inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2010.07.22. 10:13 inszeminator

Az öreg Birkácz

      - Tizenöt foga volt még az öreg Birkácznak, amikor egyetlen fia, utóda és örököse belecsúszott a jeges Dunába.


      - A Lágymányosi híd tájékán történt késő éjjel, senki nem járt a környéken, csak egy tolóhajó böfögött lassan fölfelé. Hosszú, hideg fénycsóvája lassan pásztázta a sötét vizet a hajózóút jelző-bójáit keresve, s egy villantással köszönt is neki.

      - A fiatal Birkáczot meglepte az erős fény, mely átszakította a számára egyre otthonosabb sötétséget, a bokája körül klottyogó víz is mintha élesebb hangot adott volna - tiltakozót, de a fény hamar tovább keresett a vizen, nem bántott senkit, csak figyelt, kutatott, ez volt a dolga.

      - Zaklatott menekülése a plébánia pincéjében tett rombolása után, amikoris az egyház egy fecsegő szolgáján akart bosszút állni már csillapulóban, kiitta mindkét lopott üveget is, legszívesebben megadta volna magát bárkinek, bármilyen hatalomnak, s amikor a tolóhajó reflektora rávillantott, szinte tisztán hallotta a belső hangot: megvagy…

      - Már tavaszodott amikor az Öreg Birkácz mégiscsak rászánta magát, hogy a helyet felkeresse, ahol egyetlen fia, utóda és örököse a cipészmesterségben belecsúszott a jeges Dunába, s találkozott Kálmánnal a csatakos, kitömött ebbel, aki aki evilági állapotában még mindig az előkert barackfáját támasztotta szemben a kiskapuval.

      - A hosszú vonatúton az öreg Birkácz únott pofával számlálgatta még melévő fogait. Nyelvével számlálgatta őket, a hét alsót, meg a nyolc fölsőt. Jobban szerette volna ha fordítva rendeződtek volna állkapcsában, de erről nemcsak ő tehetett.
      - Hármat galád módon kivertek a szájából mint utólag kiderült csupán félreértésből, mert a kocsmai világitás akkor sem volt szerinte tökéletes. Viszont sem láthatta őket, szétgurultak a mocskos padlón. Az események is gyorsan zajlottak mentővel kórházzal állkapocstöréssel, ki keresgélne ilyenkor szétgurult fogakat, s miért?

     - Kálmán, a csatakos eb volt a legboldogabb amikor végre hazatért. Ültek az előkertben beszélgettek. Nyelvét gyakran végigjáratta az alsó fogsoron és nagyon sajnálta azt az elkóborolt három hiányzót. Jobboldalt mutatkozott erősen a hiány, kicsit féloldalasra sikeredett az átrendeződés, s azóta sokszor elgondolta, hogy mit is kellett volna csinálnia a nagy égzengésben. Talán ha ülve marad, s nem áll föl korsóval a kezében…

      - Pedig nem volt a mozdulatában semmi fenyegető. Üvegek székek repültek körülötte, a menyezeti lámpát is félrecsapta valaki, fenyegetően közeledett a tumultus amikor felállt s a korsót előratartva csak annyit volt képes mondani - no-no…
      - Aztán a kórházban tért magához.

      - A piros híd tövében állt, a vizet, a partmenti köveket bámulta amikor megállt mögötte a sárga dzsip. Erőteljes kopottas masina, igazi csörlővel a motorház elején.
      - Az öreg Birkácznak nagyon tetszett, még az a dobozféle is amit ráerőltettek hátul.
      - Idősebb férfi szállt ki belőle, megpaskolta a motorháztetőt, tetszik..? – kérdezte a közelebb ballagó Birkáczot.
      - A hídmester vagyok – nyújtotta a kezét a férfi – maga nem látszik pecásnak, az az érzésem…
      - Nem folytatta. Az öreg Birkácz nem figyelt rá, épp körüljárta az öreg járgányt, egyre jobban tetszett neki, a hídmester nagy örömére. A csörlőt is megtapogatta, haloványan katonai emlékek jutottak az eszébe – igen a Wippon, hát persze, az sokkal nagyobb volt, de annak is volt csörlője…

      - A maga fia volt itt befagyva? – kérdezte a hídmester. Az öreg Birkácz abbahagyta a szemlélődést, eléje állt.
      - Nézzen rám – mondta halkan - ilyen lett volna ő is öregkorában.

