inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2008.09.20. 08:23 inszeminator

Négy pici mancs, meg négy otromba, füttyre taposó!

    

      "Szeretem a hajnalt...!" - szólt a régesrégi mondás - azt hiszem már hosszan magyarázni kéne az értelmét... Nem, nem fordulok át napi politikába, a kérdés csak a pici mancsok esetében érint, de elnézve a kedves arcú libavédő libuskákat Mária Antoinette jut elsőre eszembe. " ...ha nincs kenyerük, egyenek kalácsot.." Aranyos nem...?

      Egy kicsit beleérzőbben kellett volna az ügyet kezelni, de ők sajnos csak a libákba éreztek bele jó mélyen, egészen a májáig. Valami olyanformán gondoltam volna, hogy - idefigyeljenek' emberek megjöttünk megvédeni a libákat, meg a májukat, de magukat sem akarjuk elpusztítani. Beszéljük meg mi egyébbel tudnának pénzt keresni a családjuknak, mihez értenek, van e földjük amit művelhetnének, hová tudnának dolgozni járni, hogy ne csak a libák járjanak jól. hanem maguk is, s ha már minden elrendeződött, mindenki megtalálta a maga számítását, akkor fejezzék be szépen a libák fojtogatását, meg azoknak a ronda csövek dugdosását, mert az nem illik és mert baj lesz. Hogy miért szólunk bele a maguk dolgába ? - mert mi az állatokat védjük nem az embereket. És nekünk van igazunk különben is. Mondták. És mi meg ezzel keressük a kenyerünket, és külömben is ez jó állás és mi ezt szeretjük csinálni. Dögöljenek meg...juj de mérges vagyok, szemtelen buta parasztok...! Európai értelemben....

    Izabell, öcsém belga felesége eljött ejrópából keletre pulit keresni szklerózisos Apukájának. Beleszerettek mindannyian, egynlőre csak képről, a híres magyar kutyafajtába, a puliba, s a Papa megrendelését teljesíteni kellett. Végigjártuk a menőbb kenneleket, s hosszas keresgélés után megtaláltuk Dudást, mert Izabell már eleve pulinak való névvel érkezett. Pöti szákápüsz, pöti szákápüsz,ezt hajtogatta naphosszat, s már alig várta, hoigy bemutathassa kinti családjának. A repülőtéren azonban gondok támadtak. Ketrec kell a csomagtérben, előirás állatszállitás céljából - rohangálás, mi az hogy nincs előjegyezve..? - végül vissza a pulthoz az Isten szerelmére mindjárt megy a gép csináljanak már valamit....A kisasszony telefonálgatott jobbra balra, végül mentőötlete támadt - megkérdezem a kapitányt mondta, és újra tárcsázott. Elmondta a súlyos problémát, s jól hallottam amint a kapitány belerikkant a kagylóba, jöhet a puli.!!! A maroknyi puli így került Izabell zsebében  Brüsszelbe, s szépen fejlódve igazi pulivá vált. Ez lett a veszte. Mert mint egy néhány éve kint élő és dolgozó páros blogjában olvastam, nagy ám arrafelé az állatvédelem, nem úgy mint minálunlk ostoba kis magyarkáknál. 

      Sokat jártam Belgiumban, s főleg régebben, tudom mi lyen volt ott az élet korábban, s milyen mostanában, mert jelentősen megváltozott. Régen a disszidensek "oktattak", manapság az állami kiküldöttek. Ejrópa, ejrópa...Ez valami kényszeres beidegződés ami hamar kialakul a legtöbb kinn tartózkodóban, mert hirtelen felülről kezdi látni az elhagyott portát. Egyformán sajnálom mind a kettőt - keményebb kifejezést nem merek, nem is akarok használni.

