögesdrót ívei között – hidegebb éjszakákon, amikor finom pára ereszkedik a Sátorhegy kúpja felől – melegszik csöppet a gőzölgő reflektorok alatt – ilyenkor soha nem toporzékol, és semmi kihívó toppantás, az a világi baknyulak sajátja.

   Amúgy inkognitóban inspiciál, s mindig halálra rémiti a toronyban gubbasztó eltompult őröket, kik felriadván félálmukból hangosan kiordítanak a kalickából...-Állj!...Ki az?---Tovább!

   Ennyi a tudományuk – erre pedig egy fejlettebb stiglic is képes lenne, csak nem tudja kezelni a géppisztolyt.

   EMM hadnagy ilyenkor vár egy kicsit, szúrós kandurszemeivel közelebb hajol, s mielőtt továbbhalad, farka nagy ívben lassan felgörbül, majd oldalvást cikkan, ami nem jó jel idősebb kanmacskák esetében. A kiáltásra hosszú, rémesen kanyargó szerelmes kandúrnyávogással válaszol és eltűnik a sejtelmes sötétségben.

   Az őrök ezután ujból elbóbiskolnak a toronyban, s másnap senkinek sem merik elárulni, hogy EMM hadnagyot látták éjszaka, ki szerelmes kandúr képében jár kel a falakon és énekel. Fekete szemei sötéten villognak és tányérsapka van a fején.

  

   Ilyeneket mesélnek akik nem tudnak aludni – akiket idegasít az őrség álomriasztó nyugtalan kiáltozása a csendes éjszakában. Mert állandóan máson, hülyeségeken jár az agyuk. Csupa olyasmin, ami apróság csakugyan, mert tulajdonképpen semmi értelme.

   ...hogy mi van odahaza? Meg, hogy mi nincsen odahaza? A beszélőnek ugyanis semmi értelme, mert nem egyéb mint tömeges ordítozás a rácsok mögül, és az embernek amúgyis görcs szorítja a torkát, mert ebben az állapotban – két fegyőr közé beszorítva nincs is mit mondania.

   A teremben szél süvít és por kavarog, s az ablaktalan nyílások alján letelepszik a hó. Valahol középen a felszedett padlózat maradékán állnak a látogatók, megkülönböztetni is nehéz őket, s mind mind ugyan azt kiabálják, s a válaszok is egyformák...

   ...hogy vagy...? Vgyázz magadra...! A csomagot megkaptad...? A levelet is...?

   Megkaptam. Jó látni benneteket. Nekünk is...! Majd jövünk, ha lehet...



 

   

 

  


 

11 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr134286065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.03. 18:07:17

"...ez már-már feketemágia, ha van ilyen egyáltalán a szocializmusban."

Van bizony! :-) Bizonyság rá a Sztrugackij testvérek könyve, "A hétfő szombaton kezdődik". Ha az ember némileg ismeri az akkori időket és hátteret, kellemesen mulatságos (ugyanakkor persze véresen komoly) olvasmány. Ebben szerepel a BOVATKI nevű intézet, ahol a Boszorkányságot és a Varázslatokat kutatják - szigorúan tudományos-szocialista alapon :-)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2012.03.03. 19:25:03

@Mormogi Papa:
Korábban hallottam róla, de nem hittem el
Persze miért ne?
Micsurin is nagy koponya volt

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.04. 11:32:57

@inszeminator: Azt azért ne feledjük, hogy az említett könyv két Sci-Fi szerző humoros regénye. De ki tudja? Talán valóban volt valami efféle Intézet :-)))

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2012.03.04. 19:43:31

Nem ismerem az urakat, páros szovjet szerzők esetében én leragadtam Ilf-Petrovnál, azt hiszem kiveszem a könyvtárból, akkoriban tetszett.:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.04. 21:29:53

@inszeminator:

"Jöjj, Osztap Bender, ködös, homályos énekeddel…" - vagy valami efféle.
A Nagy Kombinátor.
Vagy kombinécsempész? :-)

Az ebédlőbe be se férne 12 szék…

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2012.03.05. 07:19:12

@Mormogi Papa:
Ne hívd - vannak itt épp elegen a fajtájukbó, csak a nevük más, vagy hasonló, Oszkó például és náluk elfér a 12 szék.

