inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2008.12.09. 18:06 inszeminator

Perspektíva...? Az mi a franc az.......?

 

 
 

   

Chesterton-emlékpadok Alsógödön

(Wikidézet),bbjnicknek  szeretettel.   

 

 

       Kommentben elmondani mindazt, amit szeretnék, túlságosan hosszú lenne, maradok a postnál, amit kinyithatok becsukhatok, játszhatok vele, és persze törlésre is van lehetőség, ami fontos lehet.

       Bbjnick felvetése Csutak úron keresztül már korábban megérintett. A hármas kérdésre is kotyogtam valamit a magam módján, ám akkor is éreztem, hogy ez egy óriási halmaz melynek a középpontjában csillog ugyan valami ismeretlen, de ez a halmaz egy sűrű szövevény melyet, számtalan helyről lehet bontogatni a beljebbjutás reményében. Erős lélek, kitartás önbizalom és hit is szükségeltetik, hogy a kínálkozó feladatnak valaki  nekiálljon, noha semmi biztosíték, hogy az a valami, ami vonzza a tekintetet, el is érhető. Lehet, hogy örökre lehetőség marad csupán.

      - És mi vonzza a tekinteteket? Amit józan ésszel számítással némelyek végiggondolnak? Hogy majd ekkor, meg akkor, ha már ezt, meg azt elvégeztem és elértem valahova, már lesz valamire visszatekintenem....? Szó sincs róla. Környezetem mai perspektívája inkább szerencsére, csodás, lenyűgöző, csak nyútsd a kezed, megkaphatod lehetőségekre épít. Csal, becsal, megcsal, de ne keseredj el, azonnal nyújt egy következő lehetőséget, tán még szebbet is csalinak, hogy majd máskor....
     - Te is sorra kerülsz ne aggódj, bízzál...Tudod, hogy bennünk megbízhatsz, hogy tulajdonképpen csak bennünk bízhatsz meg...A lényeg, hogy ki ne lépj a körből, maradj velünk, együtt forgunk a játékban összekapaszkodva, kacagva, felhőtlen boldogságba időtlen ájulatban, mert mindig van valami "forradalmian új", ami mutatja az irányt. De soha ne nézz a dolgok mögé, az nem rád tartozik már megbocsáss..csak menj, menj nyugodtan a többiek után. Szükségünk van rád, és hidd el hogy neked is szükséged van ránk, mert mi tudjuk, hogy mit akarsz, mik a lehetőségeid, és előre kitaláljuk titkos vágyaidat. ( Stipi-stopi...)
     - Hiszed, vagy sem jobban tudjuk mire van szükséged, mert egy tőről fakadunk. Ő is, te is, én is, mi mindannyian, tánci tánci.. Figyúú, vannak néhányan tudóóód, akkik megpróbálnák a saját utat járni - nézd meg mire jutottaaak, szenvedneeek, boldogtalanoooók, ne engedd elszaladni a lehetöségeeet, tekerd a kereket, a fődíj még ott van - rád vár...!

      Volt egy időszak, amikor újra fel kellett tápászkodnom a semmiből, búcsúkba, vásárokba jártam saját cuccaimmal, az árusok szívesen fogadtak, megtörtem rendesen a műanyag  egyenképet. Valahol Tác környékén volt szomszédom a tekerős. Jöttek a népek tekerték a nagy kereket, de én oldalról beláttam a kocsi belsejébe, melynek külső oldalán forgott a szerencsekerék. Odabenn egy fiatalasszony szoptatott csendben,s mivel belűl is megvoltak a rajzolatok, látta a szerencse útját, s ha kellett, igazított rajta.
      - Becsapás...? - ugyan - csak a lehetőség mindkét oldalon. A szavak, melyek minden skrupulus nélkül képesek elhangzani fizetett szájakon villogó díszletek között, talán különbek....?- " óriási nyeremények várnak önökre, ha tudják...." - hazugok hamisak félrevezetők ócska kacatokért.

      -  A reklámok világa nehezen tört be a szocialista álomvilágba. Képzés nem volt, s amikor valami mozgolódás támadt ez irányban, magam is részt vettem benne, egy két éves tanulmányfolyamot abszolválva. A szaktamfolyamnak nevezett előadássorozat részvevői u.n. vállalati propagandisták voltak, rendszerint igazgatói körökből, hogy legyen a Rozikának is valami papírja ne csak ücsörögjön itt a szép kis popsiján, és hát tegyünk mi is valamit a haladás érdekében.
      - Ez a "Cipőt a cipőboltból" korszak, de már éppen megérkezett a a "Fabulon a bőre őre". Érdekes dolgokat kaptunk, engem csak az zavart, hogyan lehet, hogy az ünnepelt pszihológus most reklámpszihológián lovagol, de a másik u.n. szakember is, más témában, aki eddig lenézte, most elismert tekintélye a busásan fizető reklámszakmának. Hogy eddig nem is tudott róla, kit érdekel? Felismerte a lehetőséget... Le sem szált róla többé. 

