inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

 • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
 • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
 • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
 • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
 • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
 • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
 • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
 • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
 • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
 • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
 • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
 • Mormogi Papa: Köszönöm, valóban meglepett a végkifejlet. Nagyon érdekes adalék ez a 100 éve történtekhez... (2015.03.25. 17:33) A rézkalapács ( harmadik, befejező rész )
 • Mormogi Papa: Nagyon érdeklődve várom a folytatást. (2015.02.15. 16:06) A rézkalapács ( első rész )
 • Mormogi Papa: Pedig elegendő lenne hetente kétszer - állította a fritzkahndozás apostola :-P (2014.10.27. 00:45) Naponta négyszer...
 • Mormogi Papa: Sejtettem én is. NE bánd, hogy "ránoszogattak" - a kor lenyomata van benne, későbbi nemzedékek ok... (2014.02.09. 17:08) Eperlekvár ( "idő múltán"...manulya' szerint)
 • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2009.08.07. 09:26 inszeminator

Kijózanító!

 

     Széplelkeknek, álmodozóknak és vágyakozásaikban elmúlt korok ködfátyolában merengőknek - olykor magam is az vagyok - szeretném figyelmébe ajánlani az alábbi remek összeállítást. Olvasmányaink, kosztümös filmjeink, és egyéb látványosságaink, talán a Bódy féle Psyhé kivételével nemigen szólnak e kor rejtettebb oldaláról. Pedig nagyon is hozzátartoztak e szerszámok a csipkék, és rokolyák, a spádék és alabárdok amúgy meglehet pompázatos és szines világához, mert az ember akkor is túlélni akart. Nyílvesszőt, golyót, kihúzni rohasztó üszkösödést megállítani akár még valamely végtagtól való megszabadulás árán is, mert élni jó.

    Figyelmébe ajánlom egyúttal a nagyérdeműnek némely tárgy művészi kivitelezését, mert e szerszámok kiagyalói nem csupán annak hasznosságát tartották szem előtt, de gondot fordítottak annak küllemére is. Manapság ha a barnaövezet némely gyárépületét eredeti állapotába hozzák, elegáns irodák költöznek beléje, mert külleme van, s az olyan jópofa. Csak nem unjuk máris a modernitást...?

     Ajánlom tehát figyelmetekbe az alábbi remek összállítást, mégpedig a blogtulajdonos engedelmével. Olvasgatva a blog bejegyzéseit, az is eszembe jutott, hogy nagyon régen vettem a kezembe Élet és Tudományt. Legutóbb idehurcolkodásom alkalmával fizettem be "És"-re, akkor még volt miért, és hetekig az Élet és Tudományt postázták. Csak nagy nehezen tudtam megértetni a boltossal, hogy olyan is van. Ma már nem törném magam.Nem érdemes.

 

 Húsz Íjesztő régi sebészeti eszköz

Kicsit elrugaszkodom az eddigi témáktól, de szeretnék bemutatni néhány érdekes, régen használt (fogjuk-rá) sebészeti eszközt. Talán ezek után mindenki átértékeli a ma egészségügyi rendszerét...

Amputációs kés (1700-as évek)

A kések, melyeket a XVIII. század folyamán használtak még jellemzően íveltek voltak, mert a sebészek - amputációval megbízott emberek - a csont elfűrészelése előtt egy körkörös bemetszést ejtettek az adott területen  bőrön és izmon. A XVIII. század vége felé az egyenes kések váltak elterjedtebbé, mivel így a csonkolás után, bőrrel tudták fedni az amputált végtagot.

Amputációs fűrész (1600-as évek)

Amíg néhány sebész úgy döntött, hogy szépen díszített eszközökkel fitogtatja gazdagságát, mint például ez, addig bizonyítást nyert, hogy a rések remek táptalajt jelentenek a baktériumok szaporodásához. Hogy ezek után lecserélték-e, az nem tudom.

Nyíl eltávolító (1500-as évek)

A feltételezések szerint úgy használták hogy a sebbe helyezték, összezárt állapotban a központi rúddal megragadták a nyilat, majd ezután szétfeszítetek a sebet a két ollóhoz hasonló oldalsó fém résszel, ezzel megakadályozva, hogy a nyílvessző hegye a húsba fúródjon.

Mesterséges pióca (1800-as évek)

Elterjedt orvosi alkalmazás volt, főként szem és fül műtéteknél használták. Az eszköz lényeher, hogy a recézett rész belevág a bőrbe vérzést előidézve, míg aközépső henger a vákuumot biztosított, ezáltal felszívta a vért.

Golyó eltávolító (1500-as évek)

Az eszközt mélyen a golyó fúrta sebbe tudtak tenni, majd kellően meghosszítani. A golyót átfúrták, majd eltávolították

 

Méhnyak tágító (1800-as évek)

Ezt az eszközt, mint neve is mutatja a méhnyak tágítására használták, azonban használata fokozatosan abba maradt, mivel könnyem a méhnyak repedését okozhatta.

Körülmetélő kés (1800-as évek)

A körülmetélést szerte a világon alkalmazzák különböző okokból, meggyőződésből. De néhány eszköz amit erre alkalmaztak félelmetes volt, mint például ez a XVIII. századi kés Európából.

Ecraseur (1870-es évek)

Sebészeti műszer olyan növendékek vagy új képletek vérzés nélkül eszközölendő eltávolítására, melyek kocsányosak vagy kocsányosíthatók. Legelőször Chassignac francia sebész ajánlotta. A műszer hüvelyben járó lánc, mellyel a kocsány körül kacsot képeznek s ezt a műszer másik végén levő csavarral szorosabban lehet fogni mindaddig, míg az eltávolítandó daganat vagy növedék kocsánya átszakad. Ezen összehúzás alatt vérzés nincs s ez éppen a műszer főcélja.

