inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2008.07.17. 13:36 inszeminator

Felálltak a kölökgólyák, fordul a nyár....

 

 

    Fordul bizony, de koránt sincs még itt az ideje a búslakodásnak. Eljön az ideje annak is, nem kell siettetni. Hogy mit gondolnak erről a meteorológusok nem érdekel. Engem a kölökgólyák érdekelnek. Sokáig csak buksi fekete fejecskék mozgását lehetett látni, de most végre felálltak. Vakító fehérek és vakóan feketék - toporognak, tollászkodnak, helyenként lefelé nyujtogatják a nyakukat - ismerkednek a lenti világgal. Majdnem azt írtam az alvilággal. Kicsi lesz előbb utóbb az a fészek hármuknak, mert útban Várpalota felé az összes lakott gólyafészekben három kölköt számoltam. Persze ilyenkor mindig akad aki jobban tudja, és felvilágosít. Szeretem az ilyen felvilágosítókat - jó, elfogadom - az üres fészkek sem lakatlanok, abból már nyilván kirepültek.Talán már haza is mentek - miért ne...? A hülye reklám szerint "te döntöd el mikor van nyár ". Minden felvilágosításnak örülök, hogy a pingvinek bizonyos százaléka homoszexuális, tán még annak is. Ha nagyon megerőltetem a fantáziámat. Legyen...

    Úntam már nagyon  a gályázást, kijöttem csavarogni egy kicsit - magas méregzöld, sűrű kukoricatábla az út egyik oldalán, talán túlságosan is sűrű és túlságosan is zöld, a fácán mégse téved el benne. A foglyok sem. Átszaladnak a szomszédba, az út másik oldalára, ott is védelem alatt vannak. A napraforgók már a földet nézik,fejük alatt tornáznak sűrün a verebek. Próbálkoznak, gyakorolnak, de meg sem közelítik a cinkék szellemdús mutatványait. Amúgy is korai még.  Aztán a tarlók. Némelyiket már megszántották - ünneplőbe öltözött fehér csapat a friss szántásban. Fehér varjak..? Korántsem. Tavasszal is sirályok serege lepi el a szántást. Honnan jönnek..? Ki tudja - jönnek csapatostul - a barna náluk valamiféle hívás, olyasmi lehet mint a fénylő víztükör. Az út szélén már magasan sárgul, hegyesedik az ökörfarkkóró - hé, hová sietünk...? Még alig múlt július közepe..Alig - az igaz, de a kölökgólyák már felálltak. Mire a csőrük is megpirosodik kirepülnek./ Ekkerjoz /Idő van. Figyeljünk oda - most fordul a nyár.

 Látom viszont a sólyi honalapon, hogy idén sem lesz Szent Kard Fesztivál...Igazán nem akarok ízetlenkedni, de ilyenkor horgad fel bennem a kisördög....Vajon miért nincs már kard fesztivál...? Győztek volna a hüvelyesek.?- mondván, hol vannak kérem az egyenlő esélyek..? Csak kard legyen?.. mindig csak ez a nyomorult fallikus szimbólum...? Azért megkérdezném ezen igazságbajnokoktól mire ment volna Szent István e helyt egy szál hüvelyével, amikor szembetalálja magát Koppány vezér szörnyű kelevézével.? ( remélem volt neki ) 

        Sóly....390 lakosú község Veszprémtől 10 km-re keletre (8-as főút). Első írásos említése Szent István 1009-ben kelt oklevelének - mely a veszprémi püspökség határát jelöli ki - datálásában történik. Néhány történetíró szerint Szent István Sóly határában győzte le a lázadó Koppányt. A település ezeréves múltját idézi a Királyi Kard Emlékhelyen felállított 13 m magas fakard, mely István király használati kardjának stilizált másolata valamint az évente megrendezésre kerülő történeti fesztivál, mely az említett csatának állít emléket. A faluban található az ország legrégibb falusi temploma. A XVIII. századtól működött a településen a zirci ciszterci apátság tulajdonában lévő híres papírmalom, mely döntően az apátságot látta el papírral. Ennek romjai most is láthatóak. A falu határában híres szőlőkultúrát találunk, melyről Fényes Elek azt írja: "Bora igen derék, s ha állni hagyják a somlóival vetekedik."

      Nézem a kardot és a gólyákat... a kölökgólyák toporognak, Várpalota előtt horgásztavak vizét fodrozza a könnyű szél. A gettónál tábla - Nagybaglyosi horgásztó jobbra. Szocialista lakótömb a gettó, szinvonalasabb épitmény mint a korábbi átlag. Valami helyi üzem dolgozóinak épithették, hogy ne kelljen a kilométerekre lévő Várpalotáról idejárkálniok. Aztán persze ők is magukra maradtak. Nem hiszem hogy ez lenne a hivatalos neve, de a kikészített szemetes kukákon ez olvasható, gettó - ők tudják. A házak tövében bodega - napijegy itt kapható - ez is valami...Szomorú látvány lenne egy pusztaságban, de tavak határolják, víz fakadt a valamikori tőzegbányászok nyomában. Jó a levegő. Szemközt az út másik oldalán villanypásztor oltalmában hat szürke marha. Egy komornak látszó barnanyakú bika az egyik, aki télen megszaporította a családot egy utóddal. Minek nevezik az ilyet...? Csordának kicsi, de mi van ami ennél kisebb....? Család....? A gólyákra illiene a megnevezés, de a marhákra? Néha azokra is. Sajnos.

