inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

 • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
 • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
 • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
 • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
 • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
 • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
 • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
 • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
 • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
 • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
 • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
 • Mormogi Papa: Köszönöm, valóban meglepett a végkifejlet. Nagyon érdekes adalék ez a 100 éve történtekhez... (2015.03.25. 17:33) A rézkalapács ( harmadik, befejező rész )
 • Mormogi Papa: Nagyon érdeklődve várom a folytatást. (2015.02.15. 16:06) A rézkalapács ( első rész )
 • Mormogi Papa: Pedig elegendő lenne hetente kétszer - állította a fritzkahndozás apostola :-P (2014.10.27. 00:45) Naponta négyszer...
 • Mormogi Papa: Sejtettem én is. NE bánd, hogy "ránoszogattak" - a kor lenyomata van benne, későbbi nemzedékek ok... (2014.02.09. 17:08) Eperlekvár ( "idő múltán"...manulya' szerint)
 • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2008.11.06. 18:14 inszeminator

Szárszó.

 

       Tulajdonképpen hányféle Szárszó létezik...? Van e érvényessége  még a harmadiknak, vagy már végleg kifulladt, s csak erős izzadtságszag maradt utána...? Az első "Szárszó" József Attiláé, csak kishír volt a korabeli napilapokban. Meghalt a szárszói vonatállomáson egy József Attila nevezetű költő, aki a vonat elé vetette magát. Körülbelül ennyi. Az aktuális írófejedelem, Herczegh Ferenc országlása idején még ez is szép. Mert hát ki a fittyfene az a József is meg Attila is kérem....? Az ember kéremszépen elhajít egy kavicsot, csak úgy vaktában valami kávéház környékén és rögtön fejbe kólint vele valami firkászt. De ne hajigáljunk kérem, hallgassunk inkább az okos szóra, abból is van elég.

        A másodikat most átugrom, mert szeretném mihamarabb elfelejteni a harmadikat. Az izzadságos dörgölözőset. Amikor összetrombitálódnak fontos honi hazafiak egy csoportba és Szárszóznak egy jót, egy készségesen nagyravágyó magántelken. Nem értettem soha miért kell ezért ide utazni, amikor odahaza is egymás képébe vigyoroghatnak nap mint nap. Levegőváltozás...? Jaj de régen láttalak, mi lett azzal az izével tudod...? Nekem ne dumálj, hogy nincs rá lehetőség....Lehetőség mindig van kérlekszépen....várj egy kicsit máris odamegyek hozzá...megbeszéljük...Szar ez a pezsgő, ha már ennyit beledobtunk, jobbat is rendelhetett volna, mit képzel ez a szarházi", megpucolhatná már a hócipőjét... Meddig tart még ez a pofavizit, szerinted észre venné valaki ha elmennénk....? A zézé neje már már sokadszor kacsingat ide, megvárom amíg jobban feltölti magát aztán úgy hazasegítem, hogy....na ne mond már, hogy ciki, láttalak vele, úgyhogy erről ennyit...Tényleg ennyit, mert sokkal több nem is maradt belőle. Csak ez a poshadó izzadságszag ne lengene azóta is kürülöttünk mindenhol.

     Veres Péter is járt Szárszón. Könyvet is írt róla. Vékonyat és lassan, töprengve. Nem nagyon akart megszületni a mű, mintha nem tudta volna eldönteni, mi az amit muszáj mindenképpen megörökíteni, és mi az amit lehet. Háború volt a szárszói összejövetel idején, és sokan érezték, hogy valamit tenni kell. Nem világválság volt mint manapság, csak világháború. Féltek az eljövendő évektől...? Sokan féltek, mások reménykedtek. Még nem tudták milyen lesz az eljövendő. A politikai szalonok világa, az értelem szűk világa és a kemény paraszti világ egy kicsit odafigyelt egymásra. Érezték, hogy rettentő változások következnek, és megpróbáltak kissé az ismeretlen felé tájékozódni. Összejöttek nagyon különböző hitű,vallású, pártállású emberek Szárszón, a Soli Deo Glória szerény telephelyén és meghallgatták egymást. Nem folyt pezsgő és bor, nem csörögtek aranyak, üzletek sem köttettek, s a házigazda egy közösség volt, amely szolgálni akart.