        - Egy rövid ideig valóban foglalkoztam kisebb helyközi reklámkampányokkal, ezek kétkezi gyalogos, de sikeres kampányok voltak, s később aggódni kezdtem, hogy most még csak hagyján, de mindez hova vezet majd, ha már szabadon fejlődhet, és teljes pompájában kialakulhat ez az őrület. 
      - Égből pottyantak "kiváló" reklámszakemberek teljes fegyverzetben a szűz terepre, óriási lehetőségek tárultak fel, majdnem azt mondtam perspektívák, jobb volt félreállni, nagyon korán öntött el az undor. Leginkább éppen a lehetőségek hamis, álságos célzattal való előráncigálása zavart, s a gagyi beözönlése és tukmálása minden olyan térbe, melyről nem is képzeltem volna.

        - Sok évvel ezelőtt Kiskunfélegyháza felé autóztam stopposként, s a város előtt nem sokkal a sofőr lelassított. Látta már Londont..? - kérdezte. Foglmam sem volt miről beszél, s akkor a maga oldalán kimutatott az ablakon. A magas hófal mögött, mintha csak nagyobb hóbuckák lettek volna, rongyokkal terített putrik füstölögtek. Ott van balra...Látja..? Egy egész város...Láttam. Aztán azt is megtudtam, hogy több is van belőle a környéken.
      - Autóban ülve néztük a magyar londont, s nem beszéltünk többet, csak elköszöntem a városba érve. Mára mintha szétszóródtak volna falvakba, néhol teljesen birtokba véve, s a "semmi ágán ülve", esetleg onnan nézve áhitozva bámulják mindazt ami "forradalmian új", és "csak a tiéd." Ha kell el is veszik, mert jár. Hát hiszen jár az, benne van a tévében...! Mi változott Trubinyi János "ideái" és a "kéjgyaloglók" ideje óta...? Száz év telt el és volt két világháború...Az ország háza ma is ott áll, a képviselők nevei változtak csupán, a problémák nem.

      - Csutak képei a távolba visznek. Óriási, hivogató terek, végtelen perspektívák. Vonzás van bennük, mint az igazi perspektívákban, ahol nem állja útját fal a szemhatárnak. Két tiszta fényű őszi reggel, hatalmas távlatokkal. Éjjel az eső is esett kicsikét, az is jól jön. Fagyott is egy keveset, összecsomózva az útszéli zöld füvet. Ugyanaz a látvány putriból, palotából, de ha befelé fordulunk az ablakból, s kezdődik a nap..!..elkezdődik e egyáltalán...? S ha el is kezdődik minek? Láttad a Győzi Ferrariját tegnap, azzal ment a vágóhídra, dolgozni akar...?! Aztán mégis ott hagyta az egészet....érted...?..nem neki való na!... Hazament a Ferrarival, más nem volt...Te ezt elhiszed...hogy tényleg dolgozni akart..? Hát, ha akart, csak ő tudja...!

       - Össze vissza locsogok,de ne is várjatok tőlem többet. Én történetekben, esetleg ha nagyzolni akarok, kisebb tárcanovellákban élek, de örülök más apróságoknak is. Részlet A. Platonov, Dzsan-ból: ( Nazar befejezi a főiskolát, a diákok búcsúra jönnek össze este az udvaron, zene szól, lampionok világítanak, Nazar egyedül üldögélve mereng a jövőn.):

  Gülcsataj - mondta ki fennhangon.

         "- - Az meg micsoda? - kérdezte az asztalszomszédja, egy technológus lány.

      - Nem jelent semmit - magyarázta Csagatajev. - Gülcsataj, a hegyi virág, az anyám. Az embereknek még olyankor adnak nevet, amikor kicsik, és hasonlítanak minden jóra...."

      És később, amikor a főiskola után már újra hazai tájakon jár, felidézi korábbi emlékeit....

 

     "Idős anyja, a türkmén Gülcsataj a fejébe nyomott egy keleti kucsmát, táskájába tett egy darab száraz csureket, mellé egy őrölt nádgyökérből, katranból és jarmalikból sütött lepényt, aztán a kezébe nyomott egy nádvesszőt, hogy egy idősebb barát helyett ez a növény kisérje útjára, és útnak indította.

