inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2009.11.15. 09:14 inszeminator

Csontváry - Az öreg halász

 

     Nemrég kaptam emilben - a Zseni címmel.

     Számomra mesterkéltnek tűnik.

     Ugyanakkor érdemes elgondolkodni rajta.

     Véletlen, vagy szándékosság?

     Lehet a megszállott' barvúrja semmi kétség.

     Beleférne a sok utólagos magyarázat közé egy lehetségesnek.

     És mégis...

     Csontváry több ennél.

    

A jó és a gonosz kettőssége az emberben

 Csontváry: Öreg halász

Csontváry: Öreg halász

Az első kép egy eredeti Csontváry festmény. Egy művészettörténész rájött, hogyha függőlegesen a középvonalra egy tükröt tesz, tehát a bal oldalt tükrözi a jobb oldalra, ill. fordítva, akkor újabb 2 különböző kép lesz az eredmény.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


A halász pozitív énjeTükrözve a bal oldalt: második kép
Az öreg halász mögött nyugodt a tenger meg a tűzhányó is, és csónakban ül.



A halász negatív énje 

A jobb oldalt tükrözve: harmadik kép
Az ördög mögött viharos a tenger, kitört a tűzhányó és koporsóban ül.

 

 

Mondja valaki, hogy nem volt zseni Csontváry!


 

 

 

 

 

 

 

       Naszóval, minden tiszteletem a Művészettőrténész tudományának, de szerintem csak kitaláció, belemagyarázás az egész. Elég csak a kezeket megfigyelni a három képen. Csontváry ugyan nem sok időt fordított a kezek megjelenítésére, emlékezetem szerint a Tengerparti sétalovagláson például nincsenek is kezek, legalábbis kézfejek. Az öreg halásznak pedig nyolc ujja is látszik. Biztos több is van neki, de ez most nem lényeges.

       Persze, hogy zseni volt, és persze mindenki azt gondol róla amit akar, akár a fentieket is.

       Az öreg halász nekem az időről szól. Nem meterorológiai értelemben, de az évek múlásában. Egyben a történések változatosságáról is egy ember életében.  

10 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr771526151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.11.15. 15:18:28

Nagyon szeretem a festményeit - bár egyre ritkábban látom élőben őket.
Ha majd egyszer elérem azt a kort, s lesz még vasút, és azon ingyen út - most valahogy egyre nehezebb ebben hinnem - majd utazgatok...
Amúgy ez a szimmetria-dolog más kutatók szerint egyértelműen rossz hatású. Ha egy valós arc képével csináljuk meg ezt, a szemlélőknek a tükrözöttek kevésbé lesznek szimpatikusak, mint az enyhén aszimetrikus arc...
Áll a Bajza utcában egy ház, a Podmaniczky és a Szondi között; az általános iskolával szemben, ami kihívóan elutasítja a szimmetriát. Nem csak úgy általánosságban és nagy vonalakban, hanem bizony szinte minden apró részletében. Az ablakok azért egyenként tükörképesek :-)
Jobban meggondolva: mikor is kezdődött a szimmetria uralma? Dehogy volt mindig így - s most nem csak arra gondolok, hogy a még valóban harcászati fonmtosságú várak már csak azért sem lehettek ilyenek, mert jórészt természetes sziklaormokra épültek, s "organikusan" belesimultak a tájba... nem mellékes módon így jobban rejtve is maradtak az ellen elől.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.15. 18:05:22

Véletlenül nem Pap Gábor volt az a művészettörténész? Őt manapság elég gyakran piszkálják ezzel a nemzeti ezotéria vonallal, pedig neki nagyon fontos kutatásai is voltak.

Végső soron szerintem is belemagyarázás ez az egész. Nagyon sok portréval el lehetne játszani hasonló dolgokat.
A két tükrözött kép nekem olyan, mintha egy mai, huszadrangú alföldi festő festette volna. :))

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.11.16. 09:53:57

@Gasper:

A levél nem említ csak "egy művészettörténészt".
Nem akartam kitérni arra, hogy az ilyen hivatkozás eleve, hogy is mondjam...kerülve minden bántó szándékot...a valaki hallotta valahol kategóriába tartozik.
Bár lehet, hogy az Esztergomi fiaskó után, óvatosabbak a nyilatkozók is.
De félre az egésszel nyilvánvaló belemagyarázásról van szó.

