inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2010.06.19. 13:10 inszeminator

Játék ez is...vagy mégsem?

      - Megtalálnak a furmányos feladványok. Némelyikhez kedvem is van. Tégy az első és az utolsó sor közé egy történetet, és nem nyersz semmit. Jól hangzik. Szeretem a felesleges kihívásokat. Érdemes belevágni az ilyesmibe.
      - Kicsinyke agytorna, de megéri. Keres az ember valamely témát, addig is ébren van és leírja szűkre szabott karakterszámban, aztán még utána biggyeszti, hogy pályázat és akkor készen is van.
      - Aztán eljön a csodálkozás ideje, mert magyarázkodni kell. Homályban hagyott történetet megmagyarázni, jeszzusuramistenmária! Ha még a kiíró sem érti, mit tehetek? Ilyenkor irígylem a gőzdóm népessségét, és nem mondom meg miért. Maradjon homályban.
      - Akik ennyire igénylik a pontról pontra való pontosságot, azokat várja szeretettel a tesco pénztárosnak. Kicsit bosszant, hogy beleugrottam ebbe a játékba, s most idebiggyesztem csakazértis!

 

        Rózsahegy, Csernova
 
      
    
 - Felállt az asztaltól és az ablakhoz lépett. A táj vad szépsége most mintha nem is érdekelte volna, gondoltaiba merülve bámult egy pontra, nem tudott elszakadni a jelentés szavaitól.
       - Botrány lesz. A mai helyzetben akkora, hogy még a határokon is túlmegy. Elkerülhető lett volna, és nem érdemes védelemre aki okozta.
      - Az interpelláció bombaként robbant odalenn a házban – az urak nemes felháborodása, csak üres gajdolás – mit tudnak ők az itteni helyzetről.
      - Hátralépett, felvette a jelentést, beleolvasott.
 
      -  Tisztelt kéviselőház!
 
      -  A csernovaiak, amidőn templomot építettek, azt saját költségükön építették fel. A püspök úrnak akkor egyáltalán nem volt sürgős a felépítés, sőt, mikor segélyt kértek tőle, akkor a püspök részéről a segély megtagadtatott. Amidőn azonban a templom már készen volt, és a felszentelésre került a sor, amikor e felszentelést maguk a csernovaiak kérelmezték, csak azzal e feltétellel, hogy az időközben hivatalából felfüggesztett plébánosuk legyen a felszentelő, akkor  a püspök a felszentelést elrendelte, azonban nem járult hozzá ahhoz a kéréshez, hogy a fölszentelést a felfüggesztett plébános végezze.....(Csernova katolikus papját, Andrej Hlinkát, aki a falu szülöttje volt, 1906-ban Párvy Sándor szepesi püspök, felfüggesztette politikai agitáció és pénzügyi visszaélés gyanuja miatt
 
      - Ismerte ezt a Hodzsát, valami nemzetiségi klubot alapított néhány éve egy Hlinka nevezetű felforgatóval az országházban. Magyarul hangzott el a beszéd. Milan Hodzsát nem érdekelték az obstrukciós zajongások.
      - Veszedelmes ember – gondolta, veszedelmes és bátor. Inkább tárgyalni kéne vele, mint beléfolytani a szót.
      - Kezébe vette az asztalán álló kis ezüstcsengőt, sokáig töprengve csak a nyelvével játszadozott, aztán hirtelen elhatározással erőteljesen megrázta.
     - Befogatott. Az ablakból nézte a műveletet, s mintha megbánta volna elhatározását, hogy a helyszínre kimenjen újra felvette a jelentést.
 
