inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2010.01.21. 12:42 inszeminator

A majomember húsa

       Talán jobban érthető az "Intermezzo és éjjeli közjáték", ha beléhelyezzük a mindennapi életbe. Ezt pedig a "Majomember húsa" példázza leginkább. Hát ezt is elővettem, íme:

           - BÉÉ hadnagy ezúttal vadonat új téliesített köpenyében lépett a meglepett zárkába, hol nyilvánvalóan csak a korszerű szabású modern felsőkabát szépségét, melyet nem csúfított el a kaucsuk nyakbetét, és a még szebb fekete kesztyűk fénylő táncát kívánta mutogatni a feketén bámészkodőó rongyosok között. Ilyesmiről, hogy felsőkabát, ámuló közönsége nem is álmodhatott. Kivált ilyen szépen agyusztáltról, megelégedett volna mindegyik valami daróccal is, és jahh, azok a kesztyűk – azok is kívánatos portékák lennének, de a társadalom és a dolgozó nép meg pláne, most mással van elfoglalva, tehát pofa sulyba…

       
      - S, hogy ne csak valamiféle mondain’ kivagyi jellege legyen a barátságos együttlétnek, meglepő módon sajnálkozni kezdett a „fegyverrejtegetőket” sujtó kemény öt éveken. Merthogy semmit sem csináltak, nem vettek részt utcai harcokban, csupán áldozatai ezen dolgoknak és mégis, kezdetnek öt év...ccc.
      - Találtak valami eldobált vackot a nagy zűrzavar után, hazavitték, játszottak vele, a szomszéd meg észrevette és egyből megvolt a baj. Igenis áldozatok mindannyian, és ekkor lahajtotta fejét és a mocskos padlót nézte, és ugyanakkor egy kicsinyke lépéssel oldalt és beljebb is jött a zárkába, hogy a jobb kézre lévő kiblisor rettenetes bűze a háta megett sodródjon kifele, bele egyenest a Lenines képébe, aki az ajtóban biztosított.
     
      - Ejnye hát hogy is van ez...?, sajnos nem sokat lehet tenni…- csóválta szép kerekded fejét BÉÉ hadnagy. És persze ugyebár van olyan is mint például jómagam, aki a felével megúszta, és  szerinte ez mélységesen igazságtalan. Jobb kezében tartott szép fekete kesztyűit ekkor  haragosan csapta bele nyitott baltenyerébe mondván, hogy ezt ő egyáltalán nem érti, nem is tudja ilyesmi hogyan történhetett…és tulajdonképpen – folytatta látványosan merengő állapotban – akik tehát a fegyvert rejtegették nem is igazi politikaiak, csak politikai jellegüek…”megtévedtek”…- ami sokkal enyhébb megitélés alá kéne hogy essék, és ezen érdemes volna elgondolkodni…
    
      - A szerencsétlen „megtévedt” fegyverrejtegetők némelyike pedig miután a „sors kegyelméből” immár csak „politikai jellegűnek”, s a bizalmi skálán ezúttal jelentős fokkal magasabban érezhette magát, furcsán tekergette a nyakát és izzó gyűlölettel tekingetett, az óvatosan kissé hátrébb ácsorgó és ámultan bámészkodó politikaiakra, akiket immár hivatalosan is minden bajok okozójának, legfőképpen pedig saját szerencsétlensége okozójának is tudhatott, mint akikkel ideje lenne már amúgy istenigazából és végképp leszámolni.
    
      - Csillogó szemekkel és reményteli ábrázattal bíztatták BÉÉ hadnagyot, hogy „ gondolkodjon” a dolgon, és a hadnagy megértőn és bíztató arckifejezéssel bólogatott, és ez olyan volt mint valami édes ígéret, ami igen jól mutatott a szépséges új felsőkabátban, és a Lenines is sűrün bólogatott a hadnagy háta megett az ajtóban a maga kifakult kölcsönbundájában, melynek szőrös hajtókájában most alig villant a nagy példakép aluminium képmása.
      
