inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2008.07.17. 22:44 inszeminator

Négy sor...csak négy...?

 

        Sokszor annyi is elég. Különösen, ha e négy sor négy kérdés. Illetve csak három, mert van köztük egy számonkérő állitás.: " Kezdetben két latorról volt szó..."

        Nemrég játszadozom ezzel a tüneménnyel amit blognak neveznek. Egy közeli villámcspás kellett hogy a közelébe jussak. El kellett, hogy pusztítsa a korábbi gépemet mindenestül, hogy áttérjek valami modernebb megoldásra. Nem ismerem a játékszabályokat, nem tudom mi illik és mi nem. Leírhatok e blogban olyasmit amit mástól kaptam - etikus ez..? Úgy érzem, ha a személyes véleményét közölném akkor vétenék, de más ha kiegészít valamit amire csak részben emlékeztem, s így talán megbocsátható.

       Annál is inkább, mert amióta megkaptam a hiányzó két sort, azóta zsong itt a fejemben e négysoros immár teljes egészében. Keresgéltem a neten, de csak elég szánalmas gyüjteményt találtam. Találtam valamit ami megint elbizonytalanitott - valóban négysoros e...? Annyi biztosnak látszik, hogy a "Kérdések", mert a bejegyzést író jóvoltából a címét is megtudhattam,1974 körül iródhatott. Nem, emlékszem, hogy hol és mikor olvastam, de feltűnt a nagy szocialista lápvilágban, s megjegyeztem. A minap egy bejegyzés végén megemlitettem az utolsó két sort meglehetősen bizonytalanul, s ma megkaptam a kiegészitést. Muszáj közreadnom annyira igaz, annyira töményen szól a máról, s az utóbbi két évtizedről.

     Csak a megfeszítés Uram ?

     Már, már ecetes szivacs se ?

     Kezdetben két latorról volt szó.

     Mi ez a tömeg körülöttem ?

    

     Ladányi Mihály:   Kérdések

    " Azután padlóra vitték, indexre került, nem volt kedve feltápászkodni, ott halt meg a csemői borospince fölé épült vityillóban. Éhesen, rongyosan, szomjasan. Ami rendben is van. Aki még negyven se volt, máris az őszi gyümölcskosárra vetette magát, ötvenkét évesen meghalhat feladat nélkül. Azután majd feltámad jókedvűen, ha szükség lesz rá. De nyolcvanhatban nem kellett. Jutott a regnálónak éppen elég gebasz Gorbacsovval, nemhogy még egy Ladányi nevű reformkommunista bohóccal is foglalkozzanak."

   Aki küldte a két hiányzó sort, annak újra megköszönöm a segitséget, egyúttal újabb segitséget kérnék. Egy másik négysorosról van szó, s már megint egy cucilistáéról. Főmúve a Sirály, melyet a magamfajta nyugodtan magáénak vallhat. Igen igen Zelk Zoltánról van szó - az ő négysorosáról, halálát megérzőéről melynek végén úgy érzi....Isten közelít... Az És első oldalán jelent, meg abban az irodalmi izében. Ami akkor még volt. Sokáig betéve tudtam, de elfelejtettem...Te biztosan tudod kedves jó .......Segíts kérlek.

 
 

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr87573509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spajzcetli 2008.07.18. 22:40:36

… itt van előttem az ÉS 1974. május 25. és 1984. október 14. közötti lappéldányok jelentős hányada –keménytabujkásan egybe kötve. Sajnos a keresett Zelk négysorost tartalmazó szám (is!)–a gyűjteményemből- hibádzik!
De! találtam egy másik Zelk művet: (ÉS 1980. december 20.)
Már itt is éreztette az elmúlás hűvös szelét…

Gyászbeszéd

Tersánszky Józsi Jenő mondjon
gyászbeszédet a temetésemen,
hosszú karját a fák csúcsáig lökve,
mondja el, hogy egy padban ült
Dezső bátyámmal a
Nagybányai gimnáziumban, és Németh László apja volt
az osztályfőnökük.

És mondja el, hogy egyszer
szerenádot adott
anyámnak Ilobán
(erre büszkébb vagyok,
mintha akár ezer recenzióra)
és mondja el a Párácska mesémről,
hogy többet ér szerinte,
mint százegy költemény:

hadd piruljak holtomban is ;;;

És véget ér a temetés,
Tersánszky villamosra száll
s azon töri a fejét:
hová dughatta otthon
a már, sajnos, kotyogó demizsont?

----------------------------------------------------------------------
Más:
Visszatérnék Ladányihoz…
ÉS 1980. november 29.-i számában találtam –az általad felemlegetett négysorosra rímelő négysorost:

Pénteken

Én lebeszéllek arról, hogy feltámadj.
Jó ürügy lesz ez Pilátusnak, hogy újabb
örökélet-gyanúsítottakat
vezettessen a Koponyák Hegyére.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni…

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.19. 00:25:39

Dehogy nem tudtál. Nagyon is.
A gyászbeszéd például onnantól már ismerős, hogy egyszer szerenádot adott Anyámnak...Tudom, hogy olvastam.
Olvasom, hogy az utolsó kötete, a Főhajtás a túlvilágra volt - na ebbe beleillik az általam keresett. Azért bosszant, mert ilyen négysorosakat azért illene megjegyeznie az embernek, ha már fölfigyelt rá. Sokáig morzsolgattam magamban, de az idő, végül is - te jó ég - 81- ben meghalt, és nyilván előbb írta tehát az már nagyon sok. Megkeresem valami könyvtárban.
A Ladányit amit küldtél nem ismertem, de jó hogy elküldted. Köszönöm. Hangulatilag összeillenek, de a Kérdések erőteljesebb, ez békésebb. A blogbejegyzést elképesztő aktualitása miatt dobtam be - kicsit félve, mert hát Ladányi. Pedig hát ki tudja már azt...? Köszönöm, hogy felkerestél - nem tudom eljut e hozzád ez az üzenet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.21. 15:43:26

Kedves Inszeminátor!

Van itt egy Zelk-vers, ami többé-kevésbé megfelelhet annak, amit keresel:

MER ÍGY IGAZ

Barátaim azt hiszik, hogy fekszem,
nem tudják, már járni tanulok
megadóan, Isten oldalán.

ü
bbjnick

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.21. 20:50:56

Közelítünk, közelítünk, kedves bbjnick, de hazudnék, ha most rávágnám ez az. Sajnos nem találom a hugomat, aki mégiscsak Oszk-ás volt nagyon sokáig. Vers ügyekben eléggé otthonos, de valahol nyaralhat. Egyébként, lehet, hogy magyarázatra szorul, hogy miért keresek időnként un. Istenes verseket. Nem azért mert parókián nevelkedvén át vagyok itatva a témával. Ellenkezőleg - az érdekel, amikor valakiben valami megmozdul, és tapogatózni kezd. Miért teszi? Hogyan teszi.? A mer így igaz is ilyen. Köszönöm, hogy elküldted. A Pénteken és a Gyászbeszéd is beleillik a képbe, amit egy hölgytől kaptam. Olykor örülök, hogy jó" nevet választottam. Üdv.Inszeminator.
süti beállítások módosítása