inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

 • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
 • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
 • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
 • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
 • Mormogi Papa: Köszönöm, valóban meglepett a végkifejlet. Nagyon érdekes adalék ez a 100 éve történtekhez... (2015.03.25. 17:33) A rézkalapács ( harmadik, befejező rész )
 • Mormogi Papa: Nagyon érdeklődve várom a folytatást. (2015.02.15. 16:06) A rézkalapács ( első rész )
 • Mormogi Papa: Pedig elegendő lenne hetente kétszer - állította a fritzkahndozás apostola :-P (2014.10.27. 00:45) Naponta négyszer...
 • Mormogi Papa: Sejtettem én is. NE bánd, hogy "ránoszogattak" - a kor lenyomata van benne, későbbi nemzedékek ok... (2014.02.09. 17:08) Eperlekvár ( "idő múltán"...manulya' szerint)
 • inszeminator: Nem ismertem az idézett sorokat, épp ezért köszönet. A történet nagyjából, illetve túlnyomórészt i... (2014.02.09. 09:57) Eperlekvár ( "idő múltán"...manulya' szerint)
 • Mormogi Papa: On pouvait prendre pour confesseur Sa femme son enfant sa soeur Sans être sûr d'ouvrir son coeur A... (2014.02.08. 22:44) Eperlekvár ( "idő múltán"...manulya' szerint)
 • Mormogi Papa: @inszeminator: Nasszerű! (Állítólag Golda M. mondta ezt a Egyiptom egykori elnökének néhaivá válta... (2014.01.28. 19:20) Eperlekvár (befejezés)
 • inszeminator: @Mormogi Papa: Minden stimmel PaliPál uram, a T 34-es indítómotorjától az NSU Prinz-ig. Volt egy... (2014.01.28. 19:07) Eperlekvár (befejezés)
 • Mormogi Papa: polorrekt = polkorrekt :-( (2014.01.28. 17:42) Eperlekvár (befejezés)
 • Mormogi Papa: "A fejlesztésénél a Fiat 600-ast vették alapul." Ez aztán a polorrekt megfogalmazás :-))) Az újabb... (2014.01.28. 17:40) Eperlekvár (befejezés)
 • Mormogi Papa: Az "Egykorvolt úrinők tehetetlenségét" magam is ismerem, családból kifolyólag. Feledhetetlen hangu... (2014.01.28. 17:36) Eperlekvár (befejezés)
 • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2012.12.05. 17:59 inszeminator

Karácson'

Buszmegálló Bécsben - nem mondom hol - mindegy...
Nem is megálló, csak gyülekezőhely

Esteledik, szatyros alakok vegyesen, havas eső esik, morgás, csivitelés.
Két trendi leányka közelít, kezükben megpakolt szatyrok, mögöttük az ifjak szótlanul.

...imádom ezt az adventi micsodát, és még van belőle három...- így az egyik.
Nekem a többire már nincs pénzem, inkább kihagyom.
...hülye vagy? Én az összes leárazást kifigyelem, és akkor dobom be magam.
De ez nem is leárazás, valami más, a fene tudja mi. Lehet, hogy csak reklámfogás, mint a sale.
...nem baj, akkor is szép. A fákon az a sok fénylő micsoda, hol látsz ilyet?

Hosszú és sötét az út hazafelé.
A távolban féyek, az már Fehérvár siessünk...
Szatyrok zörgése közben lekerülnek a magassarkú topánkák, az egyik fiú jelez, a busz lassan megáll a földút mellett.
A két lány óvatosan lép le a sötét semmibe, lábukon megsűllyed a fekete műbőrcsizma...
Messze apró fények imbolyognak az erős szélben, arrafelé indulnak összekapaszkodva.

- - -

 

     Deczember, Karácson hava.