     Dudás sajnos szeretett sétálgatni a brüsszeli utcákon, nem törődött semmi mással, csak ami egy kutyát érdekelheti, bezzeg az állatvédők...Szinte naponta feljelentették a családot állatkínzás címén....Így elhanyagolni egy gyönyörű uszkárt, ez embertelenség. Azonnal nyírassák le, de azonnal, de azonnal....mi az hogy ilyen fajta..? Ilyen fajta nincs...Na majd a rendőrség...És jött a rendőrség és az ügyek szaporodtak, végül Dudás gazdái nem mertek többé kimenni az utcára. Győztek az állatvédők, mert ők tudták. Mert csak ők tudták, az igazságot.

      Magyar puli tehát, ne menjen idegen földre, mert ilyen állat nincs is. Magyar libamáj se menjen sehova, mert csúnya dolog a szegény liba csőrébe csövet dugni. Bezárt a gépsor, az emberek morogva hazamennek, és tovább tömik szépen otthon a saját libáikat, ahogy a szomszéd is meg mindenki szerte az egész országban, mert szeretik a máját. Az állatvédő libuskák is megnyugszanak, csak azt ne higyjék, hogy most ijedtében az összes parasztasszony eldobja nagy ívben a csövet. Néhányan elvesztették a munkájukat, na és, legfeljebb kimennek libatömő szakmunkásnak a franciákhoz, és még jobban is fognak keresni... Mit akarnak még...? A kolléganőm aki anyanyelvi angol, megérdezte az összes francia libát, hogy nem zavarja e őket amikor csövet dugnak le a torkiukon, nagyon meg volt elégedve amikor egyöntetüen azt válaszolták, hogy padproblem, padproblem, de a magyar libák sajnos nem tudnak angolul. Hát ez van, bele kell törődni.

     És azt is már most előre bejelentjük, hogy a legközelebbi akciónk a szegény kis ürgék megmentése érdekében fog történni, mert mégicsak elképesztő, hogy amint kidugják kis fejecskéjüket a gátak oldalában fúrt lukacskákból, gonosz emberek lapáttal rögtön agyoncsapják őket. Nekünk már kislánykorunkban megmondta az Anyukánk, hogy nem illik lapáttal agyoncsapni senkit sem, legfőképpen az ürgéket sem, meg a kóbor macskákat sem...és a szép csíkos krumplibogaraknak is mindig vittünk rágcsálnivalót, és az Anyukánk ilyenkor is megsimogatta a fejecskénket. Ott laknak, mert szeretnek ott lakni, na és...! Az igaz, hogy néha sokan összeköltöznek és akkor a gát is elromlik egy kicsit és átszakad és akkor minden vizes lesz és úszik, de akkor legalább nincsen az a nagy szárazság, ami mindig bajt szokott okozni...Tessék már végre minket komolyan venni, mi csak a legjobbat akarjuk mindenkinek............

22 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr33672426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.09.20. 11:38:30

"Régen a disszidensek "oktattak", manapság az állami kiküldöttek."

88.-ban harmadszor jártam Belgiumban, felkerestem Maastricht falván élő barátomat. Hollandia jó szívvel fogadta be a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején a magyar menekülteket, barátom is akkor lépett le. Kicsit zaklatottan fogadott, rosszkor leptem meg, furcsa volt, hogy nincs áram a lakótelepi garzonban. A wc-t sem lehetett lehúzni, és szóba nem került, hogy esetleg ott aludjak. Megettük az ajándékba vitt szalámit, megitta cimborám a Bikavért, közben jót beszélgettünk. Illetve csak ő beszélt, milyen jó a szabad világban élni, ahol hatalmas távlatok nyílnak a szabad emberek előtt, és milyen rossz nekem otthon, az elnyomásban, ahol folyton ellenőriznek, nincs mit enni, és jegyrendszer van. Mondom, komám, már akkor se volt jegyrendszer, mikor kijöttél 82.-ben, senki nincs elnyomva, mindent lehet kapni, látod, utazni is lehet, honnan veszed ezeket, amiket nem restellsz kimondani. Hát a migránshivatalban, ahová havonta egyszer menni kell a segélyért, ezt mondják, mondta cimbi, és akkor rájöttem, miért nincs villany, meg víz.