     - Indulj, Nazar - mondta neki, mert nem akarta holtan látni maga mellett. - Ha valahol ráismernél apádra, ne menj oda hozzá. Ha bazárt és gazdagságot látsz Kunya-Urgencsben, Tasauzban vagy Hivában, ne menj a közelébe, menj el mindegyik mellett, maradj távol az idegenektől. Hadd maradjon meg az apád ismeretlennek.

      A kis Nazar nem akart elmenni az anyja mellől. Azt mondta hozzászokott már a haldokláshoz, és többé nem fog félni, hogy keveset tud csak enni. De az anyja elzavarta.
      - Nem - mondta Gülcsataj. - Én már olyan gyenge vagyok, hogy nem bírlak szeretni, élj most már magadban. El foglak felejteni.
      Nazar sírni kezdett. Átölelte az anyja egyik sovány hideg lábát, és sokáig állt ott, belefúrva magát a megszokott, elgyengült testbe: kis szive akkortól beteg lett, hirtelen elfáradt, és olyan nehezen vert, mintha vizenyős lett volna. A fiú leült a föld porába, és azt mondta az anyjának: - Én is el foglak felejteni és én se szeretlek téged. Egy kis emberkét nem képes táplálni, de majd amikor haldoklolni fog, nem lesz maga mellett senki.
       Arccal a földre feküdt, és könnyei meg lehellete nedvességében elaludt. Nazar valami kihalt helyen ébredt fel. Az anyja elment, a puszta felől jelentéktelen, idegen szél kerekedett - mindeféle illat és élő hang nélkül."
- - -
 
       És még egyszer, mert köze van a szóhoz, hogy perspektíva, hiszen annyi, de annyi színe, szála, és olcsó virága van a perspektívának:
 
      "Gülcsataj, a hegyi virág, az anyám. Az embereknek még olyankor adnak nevet amikor kicsik, és hasonlítanak minden jóra."
 
 

     Részlet az Utószóból: " Jellemző hogy a Platonov-életmű néhány darabja, illetve a szerző életrajzával kapcsolatos dokumentumok is csak a közelmúltban kerülhettek elő a KGB irodalmi archívumából..."

 
      
      
  

14 komment

Címkék:


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr22813467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neménvótam 2008.12.10. 12:53:49

Szerintem a nevet nem így kellene írni, inkább "Glcsataj" a magyar (latin) betűs átírás, a türkménben sincs a G és az l között betű, csak az ejtés miatt hallatszik úgy.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.12.10. 17:39:12

Platonov helybéli, de valószinüleg oroszul írta a Dzsan-t. A magyar forditás pedig úgy hozza le ahogy írtam. Ettők függetlenül igaz lehet, hogy csak az ejtés miatt hallatszik úgy ahogy hallatszik. De nem is ez a lényeg szerintem.

Csutakaszürkeló 2008.12.10. 18:07:09

Kedves Inszeminátor, ha megnézed a "magyaridőt", gépeltem fel neked két Sinka verset, és most úgy érzem, egy harmadik pedig ide kívánkozik.

ÉN, SAJÁT MAGAM

Egy este a puszta mélyén,
mikor az ég már összefolyt
a csenddel, de csillaga még
leírhatatlan messze volt;

mikor a kihúnyt nagy képpel
együtt a rétnek esti lelkét
a pásztorok és az állatok
kilehelték és belehelték:

akkor lépett a rózsa-menny
aljából ki a látomás,
ama tűz, sejtések lelke,
titokzatos nagy ragyogás.

A pusztai nagy csendességben
úgy jött, mint aki maga van
az egész földön, s akit keres:
fele-maga, s fele magam.

Múltak már az esti órák.
S a csönd és a vén madarak
hívogatták, s nyögdécselve
borzongtak a bokrok alatt.

Nem anyag volt, s mégis az volt,
"Ő" volt lét-előtti nevem.
Jött és ölelt; ölelt addig,
míg csak eggyé nem vált velem.

Belépett lelkem köreibe.
Együtt volt ő ég és a föld:
saját magam, kiben a világ
először akkor tündökölt.

S azóta vajúdok egyre, mint
anyajuh, ha bárányát elli,
s kínjában a pusztáknak lelkét
kileheli és beleheli.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.12.10. 20:12:38

Kedves Csutak!
Hát valószínüleg nem ezt a verset írta fel elsőként, mármint első kibuggyanó kisérletként a csizmaszárára. Gyönyörű vers, nem ismertem, s épp ezért köszönöm.
Alanyi vers,de nem az a szófosó ömlengés, szétfolyó szöveg. Ez megélt, nem kitalált vers.
Előttem van a kép, az őszi este amikor a birkák valami horhosfélébe húzódnak s ő is befészkeli magát valami kemény dombba, melyről később kiderül, hogy régi trágyarakás,mely nagyszerűen melegíti a hátát. Úgy alszik el a dombba vájt melegbe símulva, korábban olyasmiken merengve amiket itt leírt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.12.11. 03:39:33

Kedves Inszeminátor!