       - Ő bármennyire is figyelt semmit sem értett az egészből, és különben is csak őrvezető a rangja, ami pontosan egyetlen krumplivirág, és éppenhogy csak valami fehér pötty mint valami madárszar a szürke vállapon. Különös, furcsa jelensége a begyepesedett gépiesen rideg szolgálatnak – úgy tűnik állandóan más dimenziókban szédeleg, s az agya is furcsán tekeredik. Mintha nem is a koponyájában rejtegetné…Kicsit hátul, lejjebb – de csitt...
      - Tudományos dolgokkal foglalkozik, leginkább holdbéli emberekkel. Azt mondja teljesen új és váratlan jelenség, az ember nem is hinné, s a világ nagyot változik majd, ha ez végleg bebizonyosodik. Suttogva közli mindezt takarodó előtt, az utolsó kibli-víz ideje alatt a zárkaajtóban néhány önkéntes társalkodóval, és titokzatos pofát vág hozzá erősen bólogatva, mintha titkot árulna el, melyet rajta kívül senki sem ismer a városban.
    
       - Vannak e élőlények a holdon…? - ez itt a kérdés.  Szerinte vannak. Nem sokan, az igaz, mert a hold kisebb is mint a föld és nem is forog olyan gyorsan, de vannak. És sok minden egészen másképpen van odafenn. A napok például kétszer olyan hosszúak, és az évek is. Tulajdonképpen jobb itt a földön mindenkinek, főleg az elitélteknek. Azt mondja eddig csak sejtették, de egyre több jel mutat a holdbéli élőlények létezésére. Tudományosan. Vannak ott ugyanis tengerek, és amellett a tengerek mellett élnek kis csoportokban. Mint az ősemberek. Halászgatnak, vagy mi a fenét csinálnak - ki tudja…? Majd kiderül, suttogja.
     
       - Látszólag pontosak az értesülései – tudományosan – és van a dologban valami bizsergetően rejtélyes izgalom. Egészen idevaló. Az egyes számú történelmi név tulajdonosa közben egyre veresebb fejjel próbálja tűrtőztetni magát – ha most az őskommunizmus példájaként próbálja eladni ezt az őrületet megfojtom – súgja. Én azonban semmiképpen nem tartanám ajánlatosnak bármiféle alacsony rendfokozatú smasszer fojtogatását, mert annak rossz következményei szoktak lenni. Hagyjuk a fenébe. Holdbéli emberek…? Sejtelmes, borzongató lehetőség ebben a fontos beosztásban.
    
       - Ez nem vicc kérem! – Ne tessék röhögni…! Senki sem tudhatja miféle népség az odafönn. Lehet, hogy csupán jóindulatú ártatlan naív tengerészek, de lehet, hogy nem is. Mert ha tengerek vannak, akkor nyilvánvalóan vannak ott tengerészek, és azok között is lehetenek elvetemültebbek, olyanok akik ellenségei például a fennálló rendszernek. Kíméletlenek…Meg holdbéli gyilkosok – miért ne? És megrögzött ellenforradalmárok is, nem igaz…? Nem árt az óvatosság. Az ő szakterületén sok sok váratlan esemény szokott megtörténni. Még olyanok amiket alig tud felnőtt ember magától elképzelni…
    
        - no mindegy, mára elég..Kibli - víz volt már?  Néha annyira elmerül a borzongásban, hogy azt is elfelejti miért is nyitott be vagy fél órája. Ja persze – takarodóra felklészülni!. Többnyire téli hónapokban jön rá a tudományos merengés, amikoris a folyosón ugyanúgy nincs fűtés mint a nyitott ablakú zárkában, ám az ajtónyílásban ácsorogva s eszmét cserélve néhány mindenre kapható ajánlkozóval, az a kevéske emberi meleg bűz talán emel néhány celsiust az éjjeli folyosó jeges magányán. Valószínüleg így gondolja. Hasznos dolog ez higgyjük el, mert az éjjeli sötétségben talán nem kell csúszkálnia a jeges kövezeten. Áltudomány…? Az ál-élet izgalmai mellett. Netán éppen ahelyett? Tulajdonképpen összeillenek..
 
