inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2008.11.13. 16:40 inszeminator

Ötszáz után...

  

        Amikor már az ötszázadik könyv írásán is túljutott az ember, önkéntelenül is adódik a kérdés..."Sok dolgot már megoldottunk - nem volt sohailyen jó dolgunk, mégisazember gyakran kérdi" - mit is...? Na mi lesz a következő...? Vagy már mindent lehet...? Balekok problémája, hisz ott van az egész magyar irodalom. Van akinek irodalom, másnak csak sok jó ujramesélhető izgi történet. Hosszúak az igaz, na ja, ráértek az ősök, ráértek hosszú könyveket elmélyülten olvasgatni. Egyetlen nyomorult csatorna sem volt még a dobozban, mit is tehettek volna - olvastak, vagy gyereket csináltak. És később persze azok is olvasgattak. A megoldás - ha nincs témád, írd át, írd újra kedved, ízlésed, képességed szerint a magyar irodalmat. Nem kell semmitől se félned, ki szólhatna bele...? Nem vagy író...? Annál jobb - megcsinálod rövidebben BLIKKKkesebben, frappánsabban, poénosabban. Ezért is jár némi fizetség, és sok kicsi sokra megy. Aki szellemi porlevesen él a kémia ízfokozó gyönyörűségeivel felturbózva, amúgy sem veszi észre a különbséget. Elszokott a valódi, természetes ízektől, talán sohasem ismerte őket. A bigmek' világa egyszerű egysíkú világ. Ezt vedd - egyéniség leszel...csak Te, csak most, csak itt és azonnal - pedig csak éppen olyan ostoba barom leszel általa, mint bármely másik a tülekedő csordában. Nesztek falatozzatok, ja és olvashattok is közben...Ez itt egy könyv...Már láttatok ilyet biztos...

        Csak azt nem értem miért nem honi nagyjaink azon remekművein kezdik a fúrást faragást, akik sokszor a halott nagyságok tekervényességein is túlmerészkedve modernista ömlengéseikben hasonlóképpen  olvashatatlanok.? És mi lesz kéremszépen a hosszú zeneművekkel...? Nem állhat meg szégyenszemre a nagyszerű brikolázs'...Netán a filmekkel, nagyobb festményekkel, katedrálisokkal...Azokkal is mi lesz...? Ez ám az igazi probléma...Az ember így is alig bír végigülni horkolás nélkül egy koncertnek nevezett valamit, ahol nem is csápol senki, csak ül némán és bámul bele a vakvilágba.....Koncert egyáltalán az ilyen...? Állitólag nem is lehet csápolni, csak ülni csendesen...Érthetetlen, ezért pénzt kiadni ilyen inséges időkben....? Ott van az a Bétóóven akiről már egy nagytestű kutyát is elneveztek, az is miket csinált.!? Hosszú, unalmas szinfóniákat, sorban egymás után...Még valami operát is írt a boldogtalan, ahol a nő nem is nő és a férfi nem is férfi...De nem ő volt ám az egyetlen, rengetegen csináltak hasonló dolgokat, úgyhogy azokkal is kell majd foglalkozni. Van ám teendő dögivel, kitünő biznisz mutatkozik. Ne kornyikáljanak annyit, és ne muzsikáljanak annyian egyszerre, mert az ember feje is belefájdul....

     - Érthetetlen ez is. Egész estén át ott kell ülni étlen szomjan, semmi csipsz, semmi ropi, mert állitólag nem illendő, és hallgatni valami nyavalyás, zagyva, elviselhetetlen cincogást...ami állitólag még szép is...? Szép...? Jaj ne mááán...És visszatérve az irodalomhoz, ott van kéremszépen az a Tersánszky Józsi Jenő...Hát az is, de tényleg...Micsoda név Uramisten. Jenő is meg még Józsi is...A bankigazgató, aki támogatta könyve megjelenését, időben figyelmeztette, hogy na jó jó, sikere volt a Kakukk Marcinak, de mosmár hagyja abba, mert az úgy jobb lesz. És az a Tersánszky meg nem hagyta abba és csak írta  és írta a Kakukk Marcis történeteket, mert írónak képzelte magát, és azt hitte azért van sikere mert a saját történeteit a maga utánozhatatlan stílusában van mersze irogatni, még akkor is, ha a bankigazgatónak nem is mindig tetszik.