7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr60572579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.07.17. 15:27:21

Én a város (Pest) közepén lakom, de
itt is nyüzsög az élet.Dolmányos
varjak, szarkák, galambok és
vörös vércsék.

Idén három vércsefióka volt. Négy
napja repültek ki. Egy hete még repülni tanultak, aztán
egyszercsak huss...

Elmentek mind az öten, az egész család. Nem értem igazán, mert hosszú évek óta itt élnek a
szemközti liftház oldalában.

Nagyon zajos egy madár a vércse
az biztos, de most hiányzanak.

alkaloida.blogspot.com/

ekkerjoz 2008.07.17. 16:53:11

Azám, a gólya.
Óballán az Iskolával szemben van egy fészek, mikor lekaszálom a füvet, ki szoktam ülni a hűvös lépcsőkre, hátam a falnak vetem, és nézek föl a fészekre.
Valahogy irigylem őket, amilyen szervezettek, fegyelmezett család.
Mindig a hím jön elsőnek, március 15. körül, aztán 12-14 nap múlva a tojó. Rendet raknak a fészekben, élelem után néznek, és rövid nászrepülés után 3-4 tojást gondoznak. Érzik a tavaszról, milyen lesz a nyár, ha aszály jön, kidobálják a tojásokat a fészekből. Idén három fiókát költöttek, azt hittem, ez világrekord, amíg nem találtam a neten egy bekamerázott fészket, amiben négy fiókát is nevelnek.
Felváltva járnak vadászni, hol a tojó, hol a hím hoz élelmet, siklót, halat, kismacskát, mikor-mit találnak. A szülők közül, aki éppen vigyázott a csemetékre, hátrahajtja a fejét, és hosszan kelepel, így üdvözli az élelmet, és már repül is új kajáért.
Június végén pirosodni kezd a fiókák csőre, eljön az ideje a repülésnek. A hím egy közeli villanyoszlopra száll, onnan csalja a fiókákat, akik százszor is meggondolják, elinduljanak-e. Augusztusig tart, mire biztonsággal tudnak repülni, akkorára nőnek, mint a szülők.
Mielőtt elindulnak Afrikába, még hosszan köröznek a falu fölött, hogy jövő tavasszal visszataláljanak.

Most éppen a vércsékről írok.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.17. 22:20:51

Gloire,
Néhány éve infarktus miatt tartózkodtam egy intenzív osztályon - nem láttam napokig csak egy szürke tetőt, és két kéményt. Valamelyik kéményen mindig volt néhány szarka...
Szarkák a kéményen - jó cím gondoltam, s addig töprengtem a témán míg áthelyeztek. A másik osztályon egész nap ordított a televizió, elveszett teljesen a szarkák varázsa.

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.07.17. 22:40:55

Nálunk egy gólyafészek van a faluban. Minden évben izgulok, hogy épségben hazaérjenek, aztán azért, hogy ha megszületnek a kicsik, legyen elég élelmük. Volt olyan év, hogy három kisgólya született és kettőt elvittek az állatvédők, mert kezdtek legyengülni, nem volt elég élelmük.

Most kettő kicsit láttam, jól vannak, ahogy nézem. Lehet izgulni, ha útrakelnek. Érjenek épségben oda és tavasszal vissza. Mindig a két szülő jön, sosem tudom, hova mennek a kicsik. Tettem fel régebben róluk fotót a blogomba.

Ja, és még amiatt is izgulni kell, hogy a vihar ne vigye el őket. Eddig szerencsések voltunk, megúszták. Jég sem esett nálunk, bár nagy szél az igen gyakran fúj.

Jaj, Joz, ne mondj ilyet, hogy kismacskát. Nagyon szeretem a cicákat, remélem, nem kell őket féltenem a gólyáktól mert össze fogok zavarodni:)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.17. 23:34:28

Joz - Titát nem szabad ingerelni, mert érzékeny lelke van. De azért megnéznék egy gólyát amint kismacskát szállít.

ekkerjoz 2008.07.18. 06:48:17

Bocsánat, béka volt, rosszul láttam.

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.07.18. 11:12:09

Jaj de jó, béka volt. A békát is sajnálom, szeretem a békákat. De el tudom fogadni a táplálékláncot, tudom, hogy működik.

Az is nagyon rosszul érint, amikor a cicám egeret hoz be a házba nekem, hogy örüljek. És bent kezd kergetőzésbe vele én meg velük, hogy meg tudjam menteni az egérkét. Gyakran sikerült is. Olyan helyes kis jószág az egérke. Volt nekünk, míg lakásban éltünk, egérkénk is , fehér patkányunk is. A pati hallgatott a nevére, kiengedtük a szobában szabadon szaladgálni, mikor otthon voltunk és ha hívtuk, odajött hozzánk. Okos kis állat.

Még egy eztelen csigát, legyet sem ölök meg. Egyedüli a darázs, de csak akkor, ha bejön a szobába. Sok a nagy lódarázs, szinte évente megcsípett egy-egy. Védekezésül lefújom őt olyan izével, elpusztul. Azért nem sajnálom, mert vele élet-halál harcot vívok és muszáj nekem győzni, különben ő öl meg engem. Ha rossz helyen csíp meg, mondjuk a torkomban. De ha bármi más élőlény téved be, szépen kiviszem. Ott a helyük.
süti beállítások módosítása