Vérzéselállító csipesz (1800-as évek)

Ezeket a csipeszeket vérzéselállításra alkalmazták. A pengék erőteljes nyomást gyakoroltak az adott érszakaszra így elállítva a vérzést.

Hernia eszköz (1850-es évek)

Ezt az eszközt sérv restaurálása után alkalmazták, körülbelül egy hétig hagyták az érintett területen, azzal a céllal, hogy összefogja a terültet és segítse az újbóli szövetképződést.

Hirtz iránytű (1915)

A Hirtz iránytűt arra használták, hogy pontosan eldönthető legyen, a golyók hol helyezkednek el a testben, így nagy pontossággal eltávolíthatóak.

Hiszterektómia / metronóm (1860-90-es évek)

Ezt az eszközt arra használták, hogy hiszterektómia alatt amputálja  a méhnyakat.

Vesekő eltávolító (lithotom, 1740-1830-as évek)

Az eszközt vesekő eltávolításra használták. A nyél tartalmazott egy olyan rejtett pengét, amit beraktak a hólyagba, eltávolítás közben a köveket megragadták és kivették.

Szájpecek (1880-1910-es évek)

Ez a fából készült eszköz arra volt hivatott, hogy altatás közben szabad légutakat biztosítson. Képzeljük csak el milyen higiénikus lehetett az eszköz.

Sebző (1910-20-as évek)

Vérvételi eszköz. A pengék egy rugón lógtak, ami kioldás után nagy erővel fúródott a bőrbe, a vért egy üvegcsészével fogták fel. Melegíteni is tudták, így a vér gyorsabban folyt.

Koponya fűrész (1930-60-as évek)

Ezt a kézzel hajtott fűrészt, arra használták, hogy megfelelő helyen a koponyát ki tudják vágni, ezzel hozzáférést engedve egyéb eszközöknek.

Dohányfüstbeöntés (1750-1810)

A dohányfüstbeöntőt arra használták, hogy dohányfüstöt juttassanak a végbélbe. A füstről számtalan jótékony hatást feltételeztek, például, hogy javítja a légzést.

Mandula tiló (1860-as évek)

Az eszközt a mandulák eltávolítására használták, hasonlóan működött mint a nyak tiló. Az eszköz pontatlan volt, sokszor hagyott csonkokat maga után, valamint számtala alkalomkor komoly vérzés lépett fel.

Trephine (koponyalékelő, 1800-as évek)

Arra használták, hogy meglékeljék a koponyát. Az eszköz közepén lévő hegyes rész azt a célt szolgálta, hogy elindítsa a fúrást és helyben tartsa az eszközt.

Hüvelytükör (1600)

A hüvelytükör a vagina feltárását biztosította.

A bejegyzés trackback címe:

http://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/1247303
 

Forrás: 

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr731294170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.07. 14:41:45

Félelmetes :-)
De ha jobban meggondolom, például Ausztráliában kókusztejjel fertőtlenítve trepanációt (koponyalékelést) már a kőkorszaki szinten álló helyi javasemberek is végeztek, s a koponyák tanúsága szerint nem kevesen túl is élték a beavatkozást...
Ilyen műtéteket persze egykor máshol is végeztek, de ott meg is figyelhették a "felfedezők".
Egyebekben erre utal "agyafúrt" szavunk is, mert aki túlélte...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.07. 14:47:41

Talán még kicsit kijózanítóbb lenne/lehetne egy összeállítás a korabeli személyi higiéne kapcsán.
Szokások, eszközök...

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.08.07. 15:12:57

Én egyiptomi helyszínnel olvastam ugyan erről a témáról, viszont ha a személyi higiéne érdekel, akkor századokra visszamenőleg szerezhetsz tapasztalatokat a Kárpát medence bizonyos lakott részein.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.08.07. 20:09:25

@inszeminator: csak nem Mika Waltari Szinuhéjáról van szó?

Gratulálok a poszt szerkesztéséhez! Csak nem apró technikai változások elött áll a blog? :)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.08.07. 21:23:54

@Gasper:
ajajjaj, ha én ilyen szépeket tudnék.
Arról van, szó, hogy valaki nálam hagyott nyomot, utánamentem és egy érdekes blogot találtam. Azt hittem a fiam biokémikus barátjáé, és megkértem, ha az övé, engedje át ezt a postot, mert szerintem ebben a körben is érdemes megnézni.
Nem azé akire gondoltam, de megengedte hogy átvegyem, és persze nem álltam meg, hogy elé ne fecsegjek.
Nincs változás, arra én képtelen vagyok. Se időm, se kedvem. Maradok mezítlábas.

Namármost nem Waltari Szinuhéjáról van szó pedig:

"Így kerültem én Ámon templomába, az Élet Házába. A következő napon Ptahor, királyi koponyalékelő, egy drágakőből csiszolt szent szkarabeuszt küldött Kipának ajándékba, hogy majd ha meghal, szemfedője alá helyezhesse a szíve felől. Ennél nagyobb örömet igazán nem szerezhetett volna Kipának, aki most mindent megbocsátott és nem szólt többé egy szót sem Szenmutnak a közös duhajkodásért".

...csak egy korábbi cikkről, de most, hogy beleolvastam a MEK-ben, azt hiszem kerítek belőle egyet.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.08.08. 02:37:01

konkrétan rosszul vagyok.... :)

pedig középfokú papírom van oylasmiből, mint amire a blogger úr neve utal...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.08.08. 02:38:42

konkrétan rosszul vagyok.... :)

pedig középfokú papírom van oylasmiből, mint amire a blogger úr neve utal...