inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

 • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
 • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
 • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
 • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
 • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
 • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
 • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
 • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
 • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
 • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
 • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
 • Mormogi Papa: Köszönöm, valóban meglepett a végkifejlet. Nagyon érdekes adalék ez a 100 éve történtekhez... (2015.03.25. 17:33) A rézkalapács ( harmadik, befejező rész )
 • Mormogi Papa: Nagyon érdeklődve várom a folytatást. (2015.02.15. 16:06) A rézkalapács ( első rész )
 • Mormogi Papa: Pedig elegendő lenne hetente kétszer - állította a fritzkahndozás apostola :-P (2014.10.27. 00:45) Naponta négyszer...
 • Mormogi Papa: Sejtettem én is. NE bánd, hogy "ránoszogattak" - a kor lenyomata van benne, későbbi nemzedékek ok... (2014.02.09. 17:08) Eperlekvár ( "idő múltán"...manulya' szerint)
 • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2008.08.01. 15:33 inszeminator

...mer' eljön Kossuth!...újra.

      - Valami feszítő, undok türelmetlenség munkál bennem az utóbbi időben - most értem igazán Anyám korábbi szavait - hozzájuk érett az idő. Az értelmével persze már kisiskolás koromban tökéletesen tisztában voltam, de az utóbbi időkben mint valami súly a mocsárban, úgy erszkedik a gyomromban lefelé. A napi politika tenné...?

       - Ha egy fiatalabbnak padlóbeeresztésről beszélnék nem értené...Minek a padlót beereszteni, ott van az! Mindig is ott volt....Pedig nagyon is be kellett ám, rögvest  súrolás után, ha megszáradt. S aztán jött a vikszelés. Na ez is micsoda egy otromba kifejezés. De a padlót vikszelni kellett, egészen addig amíg valaki fel nem találta a csiszolást. A csiszolás után a lakkozást, s minden ami addig létezett, azonnal semmivé lett. De addig...? A húgom kicsi volt, alkalmatlan a padlóval kapcsolatos feladatokra, az öcsém is. A nővéremnek nem állt jól. Maradtam magam, a súroló, a beeresztő, meg a vikszelő. És persze mindeközben ábrándoztam, olvasgattam, s ha Anyám belépett a szobába elrémült.....Hát mit csináltál eddig édes fiam...? Igyekezz az Istenért eljön Kossuth mire végzel...! Vagy  más ügyben mást sürgetve, nógatva sok sok változatban, de a vége, a nyomaték mindig ugyan az .....mer' eljön Kossuth!

       - Ha manapság körülnézek, hányféle vánszorgó tessék lássék dologra vághatná rá - igyekezzetek, szedjétek össze magatokat - mire vártok...? Lassúak vagytok, töketlenek, ostobák, eljön Kossuth' mire nagy nehezen végeztek a rátok bízott feladatokkal.

       - És addig..? Debdeceni Nagyapám is nálunk lakott egy időben. Nyugdíja nem volt, szégyelte, hogy a bankvilág középső köreiből idáig süllyedt. Anyám amikor kenyeret vágott a vacsorához megkérdezte:..vághatok Apukának is...? Egy kastélyszeletet lányom...- volt a felelet, s Anyám ekkor egy lehellet vékony szelet kenyeret tett elé. Nem volt még korántsem Wellnes, se tudományos táplálkozás, legfeljebb néhány Bicsérdista lézengett, és hirdette bánatos képpel az igét. Az iskolában azt tanultuk, hogy a burzsuj, meg a gróf, meg a kulák, jajaj, ezek mind mind felzabálják a jövőnket, az egész országot, a világot, mindent, mindent...

      - Nem értettem a kastélyszeletet. Valamiféle vidéki megfigyelés lehetett, amit ilyen helyeken szolgáló parasztlányok vihettek haza. Nem ám a zabálást jelentette, inkább a választékosságot. No persze kastélyszelettel nem is lehetett aratni, de nem is erről volt szó.

       - A,...."mer' eljön Kossuth", és a "kastélyszelet", lassan ugyan, de közelít egymáshoz. Nem választékosságból. Kényszerűségből. Csakhogy akkor már nem kastélyszeletnek hívják. Knut Hamsun könyvet is írt a témáról Éhség címmel.

       - Hamvas Béla pedig eképpen méltatta 1921-ben:

       Knut Hamsun művész. Élete különös, fordulatokban gazdag. Egyáltalában nem mindennapi, még a művész-életek közül is kiválik. Mindent megpróbált ebben a modern világban. Norvég származású halásznak a fia, iskolába nem járt. Volt szénhordó munkás, cipészlegény, iparos, halász, földmíves, újságíró. Megunja otthon az éhezést, kapja magát: elutazik Amerikába. Belevegyül a tömegbe, a nép munkáját végzi s egy percre sem pihen. Majd elzárkózik és évekig él egyedül. Ráfeküdt az élet toronymagas hullámaira, dobatta magát a szenvedélyekkel; pihent csendes tengeren és bámulta a sötét és viharos kéket – a tengert és az eget. Járkált rengeteg őserdőben, végetlen mezőségeken, felhőkarcolók között, s New Foundlandben halakat fogott három esztendeig. Első regényét, az „Éhség”-et papírrongyokra írta. Ez a regény tette a nevét világhírűvé. De, habár ez minden anyagi gondját elvette, – ma is úgy él, ahogyan megszokta. Az egész világ az övé. A norvég telet a szabadban tölti, pénz nem kell neki, asszony sem. És mindig dolgozik. Nemrégen megkapta a Nobel-díjat.

Forrás:* Eredeti megjelenés: Nemzeti Újság 1921. júl. 1., 1–2. o.

     - Húsz évvel később, 80 éves korában belépett a náci pártba, pedig a Quisling kormányt szolgálni nem lehett nagy dicsőség. Valószínüleg únhatta a tökölődést, gyors eredményt akart látni, melyre a náci párt tett ködös igéretet. Hogy végül is csalódott-e, nem tudhatom. Anyám sürgető hangját azonban naponta hallom..."Igyekezz fiam, mer' eljön Kossuth."

     - Kossuth, nem fog eljönni soha - tudom - de az Éhség' már jelen van és egyre terjed.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr1596165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.08.01. 16:37:47

Egyik szólást, kifejezést sem hallottam még, nagyon szépen köszönöm. EJ