- - -
     
       - Majd gondolkodom a dolgon – mondta bíztatóan BÉÉ hadnagy , s némely fegyverrejtegetők reménytől, bámuló csodálatátók kisérve kifarolt a felbolydult zárkából. Jó napja volt. Sikeres napja. A politikaiak korábban szovjet mintára fele arányban keveredtek középidős enyhébb súlyú közbüntényesekkel, mint mondtam, nem véletlenül, ám ez utóbbiak remélt nevelőhatása semmiképpen sem tudott felülkerekedni. Sőt csökkenni – és az utóbbi időben határozottan elenyészni látszott. BÉÉ hadnagy azonban megtalálta a megoldást – a legjobbat ami csak létezhet – mely egy jelentősebb tömegverekedésnél is jobb és meggyőzőbb.
      
      - Mert ilyesmi is van ám, és jó, hogy van – és teljesen közömbös, hogy mi a témája, mert annak bizony muszáj lennie, különben értelmetlen az egész felfordulás.
    
        …..kiveszik – e a cirkuszi gumiemberek gerincét…?- ez bitt az „esti kérdés”, nem ám a fűszálak’ értelmetlen sorsa. És legalább olyan fontos mint a holdbéli emberek tudományos ajnározása. Kit is érdekelne a fűszálak sorsa…? A kopár udvaron egyetlen szál sincs belőle, fölösleges hóbort ilyesmin meditálni…
     
     - ( Szegény Babits, hányan hallottak róla valamit…? Nem, nem futbalista, és nem a dzsumbuj beli mackós dinasztia tagja – költő…igazi költő…Már meghalt és nem ő írta, hogy „ az alvilágnak nincs romantikája, az alvilágban nincsen szerelem…”- bár némileg vers az is. Azt valaki más költő írhatta…Nagyon szép az is…A zenéje is nagyon szép, bár erre amelódiára mégsem alkalmazható a „..kinyomom a szemedet..” című passzus, mely tökéletesség még a magyar himnusz esetében is énekelhető…Ki lehet próbálni, szépen ünnepélyesen hangzik: kiii-nyomoma-sze-me-det---stb…
     
     - Nem, nem írt semmi ilyesmit – akkor is tudom, ne érdekeljen honnan, tananyag volt a technikumban – és nem vagyok nagyképű szar, csak véletlenül tudom és kész. Ismerte ugyan a jassz kifejezéseket, mert Jónás prófétáról aki a cethal hasában ücsörgött azt írta – rühellé a prófétaságot, de az nem jelent semmit…és tetoválást sem hordott semmilyet…legalábbis nem említi az irodalomtörténet……..A próféta? Az olyasvalaki…Tudom, várj – aki mindenütt sokat beszél mindenféle hangszórókba és megtapsolják….Vagy lelövik…és a népet…hogy is mondjam…?...nacsalnik, ez az..Tudtam én..nem hiszed? Na figyelj.. 
      - Nem éppen - inkább lelki ember, és előre megmondja mi lesz, de mégsem jós – több annál, mert ő valóban tudja….Marhaság, tűnj a lelkiekkel a francba….
     
     - Egyébiránt az is eldöntendő éspedig minél hamarabb, hogy még gyermekkoruk legelején, jóformán még pelenkás korukban veszik ki a a gumiemberek gerincét, amikor sokkal könnyebb művelet, csaknem olyan mint a kölyökkutyák farkának levagdosása, mert rugalmasak az izületeik és az egész csupán annyira megterhelő, mint valamely komplikáltabb mandulaműtét…Ez világos..! Nem hiszed te görény?...Na télak…!
     