     - És pofátlan módon még furulyázgatott is hozzá vigyorogva - duplacsöves furulyán, hát milyen ember az ilyen...? Neki két szája van...? Író ez egyáltalán...? Ideje lenne hát azokat a Kakukk Marcikat is kellőképpen megnyirbálni és rendes újságírói blikkkkkfangos nyelvre átirogatni, ahogyan azt az elismert és nagyhírű ujságíróiskolában manapság olyan jól megtanítják.

     - Mert abban is vannak érthetetlen szavak szép számmal amit a serdületlen ötszázszavas ifjú nemzedék nem képes megérteni. Ki kell szolgálni kedvére, legyen bátran még hülyébb, fizetőképesen értelmetlenebb, és kellőképp irányítható, mint egy teve a sivatagban. Ne is gondolkodjon. Fárasztó, zsibbasztó művelet a teve sem teszi. A lexikon, ahol keresgélhetné a szavakat amiket nem ért, az is túl nagy, és súlyos és mondta valaki, hogy nincs is benne tartalomjegyzék...Hát akkor meg..?. és amúgy se, se nem zsír, se nem király. És itt a pont, de mekkora...!!! Mint ide Lacháza.

9 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr30767367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.11.14. 12:49:56

További mormogást nem igényel - egyetértünk.
Nagy baj, hogy a magam lelkesedése nem mindig elég, nem mindenkinél találni meg azt a könyvet, ami elindítja az olvasó útján…
Ha szeretek is: nincsen már hozzá tehetségem. A boltba alig teszem be hát a lábam - nem baj: ami otthon van, hozzáférhető még ingyen.
(Amúgyis túl sok a kirakatokban a könyvnek látszó tárgy…)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.14. 16:12:28

Kedves Inszeminátor!

És a tragikus a dologban, hogy nem babra megy a játék!

"Ezt vedd - egyéniség leszel...csak Te, csak most, csak itt és azonnal - pedig csak éppen olyan ostoba barom leszel általa, mint bármely másik a tülekedő csordában." - írod.

Ha megengeded, idelinkelek egy bejegyzést (ha időd, erőd, kedved engedi, nézd meg) - Hamvas Béla arról beszél, hová is vezet ez az önveszejtő "móka" (az utolsó két-három bekezdés az igazán hátborzongató, nem mintha a többi nem lenne az).

magyarido.blog.hu/2008/11/14/az_imf_szerzodes_ismerete_es_a_fekete_egzisztencia

ü
bbjnick

Pilgrim 2008.11.14. 19:53:31

Csak bólogatni tudok.

Ebből az áldatlan állapotból nem tudom, mi lesz a kiút. Volt idő, amikor azt gondoltam, hogy majd az arra fogékonyaknak visszahozzák az elektronikus könyv-olvasók (azok a kis PDA-szerű szerkezetek) az olvasás élményét (akinek papíralapú könyvet "ciki" kézbe venni). Gondoltam jóhiszeműen, hogy majd ezekkel az e-book-olvasókkal menő lesz a villamoson pl. Krúdyt olvasni. De nem... Minden ilyen kütyű hódít, de ez nem ért célba szinte sehol. Olvasni nem menő, még képernyőről sem. Persze a papír illatát, tapintását nem pótolhatja semmi, de reméltem, hogy lesz olyan, aki legalább ezen az úton rákap az olvasásra.

Még a nyomtatott sajtó is teljesen visszaszorul, a többséget nem érdeklik a hosszabb lélegzetvételű cikkek sem, csak a pársoros bulvárhírek. Sőt elég ha csak kép van, betűk nem kellenek. A Hírstart a kezdőlapom, ott látom eleget pl. a Storyonline híreinek címét - elég csak ezeket elolvasni, a tanulság magától értetődik. Ezek érdeklik az embereket.