     - Tizenkét  halálos áldozat és két tucat súlyos sérült. Ilyen még nem volt Liptó vármegyében, talán máshol sem. S ráadásul egy templomszentelés alkalmával. Saját templomukat akarták felszentelkni a helyek, melyet a s aját pénzükből építettek. Miért ne tehették volna a saját papjukkal azzal a Hlinkával. Ezen töprengett amikor belépett a kocsis és bokáját összecsapva jelenteni készült.
      - Tekintetes uram a…- több nem jött ki belőle, mert egy kézmozdulat megálltotta. Közelebb ment az ajtóban állóhoz, lassan, töprengve és egészen közelről nézett a meglepett, kerek arcba.
      - Járt már ott azóta…? – kérdezte. A kocsis zavartan ingatta a fejét, aztán kezét szája elé kapva mégis megszólalt:…ja nem is, egyszer, tán két hete Katalin napján…
      - Gondolom megismerték…!
      - A kocsis lehajtott fejjel bólogatott, kissé mintha szégyelte volna magát.
      - Ha most odamennénk…?
      - Havazik, tekintetes uram…És ma is kimentek a népek. Nem akarnak felejteni, nem hagyják őket - jött a bizonytalan válasz.
      - Havazik…-ismételte meg. Ez is válasz. Jó válasz!
      - Ismeri maga azt a papot? Beszélnék vele. Vagy  Rózsahegyen a templomában , vagy itt a hivatalban. Kimenjünk vagy nem, magában megbízom!? Gondolkodjon!
 
      - Húsz éve volt a főispán kocsisa, megállta a helyét derekasan, de most mintha a lábai is megroggyantak volna. Elvörösödött, a szája félig kinyílt, de nem merte kimondani amit gondolt.
      - A főispán kicsit hátrébb lépett, kintről zajongás hallatszott, lovak prüszkölése, lábdobogás. A kocsis riadtan felnézett, s még mindig nem válaszolt.
      - Értem, bólogatott Liptó vármegye ura.
      - Elmehet,  később még beszélünk róla!
 
      - Áthaladt a nagy tárgyalón, mely most hideg volt és büdös. Elhessegette magától még a gondolatát is annak, hogy összehívja a megyei urakat. Csak kiabálnának, és tán még a guta is megütné némelyiket. A politika várhat, az a dolga.
      - Majd tavasszal, amikor már elhal a zajongás és ki lehet tárni a hatalmas ablakokat, melyeken madárcsicsergés és jázminillat száll be, nem ez a mostani valami. Majd akkor…
      - A terem végében megállt, hallgatózott, majd visszalépett az utolsó ablak elé. Kicsit megnyugodott.
      - Odalenn oszlani kezdett a tömeg.
 
      - A kérdésre, hogy ki volt az a pap - kicsit elzöldűlve a válasz, mert azt hittem Hlinka neve elegendő lesz, de tévedtem.
 
 
       " - A Hlinka Gárda a második világháborút megelőző időszakban alakult félkatonai szervezet, amely nevét az önálló Szlovák állam atyjának nevezett Andrej Hlinka papról kapta.

 

      - Andrej Hlinka már 1919-ben lobbizott Párizsban egy független Szlovák állam létrehozásáért amely törekvése nem járt eredménnyel.Pártja a Szlovák Néppárt 1925-ben nevet változtatott , így lett az Hlinka Szlovák Néppártja (Hlinkova slovenská ľudová strana, HSLS).

      - A párt nacionalista, antikommunista , magyar és idegengyűlölő volt. Hlinka kijelentette, hogy "Én vagyok a szlovák Hitler.Olyan rendet csinálok itt, mint Hitler Németországban."

 

Hlinka Gárda

      - Hlinka halála után Josef Tiso lett a párt elnöke, aki a magyar irattárakban fellehető iratok szerint tárgyalt a müncheni egyezmény előtt Kánya Kálmán magyar külügyminiszterrel Szlovákiának Magyarországhoz kapcsolódásáról, cserébe néhány követelésének elismerését kérte. A magyar kormány halogatásának eredményeként Tiso terve megbukott, Magyarország pedig az első bécsi döntéssel visszakapott területekért cserébe végképp elkötelezte magát a Hitleri Németország mellett."

 

 

 

 

 

11 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr392093490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.06.21. 20:23:24

Napok óta gondolkodom, merthogy nekem is eszembe jutott (persze korábbi írásod fényében) a csernovai eset. Legfőképpen az, hogy ugyan a szlovák fél erőteljesen igyekszik ezt valamiféle magyar bosszúnak beállítani; a korabeli dokumentumok egyértelműen állítják: a sortüzet leadó csendőrök majdnem mind véreik voltak...
Persze az ellenkezője szépen mutatna a tollukon, de így elhallgatják. Azt is, hogy előzetesen megtiltották ennek a mártíromságra vágyó felfüggesztett plébánosnak a felszentelést, így sem egyházi, sem világi elnézésre nem számíthatott: egyszerűen köztörvényes (és egyházellenes) bűnt követett el.
Akiket meg megvezetett... nos, volt már ilyen a történelemben.
Az azért érdekes adalék, hogy a szeparatista pánszlávok majd'" mindegyike Pesten diplomázott, jól beszélt (ha akart) magyarul is, és korai fellépésüket eléggé elnézően kezelte a K und K hatalom.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.06.21. 20:25:00