Sajnos letöröltem véletlenül a Csíziót, s peresze vele mentek a kommentek is...és nem tudom, hogyan lehetne visszacsinálni.l

innig 2012.03.11. 10:57:49

Kedves Inszeminátor!
Lábatlankodom a blogod környékén, figyelve, hogy sikerül e a Csíziót megismételned. Miután eddig nem történt semmi, gondoltam, elküldöm az általam mentett szöveged. Vannak írásaid amelyekre szívesen visszatérek és ez mentett változat esetében egyszerűbb mint újból keresni a neten. A Csízióval is ez a helyzet.
Barátsággal üdvözöl
Laventai

"Január" a Cisiojanus des Speculum humanae salvationis (Német kézirat kb. 1430. Koppenhága, Det Kongelige Bibliotek; GKS 79 2)

- "A Csízió eredetileg 24 verssorból álló öröknaptár. Egy hónaphoz két sor tartozott. A versek latinul, általában erősen rövidített formában az egyházi ünnepeket és a fontosabb szentek ünnepét, vagyis a névnapokat jelezték. Mindegy egyes szótag egy napnak felelt meg a versben.
- A vers első két szava Cisio Janus. A "Cisio" a 'Circumcisio Domini' vagyis az 'Úr körülmetélése' ünnepének rövidítése, míg a 'Janus' a Januarius (= január) rövidítése, öt betüje a hónap első öt napját jelentette az Újévet is beleértve. A magyar Csízió név a Cisio olasz kiejtési alakjának felel meg. Más országokban 'Cisio Janus' az öröknaptár neve.
- A 16. századtól csillagászati, egészségügyi, állattartási ismereteket tartalmazó népszerű tudományos művekhez, kalendáriumokhoz fűzték hozzá, majd az eredeti vers el is tűnt és a csízió szó a kalendáriumnak lett szinonímája.
- Az első csíziók Nyugat-Európában 1200 táján keletkeztek. A latin Cisio Janust a középkorban magyarra is lefordították, a versek formája az eredeti hexaméter-disztichonról a magyarban páros rímű nyolcasra változott. A magyar nyelvű könyvnyomtatás megindulása után különböző kalendáriumok részévé vált. Az egyik első magyar nyelvű csíziót 1592-ben Heltai Gáspár nyomdájában nyomták. Ez a könyvecske hasonló német művek fordításán alapult. A csízióba szerkesztették Regiomontanus 'Temporal' című csillagászati könyvének szövegét is."
Wkipédia.

- A kezemben tartott kis kötet, az utolsó oldalon található bejegyzések szerint, melyek a csízió' szellemiségének megfelelően születési dátumokat tartalmaznak nap, óra és perc szerint, anyámé, az egykori tanítónő és lelkészfeleségé lehetett.
- Szívesen olvasgatok belőle, leginkább a nyelvezetét szeretem de olykor elgondolkodtat.
- Az előszó például, mely szerint:

...”A világ mindenkor kapott, valaminthogy kap még ma is az ujságon, minthogy előbb efféle könyvet sohasem látott. a jelenvaló oly hírt és becset nyert, hogy a vakok is megtanulták a szájról szájra menő hírből könyv nélkül: az árát oly igen fölverték a vevők, hogy egy-egy példány 12 spécies aranyon is elkelt, sőt a vevők egymás kezéből is kiszaggatták.
Pedig azon időben volt ám pénzbecs, tanuljunk egy-két példából: mert midőn a bécsi Szent István-tornyát készítették 1407-ben, a főépítő kőművesmesternek, Pilgram Antalnak, naponkint csak öt batka, a közönséges legénynek pedig három batka fizetése volt. Két batka tett egy pénzt és így 200 batka egy forintot: még 1605-ben is egy szép ökör ára 12 garas, egy jó tehéné 6, legfeljebb 8 garas, egy sertésé2,3 vagy legfeljebb 5 garas volt. 1583-ban egy magyar forinton 20 pesti véka legszebb búzát meg lehetett venni...