      - Igazi nagy, sorsfordító kérdés ez - nem olyan mint a kopasz emberek hajhullásból származó hát és mellszörösödése, ami az aszódi javitóintézet származékai között elterjedt vélemény és a Gyivi-ben jártasok is hallottak már róla. Természetesen ők is hajlandóak az igazság mellett tevékenyen tanúskodni ha szükséges. Kemény mindenre kapható elszánt banda, de most nem erről van szó… Egyáltalán nem erről..Nem bizony.
       - Szőrös mellek és hátak…ugyan kérem, van akinek a segge szőrös, oda tán mégsem tapadnak le a hajszálai. Komolyabb a kérdés, az ilyesmi mindenkit érdekelhet. Gerince állitólag mindenkinek van, de van akit zavar. Van akinek fölösleges…
    
       - A rohadt gimnazisták szerint persze lehetetlen – azt mondják ilyen műtét nem is létezik mert abba előbb vagy utóbb, de mindenképpen beledöglik az ember. Mert hát a gerincesek fajtája éppen azért alakult a törzsfejlődés során éppen így, mert – törzsfejlődés, nem hallottad még…? Nem érted…? Ez még Aszódon, meg a Gyiviben sem lehet másképp, ez teljességgel lehetetlen és ebben nincs semmi politika, ez tudomány, de legalábbis biológia, vagy természetrajz ahogy az iskolában tanítják…
    
       - Hallod már miket kuruttyol…?! Fogd már be a pofád…! Fényezi magád a nyomorult pálottpofájú - mer ő a nagymenő. Izgatott kiáltások, lökdösődés – anyázni sem kell, megvan a szikra és gyorsan bekövetkezik a robbanás. Már mér’ döglene bele…? Csak nekiek lehet igazuk..? A hadnagy is mindig mondja, hogy rohadt hazug, elvetemült banda - politikai huligánok. Beképzelik, hogy ők az isten mer’ lődöztek össze vissza amikor kedvük tartotta, és felforgatták a nyugodt világot. Hát nem ők az isten egyáltalán – mer csak úgy képzelik, hogy ők az isten és adj nekiek’. És persze adnak szívből, kéretlen barbár szenvedéllyel ahogy illik, ahogy az magasabb köröknek felsőbb, jószándékú tisztes hatalmaknak mindig is kedvére van.
     
       - Azok meg visszaadnak nekiek’, és nem hagyják magukat tönkreverni, hisz miért is hagynák…? Bár nem ők az isten egyáltalán de mégis. Magasabb körökben meg szórakozzanak mással, felesleges ostoba sugalmazásokkal hergelni a zárkák népét. Attól semmi sem változik, nem lesz a rendszer kivánatosabb, sem nem szilárdabb a széles béketábor.
    
      - És a nagy zajban és felfordulásban persze a villany is gyakorta kialszik, mert odakinn valaki úgy érzi ideje  tevőlegesen közbelépni. Nem elég balgán követni, olykor szükséges kissé felgyorsítani, okosan, kellő szakértelemmel befolyásolni is az eseményeket. A heszlámpa gyengye fénye pislákol csupán, s váratlan fordulat következiok,, mert a félhomályban olyanok is kapnak remek adagokat, kik csak szótlan szemlélői a tudományos vitának. Hát vigyázzanak magukra – álljanak távolabb, lehetőleg a kiblisor közelébe és ne szemlélődjenek ostobán. Nem kell ilyenkor bambán törmörülni. Az ágyvégek közötti hosszú asztalsor tetején például semmi baj sem érheti az embert. Csak jó nagyot kell rúgni a közeledő fejébe – bárki is az…!
     