@Mormogi Papa:

Láttam fotókat szimmetria ügyben. Azok az arcok elvesztették szépségüket.
A szép női arcok.
Nagyon furcsa volt látni, hogyan válik egy arc érdektelenné, esetleg taszítóvá.
Ami pedig a korodat és a vasutat illeti, megnyugodhatsz, el is éred és vasút is lesz.
Csak a reggeli gyülekezőt ne késd le és tartsd jó erőben magadat, mert csoportos hajtány lesz, bukósisakkal.
Azt mindig vidd magaddal.

Csutakaszürkeló 2009.11.16. 17:26:49

Tegnap én belétek kötöttem, ám... az a komment most ott kering a virtuális térben, hogy aztán egyszer csak hangos csörömpöléssel valahol előbukkanjon, mint MZ/X köbüki ajándékai a Mézga család ablakpárkányán.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.11.16. 18:03:11

@Csutakaszürkeló:

Na akkor értem már miért nem tudtam felkapcsolódni az oldalamra. Mormogi Papának panaszkodtam, tehát tanúm van rá.
Nem lehetne megismételni azt a kommentet? - már csak az ablakok megóvása érdekében is.
Hideg az idő éjszakánként.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.17. 00:54:32

@Csutakaszürkeló:

Csatlakoznék Inszeminátorhoz. Talán érdemes volna megismételni azt a kommentet, mert mire végigér a Napúton és újra "együttállunk", addig még annyi minden történhet.:-) Van bennem egy kis kíváncsiság is, no:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.17. 01:52:58

@inszeminator:

Különösebb jelentőséget ennek a tükörjátéknak én sem tulajdonítanék, annál inkább Csontvárynak. Iszonyatos erejű festményeket alkotott, akárhogy is nézzük. Nekiálltam a Csontváry-film kapcsán egy kis bejegyzést barkácsolni a huszadik századelő máig feldolgozatlan hagyatékairól és annyira belebonyolódtam (annyi érdekes olvasnivalót találtam a témában), hogy ez egyre csak húzódik (inkább olvasok, mint írok:-))

Végülis mindig ugyanoda jut az ember: szétnéz maga körül és felteszi a kérdést: mi a jelennek a problémája, ha (a jelen) a saját múltjával sem tud igazán mit kezdeni? Lehet, hogy sokkal kevesebb lenne a problémánk (biztos, hogy sokkal kevesebb lenne a problémánk:-)), ha megpróbálnánk a multunkkal "korrekt" viszonyt ápolni. Megadni a múltnak, ami jár neki. Akkor a múlttól mi is megkapjuk, ami jár nekünk.

Ez így lehet, hogy egy kicsit lila, de gyakorlatilag ugyanerről beszél Huizinga is, vélhetőleg kicsit világosabban (ki is pakoltam a magyarido.blog.hu-ra mottónak):

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.”

És ez (is) ott van Csontváryban (is).:-)

ü
bbjnick

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.11.17. 08:58:36

@bbjnick:
Nagyon jó ez az oldaldobozban is megjelenő idézet Huizingától.

Én meg egy offolós barom vagyok, akinek állandóan elkanyarodnak a gondolatai.

Vas István írja, meséli, a fene tudja már, mindenesetre valamely asztalszomszédja a kávéházban, hogy rosszul ejti a nevet.
Vas betüről betüre magyarosan tette - Hejszinhő javította ki a túlbuzgó jóakarat.
Tudja mit - válaszolta Vas, majd ha a pincér is igy mondja...

karth 2010.06.19. 14:34:24

NAHÁT, AZÉRT NEM KÉNE LEBECSÜLNI EZ A TÜKRÖZÉST. SZERINTEM NEM A "TRÜKK" MIATT ÉRDEKES.
DE FELHÍVJA A FIGYELMET A KÉP KÉT OLDALÁNAK KÜLÖNBÖZŐSÉGÉRE, AMI HA NEM CSAK 10 MÁSODPERCIG NÉZED A KÉPET AMÚGY IS FEL FOG TŰNNI.
A KÉT OLDAL KÜLÖNBSÉGE, BIZTOSAN NEM VÉLETLEN. TALÁN MINDENKINEK MÁST JELENTHET. DE TALÁN PONT EZÉRT ZSENIÁLIS EZ A KÉP.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.06.19. 14:59:16

@karth:
Nem lebecsülésről van szó, inkább belemagyarázásról.
Én meghagynám mindenkinek azt a jogát, hogy maga alakítsa a látásmódját, s különösen a véleményét.
süti beállítások módosítása