Sokáig az volt a szokás, hogy a lusta diákok a kötelező olvasmányt megnézték inkább filmen. A következő az lesz, hogy majd egy Gróf Balázs-féle 2 oldalas képregénybe sűrítik bele a regényeket, elég lesz az is.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.11.14. 20:27:00

Bbjnick, azt hiszem itt kellett volna válaszolnom, de Nálad tettem meg, ezért hát elnézést. Valóban nem babra megy a játék, és elmondom a félelmemet, Neked is és Pilgrimnek, valamint Mormogi papának is.
Ne legyen igazam, de ha egy kéz faragja Jókait, Madáchot, netán még Krúdyt is - ezek más más rezdüléssel, más más hangnemben szólnak, más észjárás és gondolatvilág szerint. Mi sülhet ki ebből...? Valami bővített szinopszis...? Hová tűnnek az írásmű jellegzetességei, stb. Ha sikerül ez az őrület, a diák majd joggal állapítja meg , szar ez az egész, amit irodalomnak neveznek, dögunalom - mintha a szakács más és más névvel látná el készítményeit, de tulajdonképpen mindegyik alkotás a paprikáskrumpli egyfajta változata.Jó étvágyat.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.11.16. 19:04:03

kedves Inszeminator (vagy bárki, akit érint a dolog): nem tudjátok, hogy mi van Srível???
Ugyanis a blogja eltűnt, de olyannyira, hogy még a "pillanataim" szó is lenyúlható bárki számára, magyarán már nem létezik ez a cím. Ha valaki tud valamit, akkor szóljon legyen szíves.

üdv és bocs az offért.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.16. 23:02:21

Gasper!

Ha Srí kommentelt nálad, ott az emilcíme: kérdezd meg tőle egy emilben...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.16. 23:24:48

Kedves Inszeminátor!

Ahogy én visszaemlékszek a kölyökkoromra számunkra a lázadás egy módja volt az értékes irodalom olvasása. (Eszembe jutott, elmesélem: kézről kézre járt köztünk egy háborúelőtti kiadású, tehát cenzúrázatlan Móra: Ének a búzamezőkrőlje, mert volt benne néhány keresetlen gondolat a Tanácsköztársaságról:-)) Lehet, hogy ebben a generálszószban (amit most öntenek a fejünkre) bele fog fulladni egy generáció, de az őket követők már biztosan el fogják kezdeni a alternatívák keresését. Ha másért nem, hát, hogy lázadjanak az őket körülvevők tompasága és igénytelensége ellen. Elképzelem, hogy az unoká(i)mnak akkora élmény lesz fölfedeznie Nagy Lászlót vagy Gaál István filmjeit, mint nekem annak idején Szabó Dezső, Sinka vagy Szőts István fölfedezése jelentett. Látatlanban is bízom az unoká(i)mban!:-) Halljátok, unokáim!!!:-)

ü
bbjnick

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.11.17. 00:05:59

Jól emlékszel bbjnick! Egyébként pedig az elfojtott vágyak képzelgések végre valhára való kirobbanását éljük, a szürkségből a túlszinezett világba, ahol minden színt egyszerre használhatunk, de a gyakorlatban az bizony nem valamely elképzelt csodás új szín lesz hanem egyszerűen szürke. Ki lehet próbálni. A sok szín keveredése bizony szürke. Ebben az esetben pedig ha ez szétárad mindeneken, jön az elvetés, a megúnás, az unalom és idővel már az újabbak keresése. Ezt szoktam a magam rettentő tudományosságával Savonarola effektusnak nevezni. Mert a robbanás bizony lecsendesedik, a hullámmozgás szépen visszavonul de mindig, mindig újrakezdődik. A gyakorlat és a történelmi tapasztalat - micsoda fennnkölt szavak - viszont szerintem azt mutatja, hogy ez a hullámzás, vagy nevezhetjük hintamozgásnak nem sodor el mindent, legfeljebb időlegesen háttérbe szorít. Úgyhogy bizzál az unokáidban. Én is megtenném, de egyenlőre várnom kell még rájuk.
A lényeg, hogy amit értékeknek, megőrzendőknek tarthatunk azok biztonságban vészeljék át a rosszabb korszakokat. Pillanatnyilag úgy érzem, az említettek olyan helyeken vannak nagyobb biztonságban, ahol valamiféle egyházi felügyeletnek van érdekükben hatása. Talán nem véletlenül tartják szükségesnek rendelkezzenek ilyen "eszköztárral". Náluk ez évszázados tapasztalat. A zsidóknál meg évezredes.
üdv Inszeminator.

Ady Endre 2008.12.08. 16:14:38

Ez egy jó cikk erről a témáról Végh Attilától
www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=155513&archiv=1&next=0
süti beállítások módosítása