inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2011.11.10. 14:46 inszeminator

Sultanahmet macskái

 

 

 

Jól vannak.

Főleg a kandúrok.
Mi sem természetesebb egy oszmán világban, ahol az őslakosok nyugalmával birtokolják a környéket.
Őrzik a házat, a megszokott életformát.


Éjjel szélesröptű hatalmas sirályok keringenek Sultanahmet megvilágított kupolái felett, kisebb madár ilyesmire nem is merészkedik.
Nincs is madárcsicsergés, se éjjeél sem nappal, mert apró madarak sincsenek, amolyan ide oda röpködők, viháncolók, csak macskanyávogás.

A reggel megérkező szőnyegkereskedő, kávés, vagy egyéb árus felszolgálja az aznapi élelmet, vizet, s aztán kiül a boltja elé olvasóját morzsolgatni, vevőt csalogatni, szomszéddal társalogni.

 Sokan vannak.

 A macskák, a kereskedők, az utcai árusok, és csapatokban a túristák, akik mennek a magasba tartott bot után - vezetőjük után - aki mindent tud, amit tudni és látni érdemes.

A japán csapatok fegyelmezetlenek.

Lemaradoznak kisebb csoportokban mert minden macskát lefényképeznek.

No meg a kutyákat.

A parkokban hentergő, fülükben sárga jelet viselő birkózókat, akik szintén jóltáplált őslakói a jeles vidéknek.

Talán már Bizánc idejében is itt lehettek, hiszen a hatalmas terület valaha Hippodrom volt, ahol sok korábbi bizánci és oszmán épületet kellett lebontani, hogy teret nyerjenek az új építkezéshez.

Ezek között az épületek között volt az egykori bizánci királyi palota, a Hippodrom (lóversenypálya) nézőtere és számos oszmán méltóság palotája.

 

A Sultanahmet-dzsámit a 14. oszmán szultán, I.Ahmed építtette, aki 1603-1617 között uralkodott. A Sultanahmet- dzsámi a legnagyobb és a legszebb mecset Isztambulban.

Építését 1609-ben kezdték el, és 1616- ban fejezték be.

A Sultanahmet-dzsámi az egyetlen olyan mecset Isztambulban, és egész Törökországban is, melynek hat minaretje van.

A legenda szerint a szultán Mehmet Agától az építésztől egy arany minaretes mecset megépítését kérte. Mivel az arany szó kiejtése a török nyelvben nagyon hasonlít a hatos száméra, Mehmet Aga félreértette a kérést, és egy arany minaret helyett hat minaretet épített a mecset köré.

 

A Sultanahmet-dzsámi mögött található az Arasta Bazár, melyet abból a célból alapítottak, hogy az ottani üzletek bérleti díjaiból fedezzék a mecset építését.

 

A bazár minden bejáratánál kinn a tábla az este 8 órára ígért dervistáncra, de két kisérlet után feladtam. Nem jöttek a dervisek és nem táncoltak.

A nagy fedett teraszon teázók vizipipával vesződnek - néha nem eléggé szelel - ilyenkor a pincér friss parazsat hoz, s fújja a füstöt amí nem dől eléggé, aztán a vendég szájába dugja a szopókát, s az szépen körbejár.

Csak a beszédes tekintetű macskák jönnek, alul és felül,és  minden irányból, ahogy nekik tetszik. Olykor beleszagolnak a vizipipa füstjébe és továbbállnak.
Múlik az idő.

Lehet, hogy laknak más őslakók is a környéken, de nehéz elképzelni, mert minden ház Hostel, vagy Hotel, pedig nagyonis látszik, hogy egyik sem annak épült.
Tetőterasz persze mindenhol dukál, ahonnan látni a tengert, s a nyári éjszakák itt igazán kellemesek lehetnek.

 

Negyedik szint, négy emeletes ágy, szétszórt holmik, diákok lakják.

Ledőlök kissé az ágyamra, s a fölöttem lévőt bámulom.

Kézműves munka, IKEÁ-t nem látott az bizonyos, és rögtön elárul valami fontosat.

Merengésemből ordításra riadok - közel a mecset, a nagy a kék, a Sultanahmet, és ímára hívna a hanszóró, de inkább vacsorázni megyek.

Korábban is sejtettem a huzakodás okát, ejrópáét és a törökökét, de ahogy járom a várost egyre bizonyosabbá válik, hogy ez a föld soha nem lesz tagja, csatlós páriája az únió piacra éhes kannibaliznusának
Túl sokat, számukra igaz értékeket kéne feladni, sőt megtagadni csillogó üveggyöngyökért, a mindennapok nyugalmáért.

Tengerparti luxusszállodái ellenére sem, mert az valami más.

Hiába sütött mindvégig a nap, a hideg tengeri szél, s a fáradtság a sok gyaloglástól hajóutakba, villamosok hosszú járataiba zavart, s ezekből ugyan úgy lehetett bámészkodni.

Sehol egy bevásárlóközpont, amolyan ejrópaias teszkómadaras, és minden felirat török.