90.-ben aztán hazajött a barátom, egy ideig megélt a hazatérőket fogadó szimpátiából, még a politikában is szerepet vállalt, hiszen hiteles személy, egykori disszidens volt.

Most Újpalotán lakik, egy kilencedik emeleti garzonban, régen jártam nála, lehet, hogy most sincsen villany. Meg víz.

Másik cimborám sokra vitte, Brüsszelben dolgozik, jól keres nagyon, fordít két nyelvről. Tavaly szerettem volna meglátogatni, illetve hát ő hívott, hogy ha kinn járok, okvetlenül keressem meg. Felhívtam Antwerpenből, hogy ha van pár szabad órája, találkozhatunk. Jót dumáltunk, közben felmerült egy régi, közös ismerős neve is, aki húsz éve lakik Brüsszelben, de mégsem találkoztak egymással. Ez hogy lehet, baszki, nem értem. Hát, kiderült, hogy bizony az eu alkalmazott cimbi egyszerűen nem ismeri Brüsszelt, esze ágában nincsen kimozdulni a hivatal-otthon-reptér útvonalakról, és különben is...

Hát, ennyit a belga (holland) magyarokról.

A négymancs pedig rossz véget fog érni, mikor kiderül, hogy nem kellett volna a gazdasági életbe avatkozniuk. Ott ugyanis nincsenek véletlenek, ahogy az autópályák sem a geodéziai logikát követik, úgy a libamáj is irányított termék.

ekkerjoz 2008.09.20. 11:43:30

Egyébként itt ülök a schwechati reptéren, kicsit korán érkeztünk, a gyerek gépe csak négykor indul. De itt olyan gyors és ingyenes a wifi, hogy még. Hiába, ez már a szabad világ.

Srí 2008.09.20. 12:01:42

Inkább nem írom le a véleményem. Nem a posztról, dehogy. Mindig jól írsz. Hanem az állattartásról, az állatvédelemről, a törvényeinkről. Még azt gondolnátok, hogy utálom az embereket.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.09.20. 12:37:56

Pedig érdekelne - és nem gondolom, hogy utálod az embereket. Azt hiszem írok néhány állatos posztot, csak nemnagyon érek rá. Határidőőőő......

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.09.20. 12:43:23

Régen a "disszidensek oktattak"...Én mindig ámulva hallgattam őket, mert szerettem hogy szeretik amint ámuldozom. Egyébként mivel semmit sem tudtak rólam, azt hazudtak amit csak akartak. Kedvencem volt egy vidéki kőműves, aki amikor mnekülni kellet az oroszok elől, csak hátára kapta a pps-t berúgta a danúviát, és átugratott vele a Dunán...Na ezt kapd ki.

Srí 2008.09.20. 15:32:36

A blogomból már kiderült, hogy védem, óvom az állatokat, meg nem enném őket, sosem bántanám őket, nem tudnék ártani egynek sem. Nyilván a libák mellett állok ki és nem a szadizmus mellett, amit a tartóik művelnek. Semmilyen módon nem lehet helyeselni az állatokkal szembeni szadizmust, akkor sem, ha az emberek elveszítik az állásukat. Vegyük úgy, hogy ha eddig nem fogták fel, mit művelnek a kényszertöméssel, akkor majd most felfogják, ha munka után kell nézniük. Vagy ha éhesek lesznek, mert nem lesz munka. Az még mindig nem fog annyira fájni, amennyire a libáknak a tömés. Nem tudom sajnálni őket.

Börtönt adnék minden állatkínzónak, azonnal és simán. Akkor is, ha utasításra cselekszenek és akkor is, ha ebből élnek. Hosszú távon szadisták.