       Részlet Veres Péter Szárszó c. kötetéből

       "....A Soli Deo Glória, azzal, hogy telepét  a tanácskozás rendelkezésére bocsátotta, vállalta a politikai kockázatot.

       A tanácskozás létrejöttének körülményeiről, az ott jelen lévő legkülönbözőbb emberek - a harmadikutasoktól a kommunistákig - akkori s későbbi szerepéről értékelést adni a történészek dolga. Én csak arra emlékszem hogyan készülődött Apám a Kadarcs utcai házban erre az útra. - Délelőtt még tengerit "fiókolt" a kisebbik öcsémmel (1944-ben meghalt), késő délután érkeztek haza. Anyám kivasalt három fehér inget, kolbászt sütött a téli maradékból, s kis élelmiszercsomagot készített. Csak egészen kicsit, hogy ne kelljen cipelni. Este későn indult a vonatja, Füzesabonyon át. Többnyire így indult el. Az időt spórolta ezzel, de azért is szerette az éjszakai utazást, mert így nem sokan látták, amint kis bőröndjével végigment a Nagyutcán.

      A táborozásról majd csak később, Zilahy Lajos hetilapjából, a Híd-ból értesültünk. A táborozáson előadást tartott  Kodolányi János, Erdei Ferenc, Németh László, Jócsik Lajos, Kis István, Karácsony Sándor, Veres Péter, László Gyula, Dömötör Sándor, Muharay Elemér és Püski Sándor. Az előadásokat viták követték. A tanúk szerint  néha parázs, szenvedélyes viták. A vitatkozók között - mint mindig életében - apám igen aktív volt. Záróbeszédét, amelyet ide, ebbe a fejezetbe akart beilleszteni, kötetünk végén adjuk.

                                                                                     Nádasdi Péter"

     Az én Szárszóm, egy háború utáni kisgyerek kecskekörmös solideoglóriás Szárszója. Magas part, fecskék vájta teméntelen lyukkal, a vízpart piócákkal, és valami kicsi kerek kioszk féle, ahol csodálni lehetett a kagylókból épített mozdulatlan, poros emlékvitorlásokat. Anyám különös vonzódása a Badacsony sötétlő koporsója felé a vizen reszketve átnyúló alkonyi ezüsthídhoz, fenn magasan a vonat töltése mellett, s aztán haza, nyárvégi csörgő kukoricalevelek végtelen sora mellett. Szerény körülmények, nagyon, nagyon szerények, de Szárszó és Soli Deo Glória. 

     S talán ezidőtájt történhetett az Ilyés Gyula által megörökített délutáni séta, az is valahol a Balaton környéki dombokon, amikor ha jól emlékszem borért indulnak valahova a délutáni forróságban. Veres Péter a csizmáját is lehúzza, úgy bandukolnak a porban, mignem elérkeznek egy udvarházhoz, talán éppen egy grófihoz ahol ismerik Illyést, már akkor elég jó neve van. Péter bátyánk nem akar mutatkozni, leül a kapuban ott várakozik mialatt neves barátja fenn diskurál a társasággal. Egyszer aztán a házigazda mégiscsak megkérdi, ki lenne az az ember aki nem akart feljönni és ott üldögél a kapuban egymagában...? Az...? - néz oda hunyorogva Illyés - az a hadügyminiszter. 

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr31754421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.11.07. 11:43:21

kedves Inszeminator,
belerángatnálak egy kis játékba, amibe engem is Ekkerjoz rántott be.

Részletek itt:

tajkep.blog.hu/2008/11/07/het_13

Srí 2008.11.07. 16:14:58

Inszeminátor kedves, tovább gurítottam neked a labdát, ha nem bánod:)

Srí 2008.11.07. 16:15:44

Na tessék, Gasper megelőzött:) Én meg bamba vagyok. Ezt is beírhattam volna a felsorolásba:D