A bejegyzésedet köszönöm!

Kérlek, olvasd el ezt a kommentet:

magyarido.blog.hu/2008/12/07/hello_evribadi_hello_szambadi?fullcommentlist=1#c4218667

Ahol ez a komment befejeződik, majd onnét folytatom:-)

ü
bbjnick

Ady Endre 2008.12.11. 08:14:09

Árnyvonat

Gubbasztok itt hazám
lezárt sz árnyvonalán,
padján elorzott deszkák:
kinek koporsó, kinek kerítés,
vagy csak eltüzelt melegség,
minél jobban izzik az üresség,
az én vonatom ki sincs írva,
majd értem jön ha az ég akarja,
érkezésem volt túl hamar:
népem utazik báván,
ezer zsibbadt vágy
múmia-sárga villamosán

Csutakaszürkeló 2008.12.11. 19:04:17

Kedves Inszeminátor, azért az, amit a csizmaszárra írt az "esők vőlegénye" Barmón, a csikó-tanyán, az a csoda egy műveletlen, jóformán iskolázatlan állásszagú bojtártól, megelőlegezi (ha már azt nem mondhatom, hogy "előre összefoglalja") az összes többi "Sinkát". A verseket és az életét.
Néhány éve, a Lyukasóra című irodalmi műsorban Mészöly Dezső egész egyszerűen - sajnos, nincs jobb szavam - lefikázta Sinka költészetét. Engem, ott a TV előtt, nem a legnemesebb indulat kapott el ekkor hirtelen. Gyurkovics aztán szerencsére helyretette a dolgokat.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.12.11. 20:36:05

Nem csodálkozom Mészöly Dezsőn, időnként arisztokratikus pózt vesz fel a vén kujon.
A tévén meg már régóta csak a három kőkorszaki adást tudom fogni, azokon is csak a hiradókat, a footballt, meg ha van, a boxot nézem.Mi mást?

Csutakaszürkeló 2008.12.11. 21:13:57

Én egészen megkedveltem a rugby-t. A klasszikust, nem az amerikai footballt.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.12.12. 10:23:42

Na mert a klasszikusban kijön rendesen a küzdelem. A válltöméses, "jaj csak meg ne üds magad gyermekem" soha nem érdekelt.
Egyébként, mintha az újkori gladiátorkorszak születésének idejében járnánk. Pénz, még több pénz, ne díjat, ne serleget adjatok, csekket, készpénzt inkább, s mindezt egy üvöltöző, egyre csenevészebb közönség csámcsogása közepette, akik többsége a száz méter felénél összerogy.

Neménvótam 2008.12.12. 14:39:06

Platonov tényleg helybeli, csak az a kérdés, hogy Voronyezst vagy Moszkvát helyezzük el Közép-Ázsiában. Mert főleg itt élte le az életét. A Dzsant oroszul írta, oroszban meg nincs ü betű.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.12.12. 14:58:46

Kedves Neménvótam 2008.12.12.van ma.
Ez meg a kiadás dátuma:2004
Nagyvilág kiadó.
Ford: Goretity József.
A kiadásért felel: Fázsy Anikó, és vannak még többen is akik bűnösök ebben a témában.
A KGB szerintem, s főleg nagyszerű irodalmi archívuma természetesen nem.
Én pedig most nyilvánosan megkövetek mindenkit, aki e postot elovasta, és arra kérem őket, hogy ne emlékezzenek az ü-betüre, mert csak gonosz ármámy áldozatai lettek. Köszönöm, "neménvótam". Hálásan köszönöm, és kívánom soha ne érts meg többet egy irodalmi műből mint a potosvesszőt.

Csutakaszürkeló 2008.12.12. 16:52:34

Én, aki orosz nyelvből minden év végén csak kegyelemkettessel csúsztam-másztam át, én úgy tanultam, hogy a "jeri" az lényegében "jerü".
(Mondom, véleményem minden, csak nem mérvadó.)

Csutakaszürkeló 2008.12.12. 16:59:52

Parkinson bácsi mindig kiver valamit a fejemből: a középiskolai orosztanárnőm odesszai születésű volt, csak ide jött férjhez, magyar nyelvtudása elég töredékes is volt, de ami a lényeg, azt a bizonyos jerü-t elég egyértelmű ü hanggal ejtette.
süti beállítások módosítása