A keresztény olvasónak

...Annak okáért, szeretett atyámfia! vedd jó néven e kis könyvecskét, mert ez tenéked megjeleníti gonosz természetedet, melyet megismervén, megjobbithatsz, azért kérd Istenedet, hogy teljes életedben őrizzen meg téged a gonosztól.”

Nos hát szeretett atyámfiai: „Kegyelem néktek és békesség...” – s aki ismeri folytatását e kezdő szavaknak, tegye még hozzá magában, ha akarja, és legyen béke az ő felbolydult lelkében. Annál is inkább, mert a korabeli Csízió népszerűsége a bibliáéval vetekedett a maga idejében.

Európából’ érkezett eleinkhez e kis könyvecske, sok hasznos ismerettel tele, pl: „Mint éljen az ember, hogy jó egészsége legyen”, vagy: „Miképp ismerd meg kezedben az órát, mindennap, mikor tiszta idő és verőfény van”.
Midőn a mezőn vagy és tudni akarod, hány óra legyen, végy fel egy szalmaszálat vagy fűszálat, vagy egy egyenes, kis vékony fácskát, vagy ha deák vagy és pénzen nem vehetsz egy kompasztot, végy egy írótollat és annak mérd meg a hosszát az indexhez vagy mutató ujjadhoz, a tenyeredhajlásának felső lineájához, melyet odafennt élet lineájának nevezünk, szorítsd bele és tartsd egyenesen, a mint a következő ábrában láthatod. Ekkor vedd eszedbe, az árnyék a szalmaszáltól melyi ujjadra mutat és melyik ízre, s így megmondhatod az órát.
Példa: Az árnyék mutat a kisujjamra , azért délelőtt nyolc óra van, olyankor pedig által sem haladja az árnyék az ujjamat sem. Az árnyék mutat a kis ujjam első ízénekhajlására, annakokáértdélután három óra van.”

- Kissé körülményes lenne manapság a pontos idő megállapítása, mondjuk Brüsszelben ama nagyházban, mert sehol egy szalmaszál, csak teméntelen, jól karbantartott szellemi husáng, és éppen a legutóbbi össznépi szeánsz juttatta eszembe e kis könyvecskét.
Felajzott hölgyek és urak tartottak összejövetelt, s nekem a XXVIII fejezet jutott eszembe e kis könyvecskéből, mely a Phisiognómia címet viseli.

- Ezúttal nem érdemes szólni oly, egyébként fontos fejezetekről, mint például: „ A mely lónak a szemén hályog van”, vagy „Mit kell tenni ha szálféreg esett a birka gyomrába”, pedig ha tudomásom lett volna az alábbiakról, kedvenc kis kosom, Kornéliusz tán túlélhette volna szörnyű betegségét.
„ Ha azt látod, hogy birkád nem eszik, elsoványodik, bűzöset ürít, a mi nyálkás szálféreg jut belőle, tudhatod, hogy az bántja, és akkor adj neki , amit egy híres tudós ajánl, jó ellene, a mihez végy ürömből és varádicsból meg kályhakoromból és szarvas szervának az olajából, mind egyformán keverd dara közé és úgy add kétszer napota, utána pedig két kanál aloesből és annyi szappanból gyúrj kis gombócot s add mindegyiknek, amíg ki nem űzte a férget belőle”

- Na ez sem valami egyszerű dolog, leginkább a szarvas szarvának olaját keresgélhetném mindhiába. Az állatorvosnak is csak egy injekcióra futotta, de nem hiszem, hogy lett volna benne akár egy gondolatnyi varádics, meg efféle.