A Négy Mancs nem volt ilyen szigorú, mint én, tudom. Sajnálom, de ez a véleményem. És vannak a környezetemben hozzám hasonlóan gondolkodók, szerencsémre. Sokat teszünk az állatokért, írtam erről bőven a blogomban. De csak a kutyákért és a cicákért tudunk tenni, és a lovakról tudjuk, hogy jól tartják-e őket. A háziállatokért semmit sem. Ahhoz kevesek vagyunk mi páran, itt a szigeten.

Az állatvédelmi törvénnyel meg az a bajom, hogy sajnos hiába született meg, a betartatásáról, a megfelelő szankcionálásról már nem gondoskodik senki. Ejnye-bejnyét kapnak akik börtönt érdemelnének.

Hála Istennek, nem ettem libamájat sem. Most hazugnak és kétszínűnek érezhetném magam.

Fekete István munkásságával ismerkedem egy ideje, még csak az életéről - a fia által - írt könyvnél tartok. Gyűlölöm ugyanis a vadászatot is. Szeretném megérteni, hogy egy érzékeny, nagylelkű, romantikus embert mi visz rá arra, hogy lelőjön egy állatot. Azt az érvet nem fogadom el, hogy gondoskodni kell arról, ne legyen túlszaporulat, stb, stb. Gondoskodik arról a természet, méghozzá elég jól.

Na, abbahagytam:) Lehet utálni engem, nem baj. Visszatérve arra, hogy utálom-e az embereket: azokat igen, akik szadizzák az állatokat, a gyerekeket és az öregeket, általában az elesetteket. Mélyen megvetem őket.

Pilgrim 2008.09.20. 22:56:40

Az állatok védelmével teljes mértékben egyetértek, ebben 100%-ban osztom Srí véleményét. Szeretném, és a magam módján mindent meg is fogok tenni azért, hogy az állatvédelmi törvény a jelenleginél is sokkal szigorúbb legyen. Ha végre létrejönne egy szemléletváltás, akkor azok az emberek, akik most állás nélkül maradhatnak, ennél a vállalatnál állást sem kaptak volna. Égető problémának tartom a ma élő állatok élethelyzetének romlását, ezen mindenképpen változtatni kell a közeljövőben. Olyan a nagyüzemi állattartásban se legyen, hogy egy élőlény rövid életét néhány dm2-en éli, hogy a lába életében nem érintheti a talajt, nem láthatja a Napot, mert sajnos százezrével vegetálnak ilyenek (pl. baromfik)... És még hosszan lehetne sorolni.

A vadászat kicsit más terület, szükség van az emberi beavatkozásra, sajnos a természet nem tudja már elvégezni a szelekciót.

Nem vagyok vegetáriánus, de sokkal tisztességesebb eljárásnak tartom, ha azokat az állatokat, amiket megeszünk, élhetőbb, normálisabb körülmények között tartsák. Ez az élet rendje, mi, emberek uralkodunk, az állatok alárendeltjeink... De ezt lehet tisztességgel, becsülettel, érzéssel is művelni. Hozzátartozik persze az is az igazsághoz, hogy saját magam által nevelt állatot én sem tudnék megölni, elfogyasztani. Ebben az esetben is mindent felborít az érzelmi kötődés.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.09.20. 23:54:35