      - Hazafelé a vonaton is a sárga dzsippen járt az esze. A cipészmesterséget abbahagyja, kirámolja a sok büdös kacatot, kiváló lesz garázsnak a helyiség, amúgy is annak épült. Jólesőn merengett, nyelve körbejárt csücsögve számlálgatta a fogait, megtehette, egyedül ült a kupéban.
      - Amikor hazaért a lányai meg sem kérdezték hol járt. Kiült az előkertbe, sodornia sem kellett, apró kis szerkezet törtötte a cigarettát, gondolkodott. Nyelvével körbejárt az ismerős mozdulattal, alul felül, a fogai rendben voltak, alul hét, felül nyolc, de valami újat fedezett fel ami bosszantotta. Nem is bosszantotta, inkább meglepte, mert a gyakori ellenőrzések során ilyesmit még sohasem tapasztalt. Még sohasem nyomogatta őket erősebben, nem volt miért, csak sorra vette mindet, a lányai gyakran rá is szóltak - ne csücsögjön az asztalnál apuka, de nem törődött vele.
      - Még a cigaretta készítése is megakadt a kezében. Rémülten, szemét lehúnyva tett még egy kisérletet. Nyelvével lassan körültapogatta mind a tizenötöt. Az alső hetet és a felső nyolcat. Most kivételesen nem megszokásból, vagy unaloműző szórakozásból, most egyáltalán nem. Meglepődött...
      - Két felső szemfoga kivételével az összes foga mozgott. Úristen az égben...! Kálmánra pillantott aki a kiskapuval szemben állt kitömve a barackfa mellett, oldaláról már nagy foltokban lekopott a szőr, rondább volt mint valaha. Neki épp az elsárgult szemfogai hullottak ki először.

      - A szar is le van szarva – gondolta az Öreg Birkácz amikor kissé megnyugodott. És köpött is egyet. A biztonság kedvéért pedig újra megszámlálta a fogait. Megvolt mind a tizenöt. Ha mozognak, hát mozognak. A sárga autóban is mozognak majd vele együtt, mert a cipészkedést bizony abba kell hagyni. Ilyenkor kell abbahagyni, amikor aránylag fiatal még az ember, van még tizenöt foga, s egy sárga autóban ettől még fiatalabbnak is látszik.
     

 

 

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr92168101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.07.22. 12:03:11

A két Birkáczból mára csak egy maradt…

Elmúlt Január.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.07.22. 12:48:05

De ott van még a két lány , meg a kitömött kutya.
Majd meglássuk, mit hoz a holnap...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.07.22. 21:21:03

@inszeminator: Hmmm... Ha az a kutya beszélni tudna...

A lányok meg haloványnak tűnnek így, első olvasatra...

Egy kolléga még most is - a gyerektartási idő régen letelt - támogatja a fiát - ki hite szerint nem az. Mert nem történt köztük olyas, hogy lehetne. A gyermek ezt (persze) nem tudja - s miért is tudná? Neki ehhez nincsen köze, nem tehet róla... Akkoriban nem volt más módszer, csak a vércsoport alapján kizárható esetek, s a törvény ugye, az anyákat védte - s esetlegesen a gyerekeket...
Legalább így mondták...
A vélelmezett apa már ötvenen túl van, nem bocsátkozott kétes kalandokba és sohasem nősült meg. Mi is az? Csak egy élet ment tönkre...
Ennyit az egyenjogúságról.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.07.22. 21:51:58

@Mormogi Papa:
A lányok lényegtelenek, csak apró kellékek az öreg mániájához.
Őszintén szólva ezt az egész Birkáczosdit, csak azért írtam mert ama fagyott emberes hírhez írt valaki egy szörnyen sablonos történetet egy hajléktalanról.
Hát ezt akartam kitörölni egy írással az emlékezetemből néhány igaz történetmorzsát felhasználva.
Insz...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.07.23. 14:29:22

Akkor hát - mint gyakorta - a teremtmény megtréfálta mesterét, s új életre kelt…
süti beállítások módosítása