      - Aztán vacsora jön, később mosakodás, lábmosás és az esti létszámellenőrzés. És a feldagadtpofájuak meg a vérzékenyebbek, s az eltiport muja szemlélődők, akik a kiblisor fedezékében sem találtak menedékre, eltorzult külsővel a hátsó sorokban állanak, mert „ Mán kíível vagy/Baghíra” főtörzs szeret érdeklődni minden váratlan esemény lenyugvása után:….mán” megen a falnak mentél eéédes gyermekem…? – kérdi nyájasan, széles mosolyával, de csak a végeredmény érdekli. A duzzadások, ficamok, orrbeverések – egyéb semmi. Gyönyörködik a látványban. Nincs láb, se kéztörés, megvagyunk mind erőben, kellő egészségben. Nem kérdez semmit, nem érdekli mi és hogyan és legfőképp miért történt, az élet eképpen zajlik errefelé…
    
      - Mit neki a „majomember húsa”…! – hogy csak egyetlen példát felvessek….Milyen hús a majomambar húsa? – emberi, vagy állati hús…? Igazi nagy lehetőség egy komolyabb esti mérkőzésre, mely után másnap az asztalosok főnöke méltán morgolódik. Hogyan lehet gépek közelébe engedni félvakokat sántákat egyéb sebesülteket…? Baghírát nem érdekli a dolog, néha kivesz a sorból egy egy rozzantabbat, s arrébb löki…meghúzod magad a házimunkásoknál és nem lökdösődöl…Megértetted…?
    
      - A majomember húsa a Leninest is gondolkodóba ejti…Erről még nem hallott. Azt mondja utánanéz feltétlenül, mert valóban lényeges lehet a kérdés. Már már filozófiai mélységek és irtózatos bárgyúságok követik egymást, de néha béke van és akkor is telik az idő, s aztán „kibli-víííiz”, s egy időre pont kerül a vita végére.
     
      - A kiblisek széles rogysztott terpeszben vánszorognak súlyosan megtelt bűzlő edényeikkel, a folyosósok rongycafatokért küzdenek a kinti klórfelhőben, csak a vizesek vonulnak elegánsan a mosdóba, ahol egyebet sem kell tenniök, mint a kopott ceglédi kannát valamely állandó csurgásban lévő csap alá igazítani, ahol majd bömbölve zubog bele a lé, s eközben lehet egy kicsit kibámulni az ablakon a tornyok irányába, és mögöttük a sátorhegy irányába, mely még akkor is ott lesz ha már a tornyokat végleg elvitte valami kórság.
    
      - Ami pedig a majomember húsát illeti – édes Istenem - mit számít, hogy nincs ember a világon aki evett volna ilyesmit bármikor is. Mert majomember sincsen akinek húsát kóstolgatni lehessen, és fölösleges vitatkozni olyasmin ami nem is létezik. Fogakat kiverni, orrot lapítani olyasmiért ami nincs és nem is lesz már soha….? Vagy csak az idő múlása a lényeg, esetleg más, valami rosszízű sugalmazás…?
     
      - BÉÉ hadnagy mindenesetre ezúttal derűs, nyugodt ábrázattal, hagyta el a a zárkát Sikerült kettéválasztania a politikai tábort – a gyűlölet magja elhintva, a többi csak idő kérdése, s ilyen helyeken meglepő gyorsasággal és eredményességgel képes dolgozni az idő….Politikaiak és politikai jellegüek…! „Megtévedtek”…A menthetetlenek és akikben még reménykedhet, már már bízhat is ha akar a társadalom…Meg a dolgozó nép is. Ha-ha...
    
      - A hadnagy jó ember, ez nyilvánvaló, s amidőn egy tavaszi este összetalálkozott  ama vasutassal a saujhelyi főutcán, és az elpanaszolta a vagonnyi posztóról szóló bánatát, a kopott egyenruhásnak is azt a néhány megnyugtató szót mondta mint  amit a zárkában toporgó reménykedőknek – majd gondolkodom a dolgon….
 
      ….S még aznap éjjel álmot látott….( Díszruha)
 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr841689897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.21. 15:09:06

Jó volt újraolvasni.
Csak az idörenddel vannak gondjaim…
süti beállítások módosítása