 

"I. Szulejmán szultán 1541 augusztus 26-án érkezik meg főseregeivel Buda alá, de 27-én állítják csak fel táborát Budától északra Óbudán, mivel Roggendorf táborhelye bomló holttestekkel van borítva, s a nyári kánikulában azok kiállhatatlan bűzt árasztanak.

Maga a padisah a vár nyugati mellékén Logodon ( ma Logodi utca) telepedik le.

Ezt követően a padisah a sátra előtt felállított arany trónusán szemléli végig 600 német és cseh katona lemészárlását.

Rendkívül fényes győzelem volt ez - vallja Dzselalzáde Musztafa - a hitetlenekből egy nagy sereg fulladt a megsemmisülés tengerébe, vagy égett el a kínzó tűzben, s egyszersmind Buda vára megmentetett a pokolra valók jogtalan birtoklásától."

 

Mint ama pokolra való jogtalan bitorlók egyszerű leszármazottja persze tudom, hogy azok az idők elmúltak, de sok minden megmaradt belőle. Elég csak Isztambul utcáit járni, figyelni az életüket, a mindennapjaikat.

Micsoda liberális örjöngés lenne, ha pl. külső villamos, vagy hév megállóinkat magas, katonai drótakadályokkal öveznénk, melyeken belül még fegyveres rendőr is van...

 

Ahhoz, hogy ejrópa keblére ölelhesse e szép terjedelmes piacot, olyasmiről kéne itt lemondani amiről szó sem lehet, amiről a törökök még csak elgondolkodni sem fognak..

Ha ötmillióan képesek németországban úgy bezárkózni, hogy még a nyelvet sem hajlandóak megtanulni, akkor mit akar ejrópa?

 

..." s egyszersmind Buda vára megmentetett a pokolra valók jogtalan birtoklásától."...

 

Mondjunk Berlint Buda helyett?

Vagy mást, esetleg Brüsszel-t?

 

Isztambul, mint város mecsetek nélkül felejthető, a Boszporusz hajózható, a száraz palacsintába csavart sokféleség számomra egyforma íz, a férfi a bay-t keresse, a nő a bayen-t ha rájön a szükség, s ami "cikis", az a kijárat.

 

A Sultanahmet negyed macskái az állandóságot képviselik.

Ahogy elődeik tették egyiptomban, s ahogy teszik a szent tehenek Indiában.

A kávézóban lábad elé telepszik és néz, vagy végigsétál a széksorok párnáin.

Nem láttam, hogy egyet is arrébb kergettek volna.

Kiszolgálni annál inkább.

Jár nekik a tisztelet.

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
.

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr403368474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.11.11. 15:09:10

Isten hozott itthon !

Az eszmefuttatás helyes. Így látom magam is.
Ha csak meg nem fordul a zunyilyó - ki tudja...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.11.16. 09:32:34

Mondjuk valami raki mellett szívesen meghallgatnék egy élőhangos kibővített útibeszámolót is.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2011.11.16. 10:57:49

@Gasper: @Mormogi Papa:

Szándékosan tömörítettem.
Isztambul persze megérne egy szélesebb körképet, de azt az utikönyvek jobban megteszik.
A négynapi folytonos csavargás után föltehettem a kérdést: laknék e Isztambulban, s igen, miért nem?
Egyenlőre megrekedt bennem a sokféle benyomás.
Összetapadt egy csomóba, képtelen vagyok szétválogatni a sok egyrészt másrészt tapasztalást.
A Szultanahmet felülről tekint az Aranyszarv öböl bejáratára.
Girbe gurba durva köves utcáit nyugati túristák koptatják, s a fenségességet csodálják szinte tisztelettudóan, mert az építmények ezt sugallják.
S hasonló az érzés a külvárosokban járván is, ahol elhagyott erősségek, melyek a tengerre néznek magányosan, elhagyatottan, még akkor is, ha hátuk megett már új lakótelepek sokaságát őrzik'.
Büszkeség, nem csak múlthoz, vallási megygőződéshez való ragaszkodás, több van az egészben.
Ezért említettem a németországi elkülönülést.
Igen, itt vagyunk, elvégezzük a piszkos munkát, de a tártásunkat nem adjuk fel.
A lelkünket nem adjuk.
A libertiánus eszméiket tartsátok meg magatoknak.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.11.24. 12:19:39

@inszeminator: Olvastam válaszod, még akkor. @Gasper: -rel közös (nemigen titkolt) felhívásunkra azóta sem leltem választ :-)
Holnap úgy néz ki, kopogni fog hajnalban - akkor Karácsony megint lucsog?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.01.23. 11:17:46

Mikor folytatódik a nagyszerű Inszeminator blog?

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2012.01.23. 11:58:39

@TuRuL_2k2:
Gyakran merül fel a kérdés:
ebben a szélesen áradó sűrű blogtengerben minek?
Aztán mindig sikerül valamiben megkapaszkodni.
Remélem még januárban.
süti beállítások módosítása