Előfordul, hogy egy írás súlypontja a vége felé sűrüsödik...Ki emlékszik már az elejére....? Akkor ez most egy rossz írás, mert elcsúszott, farnehéz.
Az eljárást kifogásolom, és főleg a lihegést, hogy most, de azonnal kell ejrópaivá átvedlenünk, miközben a nagy példakép és tanító házatáján fütyülnek sokmindenre. Tapasztalatból tudom. Az embertelen állattartást pedig nem a magyar paraszt találta ki. Megtanították neki, mert ez a jövő...A magyar szürkemarha például majdnem teljesen kipusztult, mert micsoda dolog, hogy szabadon kódorog...?
Ami most történik állatvédelem címén az nevetséges. Kétszáz ember nem fog libát tömni. Nagyszerű...De tömni fog továbbra is kétszázezer. Miféle eredmény ez..? Csak látszateredmény, hogy valaki a zászlajára tűzhesse.
Ha állatokat védünk, védjük következetesen. Törvényileg általános érvényű kötelezettséggel. Ha azért kell védenünk mert európai norma, akkor vonatkozzon más államokra is. Így csak valamely nagyobb, pénzesebb piacot szolgálunk alázatos lakájok módjára.
Ha nem kötődnék érzelmileg már kisgyerek korom óta az állatokhoz, nem tartanék egyet sem. De tartok és mind jól érzik magukat.
Ha én állatvédő volnék megpróbálnám másként megoldani a problémát. Megtanítanám az embereket az állatok tiszteletére, mert megérdemlik. Jobban szeretem az állatokat annál, hogy akármilyen, pláne fizetett állatvédő legyek. Állatvédelmet csak önkéntes alapon tudok elképzelni - ahol már fizetésért történik, ott utasításokat kell teljesíteni, s azok háttere pedig homályba vész.
Franciska nehezen fogadott bizalmába, de már nem is kell hívnom, jön magától. Örülök neki.

Pilgrim 2008.09.21. 00:52:09

Egyetértek, ebben rejlik az általam is vélelmezett igazság. Egyedül, lelkes, de felesleges partizán-akciókra az állatvédelemben sincs szükség, mindennek akkor van értelme, ha következetesen, mindenkire vonatkozóan változtatunk a hozzáálláson, szemléleten. Az emberek többségének hál' Istennek szerintem megvan a megfelelő érzelmi intelligenciája az állatokkal való megfelelő bánásmódhoz, akiben meg nincs, azt törvénnyel, szankcióval kell kényszeríteni erre. Én sem erre a libatömésre szerettem volna kicsúcsosítani a véleményemet, főleg úgy, hogy a gazdasági érdekek félre is viszik ezt a témát. De végülis mire való az EU, ha nem arra, hogy ezeket a bajokat is orvosolja? Gyökeres változás kellene az egész világban, hogy végre a dolgok a helyükre kerülhessenek.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.09.21. 01:05:42

Köszönöm a reflexiót, pontosan leírtad amit a magam tekervényes módján érzékeltetni akartam. Hogy Srí ehhez mit szól, az még kérdéses. Majd megmodja, ha akarja. Neki is szólt amit írtam, csak elfelejtettem a címzéseket feltüntetni.

Srí 2008.09.21. 10:18:48

Szemi és Joz. Nem ellenetek szól, amit írtam. Tudom, hogy Joz is vág állatot, hiszen nem végelgyengülésben hal meg egy állat sem, akik a tányérokra kerülnek végül. Nem fogom tudni megváltoztatni a világot, elfogadom, hogy az ember mindenevő. De tudom, hogy lehet nevelni és levágni az állatot úgy is, hogy a legkevesebb szenvedést okozza neki az, aki teszi. A szadizmus ellen lázadok, amit nap mint nap látok és tapasztalok.

Nem vagyok hivatásos állatvédő, dehogy. Viszont azok között is vannak, akik állatszeretetből teszik, amit tesznek és nem pénzért. Még akkor is, ha néhányan fizetést kapnak érte.

Egyetértek veletek tökéletesen. Szigorú törvényre és következetes hozzáállásra lenne szükség. De mert nincs, minden apró lépés számít. A libatömés csak a jéghegy csúcsa, ennél sokkal nagyobb bajok vannak. És csak egy példa a sok közül, igaz, nagyon durva példa.

Egyelőre amit tudok, megteszem, a magam szerény eszközeivel és békésen, elbeszélgetek gyerekekkel, hogy kell szeretni és tisztelni az állatokat. Utoljára Fűrészes gyermekeivel beszélgettem Maszatról, az új kiskutyájukról. Értelmes, melegszívű gyerekek, sosem fogják bántani. Beszereztek kutyaházat, majd láttam, hogy a beszélgetésünk után árnyékos helyre tették és mindig van tiszta vize (akkor éppen hőség volt).