     Karácson havában gyakorold a hust, egyél meleg és hevitő ételeket - nem árt azért a borétek és a jó bor, melyben tárkonygyökeret áztattak, gyömbért, spikát, fahéjat és zsályát, a füves lekvár is hasznos - de ne egyél káposztát - élhetsz érvágással és köpölyözéssel.
    Hogyha Karácson napja Hold töltére esik, a régiek számtartása szerint bő esztendő lesz, mennél közelebb van Hold fogytára, annál jobb. Továbbá még azt is tarttták öregeink, hogy mely fát levágnak Karácson havának két utolsó napján, az meg nem rothad, a szú sem eszi meg, és mennél tovább ál, annál erősebb és keményebb, ugy annyira, hogy végre kőhöz hasonlíttatik.
    Nagy örömmel és hálákat adjunk a született Krisztusnak, mert hatalamas isteni igazságszerető embereket, kegyeseket és kedveseket, jóságot cselekedőket az ő szentséges születésével hozott nekünk. Mert ők minden rendbeli cselekedeteikben jámbor, tökéletes, csak tiszta igazságszerető, jó szerencsés, jó cselédes emberek,és egész életüket boédogan viselik.

 - - -

    Karácson napjáról
A jövő egész esztendőnek minőségét mikép ismerheti meg Karácsonestéről?

    Ha Karácsoneste és éjjel tiszta, szél és eső nélkül van, azt reméljed, kétség nélkül elhigyjed, hogy a jövő esztendőre bor, buza és mindenféle gabona nagy bőséggel terem. De ha esős és szeles idő van, buzának és bornak szűk termése lesz. Ha napkeleti szél fúj, mindenféle baromnak dögletességből halálát jelenti, a napnyugoti szél pedig királyoknak és főuraknak betegségét és halálát jelenti, ki mind gazdagot, mind szegényt egyránt elhord. De örüljünk annak, hogy ha az északi szél fujdogál, mert bő és csendes esztendő lesz, ha megérjük: hogyha pedig alszél délről támad, mindennapi betegséget és bajt jelent minekünk.

     Karácson napjáról.

     Vasárnapra ha esik, jó tél lesz, de szeles: jó nyár, de száraz, jó mértékletes tavaszi idő, bor bőven lesz, a barom megszaporodik, a juhok nyája megürüsödik,méz és gomba lesz bőven, kerti vetemények is jól teremnek, mindenféle gyümölcs bőven terem, békesség és jó egyetértés lesz az emberek között.
     Ha hétfőre esik, közép tél lesz: ha a tavasz szeles és háborgó, háboruság következik, hadak gyülekeznek, sok jó anya fiait megsiratja. Télben nagy jég lesz, mely után halál következik. Bor bőven lesz, madarak és barmok döglenek...........

- - -

Mindezek pedig a  CSÍZIÓ-ból, mely a Csillagászati Tudománynak rövid és értemes leírása.

A csillagok üstökösök és égi jelek különféle természetéről: az ember négyféle véralkatáróll, természetéről és tulajdonságáról és arról, hogy mindenik hónapban micsoda rendet tartson az ember ételben, italban, alvásban, fürdésben, tisztulásban és érvágásban.

- - -

/Márpedig kedves feleim az idei Karácson hétfőre esik. Vésse eszébe ezt minden halandó, mert meg van írva.
"...hadak gyülekeznek, sok jó anya fiait megsiratja. Télben nagy jég lesz, mely után halál következik. Bor bőven lesz, madarak és barmok döglenek."

Mindazonáltal mintha már akkor létezett volna az "önbeteljesítő jóslat" ismerete, miszerint " bár barmok és madarak döglenek", de bor bőven lesz. Előfordul ez máshol, nagy ínségek esetében is. Nincs hát miért aggódni. Különben is előbb lesz világvége mint Karácson... de "bő bor lesz" úgyhogy bizakodnunk is érdemes., a Maják sem tudhattak mindent. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komment

Címkék: Címkék


A bejegyzés trackback címe:

http://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr594943578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.12.06. 16:24:54

Egyik tegnapi küldeményem éppen erre vonatkozott :-)
Még mindig ismered a Csíziót :-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.12.21. 16:46:28

Előre is: Kegyelemteljes Karácsonyt kívánok ezzel a dallal:

www.youtube.com/watch?v=l9zTRvZtbOc

Ez kissé édeskés, de kedves:
www.youtube.com/watch?v=wl-mtTzZVjE