- Vissza tehát a Phisiognómiához, mert a fél délutánnyi beszédfolyamot hallgatva, látva az előadókat, ez sokkal érdekesebb:

„ Az emberben való jelenségek nem vernek kénytelenséget az emberek erkölcseire, hanem a természetnek hajlását mutatják meg, melynek mindazonáltal ellene állhatni okossággal. Azért e részről kövessük a mesterségnek feltalálóit Aristotelest, Avicennát, Filemont és Palemont, elkezdvén a komplexiókról, azaz véralkatokról A melancholikusokat, azaz fekete sárral bővelkedőket, szomorú és nehéz erkölcsű embereknek mondják. A sanguineusok, azaz vérrel bővelkedők szintén az ellenkező természettel bírnak.
A cholerikusok, azaz sárral bővelkedők, könnyen megharagusznak. A phlegmatikusok, azaz nyállal bővelkedők, restek és aluszékonyak(...) Haj, mely lágy és ritka, tompa elmét jelent: a fodor haj félénket és nyereség kívánót: ismét az igen lapos haj és homlokra függő, tiszta szívű embert jelent: tömör sárga és fehér haj nehezen tanulókat jegyez. Ha fekete szabású és vékonyságú leszen, jó erkölcsöt jelent és az embernek jó complexióját, vagyis véralkatát mutatja.
Az igen nagy fő agyatlant jegyez, a gömbölyded és rövid fő bölcsesség és értelem nélkül van, az alacsony és fölül téres fő szófogadatkanságnak és feslettségnek jele: a valamennyire hosszú fő, mint egy bot, gondos és vigyázó embert jelent...”
(...tojásfejüek?, akkor viszont baj lesz, de mekkora...)

És így tovább részletesen és meglepő aprólékossággal, a fülek az orr, a szem, de még a nyakcsigolyák vékonyságáról is van mondanivalója a szerzőnek.
Alapos, szemléletes munka. Az ember vizsgálata után természetesen a ló következik, ez méltányolható.
Az asszonyállatról csupán két mondat: ..."az asszonyállat pedig kesergő, félénk, irígy, nehézkedvű, álnok, a szenvedésre és eltűrésre könnyen engedő. De viszont morgó is, néha patvarkodó, melyért a deákok nevezik őket: Malum necessarium estmulier mala.

Aki pedig mit sem tud ezekről, sőt megveti, lenézi, vagy csupán megmosolyogja Királyhegyi Müller János, Müller Regiomontanus, a poroszországi híres csillagász, mennyiség és erőműtudor írását, nyugodtan fészkelődjön ott ejrópa fővárosában, a mai „mennyiség és erőműtudorok”, s a pénzbecs' túlbecsült szerelmeseinek társaságában.

5 komment

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2012.03.11. 18:42:31

@Innig:
Kedves Inning, illetve Laventai!

Nem gondoltam volna, hogy van aki le-menti a dolgaimat.
Illetve egyről tudok a messzi Szíriából, bár talán az ottani helyzet okán megszakadt vele a kapcsolatom.

Sajnos határidős munkáim miatt nem foglakozhattam a visszarakással, de most, hogy jön a négy nyugalmas nap megkisérlem.

Leveszem az EMM hadnagyot, másképp nem megy, ám ekkor elvesznek a hozzá fűzött kommentek, sajnos a tiéd is.
A szöveg megvan, csak újra fel kell tennem a Csíziót, s utána a hadnagyot.
Köszönöm a segítségedet, örülök, ha itt vagy, még ha csupán a háttérbe' húzódva is.
Üdvözlettel:
Kiss Lajos István / Insz...

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2012.03.13. 11:10:50

@Innig:
Kedves Innig!
Köszönöm az érdeklődésedet, sikerült visszadátumozva visszatennem.
Insz...

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2012.03.15. 09:16:39

Akit érdekel!

Megszokott emilcímem egyszerűen eltűnt.
Minden tartalmával egyetemben.
Az új, ahol megtalálható vagyok jelenleg:

kisslajosistvan kukac gmail pont com
süti beállítások módosítása