Bocsánat, a legszebbet majd' elfeledém... Sokuknak szobra áll a Székes és Fő valamellik terén...

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.06.21. 21:40:35

@Mormogi Papa:
Játéknak indult ez az egész, nem számítottam arra, hogy zavart fog okozni, mert mint kiderült, valami nagyon új, ismeretlen dologgal állottam elő.
Sajnálom.
Amúgy a jelenkori könyűlállások is hozzájárultak a témaválasztáshoz, úgyhogy még jobban sajnlom.
Illetve dehogy is.
Volt aki megköszönte, mert nem tudott róla.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.06.21. 21:47:45

Nehéz éjszaka jön, nem tudom nyugovóra térjek e egyáltalán.
Az út túloldalán homokzsákokkal torlaszolták el a kapukat.
Be vagyok szarva egy kissé.
Az én oldalamon járdát építenek és a régi betonlapokat feltörve az árokba hajigálták.
Nem lenne nagy baj, ha nem lennék mélyebben mint a túloldal.
Ha az én oldalam is megindul a víz nem tudom mi lesz.
Nem lesz nyugodalmas az az éjszaka.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.06.22. 08:24:07

Jelentkezz, ha tudsz!
Most már nekem is van miért aggódnom...

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.06.22. 09:26:07

@Mormogi Papa:
Egyenlőre megúsztam.
Ma már csak csendes patak az esti áradat.
Mindig meglepődöm micsoda szervezettség van ebben a faluban.
Markolókkal bontották ami útban volt, hogy felgyülemlett víz tovább roboghasson, ne törjön be a házakba.
A felső részen azt hiszem így is betört, jártak éjjel a tűzoltók.
Majd újraépítik amit elbontottak...
Ma még nagyobb esőt jósol a köpönyeg.hu, remélem nem lesz túl nagy.
Ne aggódj megoldjuk. A házamnak vastagok a falai 60-70 cm. Bár a szomszédasszonyom szerint járt már ő ebben a házban is térdig érő vízben.
Viszont vert fal, kicsit más mint a vályog.
De azért kösz...
Insz...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.06.22. 14:31:21

@inszeminator: Akkor egyenlőre (mikor mindenki ugyanazt a csigert vedeli) megjárja. Csak mi ne.
Már csak azért is, mert a hét végétől vagy három hétig alig valószínű, hogy leszek. Ha csak nem találok valami netcafét…

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.06.22. 23:34:06

@Mormogi Papa:
Három hét túl sok.
Még a Bermudákon is...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.06.23. 09:22:39

@inszeminator: Olyan gatyám nincs is :-)
Láttam, minden "felment" a Prae-re is :-)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.06.23. 10:21:46

@Mormogi Papa:
Többnyire...
Régi dolog ez.
Ott csak Karafiáth Orsolyát figyelem, aki hol alattam van hol meg felettem..
"...honi soit..."stb
Egyfajta játék az is.
De vannak egyebek, most szombaton pl. a Tollal vesz részt valami civil banzájon a Molnár utcában.
Írtam, hogy megjelenek, talán még meg is beretválkozom, bár ez utóbbit visszavontam, mert nem kell túlzásba vinni a dolgokat.
Azt válaszolták tűzzek piros rózsát a gomblyukamba.
Most gondban vagyok, honnan lopjak egyet.
Nem gomblyukat.
És a bermudákon is van netcafééé:))))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.06.23. 14:36:15

@inszeminator: Ott lehet, de ez Magyarország…
(Még jó, hogy nem seggfüvet mondtak :-) És tényleg nem kell túlzásba vinni a dolgokat. Ne feledjük: a gesztenye kívül szúrós ugyan, de a belseje édes…
süti beállítások módosítása