Körbebringázunk a sziget egy részén gyakran, szóbaállok azokkal, akik nem jól tartják a kutyájukat. Van, akivel többször is beszélni kell, mire elérem, hogy ne kössék meg a kutyát. Nem mindig sikerül sajnos, de mégis javítunk a helyzeten, hosszabb lesz legalább a kötél vagy lánc, árnyékosabb helyre kerül és éjszakára elengedik.

Ha betegek az állatok vagy ivartalanításra van szükség, pénzt gyűjtünk és megoldjuk a gazda helyett, ha neki nincs rá pénze. Befogadunk minden kóbor állatot, vagyunk már öten, mi csajok, egyikünknek van egy elkerített része a saját kutyái mellett, ott tölt pár napot a kutyus amíg gazdát találunk. Jó kapcsolatot ápolunk a szentendrei Árvácska állatmenhellyel, ha nem találunk gazdát a neten, oda megy az állat és ott kerül gazda hamarosan. Szívvel-lélekkel törődnek az állatokkal ott is.

Sokan szólnak már nekünk, hogy egyik-másik állat bajban van, segítség kellene, veri vagy éhezteti a gazdája. Onnan elvisszük a kutyát, ha kell, kilopjuk a kertből. Többször megcsináltuk már. És jó gazdához kerül. Ennyit tudok csak tenni, sajnos. De hiszen írtam már erről többször is a blogomban, aki olvas, úgyis ismer.

Srí 2008.09.22. 20:45:24

Sajnálni fogom, ha ezentúl nem szóltok hozzám. De akkor sem mondhatok mást, mint amit érzek.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.09.22. 21:28:05

Ne bolondozz Srí, megférünk, miért ne szólnánk hozzád....? Szerintem Joz is ugyan úgy tiszteletben tartja a véleményedet ahogy én.

ekkerjoz 2008.09.23. 07:30:40

Srí, kicsi jányom.
Nem akartam hozzászólni a leveledhez, de nem azért, mert bántott volna, hanem azért, mert elfogadom a véleményed.
Elég sok állatot tartok, nem kis felelősség, tudod. Saját állatorvosunk van, négy hasonló szövetkezetre dolgozik, két-három naponta találkozunk, vigyázni kell a jószágra.
Tavaly és idén egy kisebb falu költségvetését költöttem karámokra, szabad legelők vásárlására, borjúnevelőre, nálam nem szenvednek a tehenek, remélem. Nagyon rosszul érintene, ha valamilyen úgynevezett állatvédő ezt a sok munkát csak úgy hobbiból veszélyeztetné.
Azt is elmondom, hogy a tenyésztés legproblémásabb része a selejtezés, hiszen a kiválasztott jószágnak ott ér véget az élete, és elhiheted, nem csak anyagi okok miatt sajnálod, ha le kell vágni egy állatot.
Több, mint négyszáz tehenet tartok, de egyáltalán nem akkor vágok belőlük, mikor akarok, sőt, nem is szívesen vágom a saját jószágot.
Viszont csak a legjobb adottságokkal rendelkező egyedet szabad megtartani, és tovább tenyészteni, ugyanakkor a tenyésztési idő végére ért jószágot is ki kell tudni választani. Akár a természetben.
Ott is a leggyengébb vagy legöregebb őzet veszi ki a farkasfalka.
Hát, ennyi.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.23. 08:27:06

Nem nagyon akarok olyan témába belemenni, amiről csak felületesen van lövésem, de ez az egész libatömés ügy számomra nem az állatok védelméről szól.
Nem, ez a történet kőkemény üzleti harcról szól, amiben az osztrákok most éppen jelentős csatát nyertek a magyarokkal szemben. A libák pedig valahol az utolsó helyen vannak a történetben.

