inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2010.01.09. 17:17 inszeminator

G.B.Shaw, Szocializmusról kapitalizmusról nőknek..II.

 

Előzmény: Ergé, Cs.tükre Reakcióbéli írásához a közel ötszáz között megjelent két komment.

Inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.12.31. 12:00:07

@Téglagyári Megálló:
Rohadtúl így van ama vidéki trehánysággal, de mint kétlaki állíthatom, hogy a nagyobb adag azér' mégiscsak a városban van.
Mert a városinak nem nagyon van választása.
Földje, amit művelhetne az neki nincsen.
Néhol még sufni sincsen ahol szöszmötölhet.

Marad a lelkesítő pálinka, meg a kannás bor és az áhítozás a népek önrendelkezési jogának a...mije is szomszéd??? - mer' jól mondta ám...na még egy kört a sárgából...

A fogak száma mint szociológiai "mérőeszköz" mára már elavult. Egyetemesen rettentő, együtt jár a terjedő trehánysággal.
A sárgához' amúgy se kell, akkor meg minek....?
 
Erre:
tölgy.http:// konzervatívok.blogspot.com.2009.12.31.04.44
@Inszeminator: Tudna részletekről is beszámolni?
 
 
Tudnék, kedves Tölgy, de most olyasmit vettem elő, mely semmit meg nem magyaráz, viszont valamiféleképpen köze van a témához és roppant tanulságos.

 

G.B. Shaw - nak Szocializmusról kapitalizmusról nőknek c munkájából idéznék ismét.

Ajánlás:

Sógornőmnek

Mary Stewart Cholmodely-nek

az intelligens nőnek,

akinek kérdésére ez a könyv a legjobb válasz

                                                amit adni tudok.

 

Első, bevezető meghatódás ( részemről ):

     "Vajjon hirlapjának olvasása közben gondolta-e valaha, asszonyom, hogy a kommunizmus nem orosz forradalmi átok vagy brit vagy amerikai desperádók átkozott találmánya, hanem a nemzeti jövedelem és vagyon elosztásának felette tiszteletreméltó módja, amelyet az apostolok megszenteltek és gyakoroltak és amely mindennapi életünk és civilizációnk nélkülözhetetlen alkotó része? Minél átképzettebb a kommunizmus, annál magasabb a civilizáció."

Ez csak amolyan ráhangolódás, hogy a mester későbbi szavait jobban megérthessük.

Tulajdonképpeni meghatódás:

18.

A semmittevő gazdagok

      - "Ne kardoskodjon e helyen amellett a tény mellett, hogy nem minden nagy és érdemtelenül szerzett vagyonnal bíró ember él tétlenül vagy tölti lézengéssel napjait. Az esélyesebbek csakugyan gyakran megerőltetik magukat, hogy fekvő kúrát kell tartaniok, hogy visszaszerezzék erőiket. Akik arra törekszenek, hogy az életből egyetlen ünnepnapot csináljanak maguknak, úgy érzik, hogy e munkájuk közben is szünnapokra van szükségük.

     - A semmittevés valami olyan természetellenes, unalmas, hogy a henyélő gazdagok világa a végtelen tevékenység egyik legfárasztóbb módjának világává válik. Régi könyvespolcokon megtalálhatja a 19. századból való elfeledett könyvet, amelyben a viktoriánus idők egyik divathölgye a henye életmód miatt ért szemrehányás ellen azzal védekezik, hogy leírja divatos napirendjét mint londoni vendéglátó és vendég.

     - Én a magam részéről előnyben részesíteném az utcaseprést. Falun a sport olyan gondosan van kiépítve, hogy az év minden hónapjának más- más sportja van. A hozzá szükséges halakat madarakat és állatokat e célra gondosan tenyésztik és őrzik, hogy mindig legyen valami megölni való. Vakmerőség, veszély, atlétikus hőstettek, amelyekről a szegény ember a városban semmit sem tud, a falusi birtokon önmagától értődő dolgokká válnak, ami mellett a törött kulcscsontok nem is elég számosak, hogy különösebb baleseteknek számítanának.