A másik dolog a vadászat kérdése. A vadászatot nem szeretem, a vadhúst viszont nagyon.
Viszont azzal együtt, hogy a vadászatot nem szeretem, attól még a vadászat fontos dolog, hiszen nem igaz az az állítás, hogy a természet elrendezi a dolgokat. Ez nem igaz, hiszen természetes kontraszelekció lép fel, amit kezelni kell.
A másik az, hogy a vadászatnak komoly kultúrája van például német nyelvterületen, ahol a vadnak és az erdőnek is megadják a kellő tiszteletet. Nem úgy, mint a hirhedt olasz vadászok.
És mégegy dolog. Ekkerjoz nálam sokkal jobban tudja, de azért leírom, hogy egy rosszul tartott állatnak a húsa sem olyan, mint egy finom kolbász boldog disznóból. Csak hogy parafrazeáljam a Bűvös szakács egyik kiváló cikkét.

ekkerjoz 2008.09.23. 08:49:12

Az a patkányság a dologban, hogy a négymancs egy bécsi székhelyű alapítvány, elvileg jó rálátással az európai libamájpiacra (Ausztria az egyik legnagyobb libamájfeldolgozó az eu-ban).
A libamájpiac negyven százalékát a magyar májliba látta el nyersanyaggal, rajtunk kívül a franciák tenyésztik a legtöbb májlibát, olyan ötven százalék körül, és ami marad, az szórvány mindenhonnan.
Sokan rámfogták, főleg egykor a Szakácson, hogy üldözési mániám van, ennek tudatában tessék végiggondolni, mi történt.
A tömők, kb. 2000-3000 család, saját földön gazdálkodnak, nem szorulnak a hektikus gabonapiacra. Ha nem tudják leadni a májlibát, mert ugye az egyetlen felvásárló nem veszi át, akkor kénytelenek valami mással foglalkozni, földeket eladni, libatelepet felszámolni. A feldolgozó bezárhat, abban a pillanatban elveszti az értékét, forrásait, a hitelek miatt. Mindezt nem sokkal a 2010.-es moratórium előtt, ugye amikor megnyílik a termőföld felvásárlás a külföldiek előtt. Magyarul, ha ügyes kezek lehetetlenné teszik a hízottliba, vagy májliba tömést, ellehetetleníti a feldolgozást, két-három év múlva sokkal olcsóbban jut a termelőeszközökhöz, mint most.
A másik dolog, hogy a kieesett 40% alapanyagról a piac nem mond le, majd a franciák megoldják, hogy a kereslet fennmaradjon, és így relatíve megduplázódik a francia alapanyag értéke.
Hát nem szép?
Viszont az állatvédelemhez, humanizmushoz a dolognak nincs köze, ez szigorúan üzlet. Kihasználják a tájékozatlan, de "érző" emberek támogatását, és így csinálnak maguknak piacot. Ehhez asszisztál pár hobbikörnyezetvédő, meg pármillió naív, lelkiismereti okból állatvédő ember.
Srí, remélem nem bántottalak meg ezzel.
Ha jártál volna libatömő telepen, és látnád az elégedett, tiszta libákat, nem haragudnál annyira a libatömőkre.
Azok a libák nem tudnának hagyományosan táplálkozni, direkt tömésre tenyésztették őket, mint a pacnipontyot a halastóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.23. 09:10:59

Na tessék! Ekkerjoz egzakt módon leírta, amire fentebb én is utalni próbáltam.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.09.23. 09:46:32

Joz, kösz. Mivel nem vagyok hiteles e téren, mármint kemény szakmai dolgokban - csupán hallomásból isnertem a helyzetet, nem személyes tapasztalatból - csak arra hagyatkozhattam, hogy a magam módján megeresszek egy gunyoros pamfletfélét. Hogy meg lett az eredménye arra bizonyíték, hogy tönkretették, a másik levelezőrendszeremet, minden elveszett.
Nem én raktam fel a poszot Reakcióra, csak később vettem észre, hogy fenn van, de nem bánom. A gmail még működik, talán meg is marad. Üdvözletem innen a trappoló mancsoknak.