      - Ha nincs sport, a játék is jó : a sí, a ródli, a tenisz, a műjégen való korcsolyázás és így tovább, amihez sokkal nagyobb testi erőkifejtés szükséges, mint amennyit némely szegény család készséggel vállalna. Egy ifjú hölgy azonban az így eltöltött nap után, a vacsora és a lefekvés közti időben tánclépésben nagyobb utat tesz meg, mint egy postás szolgálatban. Visszatetszően lusták csak azoknak az embereknek a gyermekei, akik éppen most gazdagodtak meg, az újgazdagoké, ahogy nevezik őket. Minthogy ezekből a boldogtalan boldogokból úgy az atlétiaki iskolázottság, mint a régi gazdagok társadalmi fegyelme hiányzik, akiknél mindaz, amit előkelő életnek  nevezünk hosszú tanidőt követelő érett művészetté vált, nem tudják mit kezdjenek magukkal. Valóban szánalomraméltó látvány,amint szerteszét bolyonganak, miközben csokoládékrémmel, cigarettával rémregényekkel és képes ujságokkal tömik tele magukat, s autóikon egyik szállodából a másikba hajtanak. Legközelebbi nemzedékük azután ismét szegénységbe zuhan vagy mivel együtt járnak iskolába azzal a társadalmi osztállyal, amelyhez mostmár tartoznak, elsajátítják annak életformáit és szokásait..."

      -  Néha az az érzésem - kicsit talán pórias módon tiszteletlenül, hogy nagyjaink erőfeszítéseik során igazán tarthatnának olykor fekvőkúrákat erőik visszaszerzése érdekében, vagy ha nem hát maradhatnának veszteg. Azonkívül nagyon tetszik Shaw mester ajánlása az utcaseprést, mint sportot illetően.

      - Az atlétikus hőstettek sorába pedig belevehetjük a favágást, és a trágyahordást, amikoris a talicska két szarvát jobb és bal kezünkkel erőteljesen megmarkolván testünket előredöntve megindulunk. Természetesen a szomszédba, mert a szomszéd is sportol, ő hegeszti meg a leszakadt kipuffogót, mert ehhez a sporthoz is gyakorlat kell, ehhez pedig mi nem értünk.

10 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr261659424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.09. 21:43:58

Sportokról szólván, ma a szemétlevitel, mosogatás, bevásárlás és a legélvezetesebb: a sétáltatás volt műsoron. Meg egy kis csemegekészítés :-)

Leskelődő 2010.01.11. 00:16:22

Kedves Inszeminátor,

bejegyzéséről egy másik olvasmányom jutott eszembe - azt hiszem, szintén kapcsolódik a témához :)
Ha megengedi:

www.korunk.org/?q=node/8&ev=1927&honap=6&cikk=4330

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.11. 06:14:21

Kedves @inszeminator!

Megkóstoltuk a szocializmust, megkóstoltuk a kapitalizmust (vagy posztszocializmust), én már nagyon kíváncsi lennék arra a "harmadik útra" is (sokkal rosszabb már nemigen jöhet:-))

És: Shawról eszembe jutott Chesterton és elővettem az Eretnekeket, hogy kicsit megszurkáljam:-) De aztán láttam @Leskelődő linkjét és úgy döntöttem Chestertonból most elég annyi:-)

ü
bbjnick

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.01.11. 09:41:58

Kedves @Leskelődő:
Tegnap este nem akartam válaszolni, vártam, mint a türelmes horgász.
Reméltem kapás lesz.
Kiváncsi voltam Chesterton szakértőnk erre jár-e?
És erre járt.
Köszönöm @bbjnick:

Szerény bejegyzésemet a vita összefoglalója sokszorosan felülírja, s mint lenni szokott újabb érdekes területekre repít.
A gyerknevelésről' például soha nem jutott volna eszembe a sok gyerek egymásra való hatása a családban.
Nem akarok a részletekbe menni, de a mi négyesünk esetében ez például tökéletesen igaz.
Volna persze egyéb boncolgatni való, de most visszafogom magam és megköszönöm Leskelődőnek a cikket.

Ami pedig a harmadik utat illeti kedves bbjnick, lehet, hogy annak tanulmányozására kínába kéne utaznunk - szerintem ott mindhárom létezik, mégpedig egyszerre.
Nagy ország, sok ember, kiváló kisérleti terep.
Mi kevesen vagyunk, s az utóbbi évtizedekben éppenhogy átvészeltük a kisérleteket.
Ennek ellenére én is szivesen kipróbálnám.
Ü.
Insz...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.11. 22:54:09

@inszeminator:

Kínában valóban nagy kísérlet folyik:-( Nyílt államkapitalista diktatúra:-(

Chesterton írja a harmincas években: „…Egyik erő az államszocializmus, a másik a nagytőke. Ők ketten egy szellem immár, s hamarosan egy testté is lesznek. Mivel nem hisznek a megosztásban, nem maradhatnak megosztva. Mivel csak az egyesülésben hisznek, maguk is egyesülni fognak. Egyikük ezt jelenleg szolidaritásnak hívja, a másik konszolidációnak. Úgy tűnik, csak addig kell várnunk, míg mindkét szörnyeteg megtanulja konszolidaritásnak mondani. De bárhogy is nevezik, afelől nem lesz semmi kétség, milyen jellegű világ lesz az, amit ezek ketten létrehoznak. Egyre mozdulatlanabb és megszokottabb lesz. A szervezettség, a szindikáció, a szabványosítás világa lesz.
Ha bármi kikövetkeztethető a történelemből és az emberi természetből, tökéletesen biztos, hogy a zsarnokság egyre zsarnokibb lesz, és hogy az árucikkek egyre silányabbak lesznek. A magánügyek immár a legrosszabb értelemben közösek, vagyis személytelenek és embertelenek. A közügyek már a legrosszabb értelemben magánüggyé váltak, vagyis rejtélyesek, titkosak és túlnyomórészt korruptak. Az újfajta üzleti hatalom mindent egyesíteni fog, s ezzel minden olyan igyekezetet aláás, amely egy jobb világra irányul.”

Kínában ezt, mindenféle maszlag és púder nélkül, a párt zászlaja alatt, most élesben lejátszák. És láss csodát: nem kell hozzá már csak néhányat aludni, hogy a világ legprosperálóbb gazdasága legyen. Ahol, nem tudom, hogy tudod-e, nincs nyugdíj és ingyenes orvosi ellátás és évente ezrével végzik ki az embereket...

Ez a Chesterton, ez a Chesterton...:-)

Olvastam egy Chesterton-cikket a disztributi(vi)zmusról, ez egy tkp-i katolikus értelemben is elfogadható "harmadik út". (Vicces, hogy nagyon sokban hasonlít Németh László "minőségszocializmusára":-)) Egy ideig fenn volt a világhálón, aztán egyszer csak eltűnt. Megnézem majd, hogy újra elérhető-e. És ha igen, belinkelem neked.

ü
bbjnick

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.01.12. 21:38:50

@bbjnick:
Megleptél ezzel az idézettel, érdekelne hol található, milyen környezeteben?
Szinte hihetetlen ez a pontos megfigyelés' de érdekelne nem munkál e a háttérben anglia ópiumháborúinak valamiféle utóhatása?
Sötét nyoma esetleg, amiről nem illik beszélni.
Idézet valahonnan:
"S hogy a háború nem volt hiábavaló ? 1914-ben az ópiumkereskedelemből Anglia tiszta haszna több mint 7 millió fontsterling volt"
Nem semmi
A linket ha jön megköszönöm.
Üdv:
Insz...

Leskelődő 2010.01.12. 22:26:56

@bbjnick: @inszeminator:
Sikerült ráhibáznom valamire? :o)
Nagyon örülök :)

Az a cikk esetleg itt lehet valahol?
www.cse.dmu.ac.uk/~mward/gkc/books/#ESSAYS

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.12. 22:30:29

@inszeminator:

Az idézet innét (ebből a könyvből) származik:

http://ulpius.bookline.hu/product/home!execute.action?id=13526&trackingCode=50332672&type=22&_v=Chesterton_Gilbert_Keith_A_jozan_esz_neveben

Én a tesókámtól kaptam kölcsön a kötetet, a könyv szövegét magyarul (pedig nagyon kerestem) eddig nem találtam az interneten. :-( Mindössze egy Chesterton művet találtam meg teljes terjedelmében magyarul a világhálón: az Aquinói Szent Tamásról írott könyvét (és talán még egy-két Brown atya történetet). Pedig nagyon fontos lenne, hogy olvashatóak, elérhetőek legyenek.

Megtaláltam a disztributizmus-cikket (most olvasható az oldal):

eszmelet.freeweb.hu/41/chesterton41.html

(Ha esetleg megint elérhetetlenné válna, szólj és elküldöm emilben (lementettem:-)))

ü
bbjnick

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.01.12. 23:41:51

@bbjnick:
Köszönöm, elraktam.
Holnap már jobban ráérek, elolvasom.
@Leskelődő:
Sikerült.
Köszönöm

ü
Insz...
süti beállítások módosítása