Srí · http://pillanataim.blogspot.com 2008.09.23. 11:05:53

Köszönöm Joz és Szemi. Elfogadom a véleményeteket, sőt, tisztelem is. Persze ettől még sajnálom a libákat, ugyanis láttam a filmet és azok valós helyzetek és állatok voltak. Szörnyű volt.

Tudom, hogy nem fogom megváltani a világot és nem sokat tehetek. Az állattartásban pedig ti vagytok a ritka kivételek. Több a szadista, sajnos. Nem csak a verést nevezem szadizmusnak, hanem azt is, ha nem adnak enni, inni, vagy nem eleget, nincs terük, sosem látják a napot, a saját ürülékükben léteznek(?) és sorolhatnám.

Jaj, minek kell nekem mindenbe beleszólni:( A végén úgyis én maradok alul. Akik olvassák a posztot és a kommenteket, engem néznek hülyének és hisztis p...nak. Nem baj, majd máskor csendben maradok.

ekkerjoz 2008.09.23. 11:19:29

Senki nem néz le a véleményed miatt, akik látták a propaganda filmet, mind utálják a libatömőket.
Van ilyen tömés is, ezek az állatok tényleg szenvednek.
Viszont ahol 4-5000 libát kell tömni, naponta kétszer, ott nem lehet ilyen kisipari eszközzel kínozni az állatot, meg kell venni a modern tömőgépet, ami kb. annyira fájdalmas a libának, mint tehénnek a fejés.
Ha hiteles akart volna lenni a négymancs, filmezhettek volna olyat is.
De a céljuk általában a magyar tömők lejáratása volt, szemben a francia tömőkkel, ahol ápolandó nemzeti kulturális hagyomány lett valahogy a libatömés.

ekkerjoz 2008.09.23. 11:26:44

Bemásolnék egy rövid idézetet, a Szkájparasztokon is fenn volt:

A Négy Mancs Állatvédő Alapítvány feltett a világhálóra egy megrázó filmet, amely a libatömés kegyetlen eljárását mutatja be. Azt azonban a munkatársaik is elismerték, hogy a felvétel nem köthető a Hungerit Zrt.-hez, még csak nem is Magyarországon készült. Ám ennek a jelentősége szerintük elhanyagolható, mivel tömés és tömés között nincs különbség. Ezt Papp Lajos, a Lúdszövetség elnöke másképp látja: „Szó sincs barbár eljárásról. A libák nyelőcsövébe egy puha gumicsövet vezetnek be, amelybe gép adagolja a pár dekányi tápot. Az egész eljárás mindössze néhány másodpercig tart. Ha az állatok szenvednének, tömeges lenne az elhullás, ilyenről azonban szó sincs. A tömőknek is az az érdekük, hogy a libák minél jobb állapotban legyenek. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a tömött és a hagyományosan táplált állatok hormonszintje között nem mutatható ki semmilyen különbség, ami arról árulkodik, hogy a tömött szárnyasok nincsenek stressznek kitéve.”
Papp Lajos szerint a kényszertömés szó ugyan rosszul hangzik, de azt tudomásul kell venni, hogy a haszonállat-tartás mindig együtt jár bizonyos fokú kényszerrel. „A ló sem önszántából húzza a kocsit és a vélhetően a kutyák sem szavaznák meg a pórázt – jelentette ki. – Egyébként az állatvédőknek az a követelése, hogy a libatömést felejtsük el, éppen az állatokra nézve lenne hátrányos. Ez ugyanis egy külön, erre a célra kitenyésztett libafajta, amely csak felhizlalva értékesíthető, hagyományos etetés esetén a húsa, a bőre élvezhetetlen. Vajon belegondoltak a Négy Mancs emberei, hogy mi lesz a sorsa sok tízezer libának, ha nem lehetne őket tömni? Szerintem ez az igazi állatvédelmi kérdés.”
süti beállítások módosítása