inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2009.08.28. 17:18 inszeminator

Mer' ha jönnek az árpádsávos indiánok, akkor...

       - Fél órás késéssel idult Fehérvárról a vonat. Ha időben ér a délibe - menetidőben - csupán néhány percet késhetek a temetésről. Cseh Tamás temetéséről...Ez a gyors azonban hiába igyekezett, még hozzá is tett mert valószínüleg meleg volt és csütörtök, és a hét közepére már megfáradnak mind a gyorsvonatok. Pláne csütörtökön. Leültem egy árnyékos helyre a pályaudvaron és megettem egy magammal hozott alma felét. Víz helyett. A gyors tele volt, és végig ömlött rólam a víz, nem sokat pótolt a fél alma.

       - Nagyon dühös voltam a vasútra, micsoda pocsék egy társaság, mennyire kiszámíthatatlan, s végül mégis felültem egy ötvenkilencesre, hogy kinézzek, körülnézzek egy kicsit. A főbejáratnál már csak köznapi lézengők, a négy fehéringes rendőr közül kettő terelgette a gyér forgalmat, aztán már azt se. Csatlakoztak a másik kettőhöz, beszélgettek. Nyoma sem volt itt már semminek, csak egy idősebb asszony próbált valami szerény sárga csokrot rámtukmálni. Gondolkodtam egy kicsit, hova is tehetném, sehonnan nem áramolnak emberek, csak ritkás, lassú szállingózás van a kijárat felé, szégyeltem megkérdezni merre van az a sír amiért idejöttem.

     - Nem, nem vettem meg a sárga csokrot, épp jött egy villamos mely a végállomás felé ment, inkább a szüleim sírjához megyek - gondoltam - az jóval feljebb van, a felső traktusban, a temető azon részén amit levág belőle egy darabot a Denevér út.

     - Van ott a téren egy híres cukrászda is, először oda tértem, mert érdekelt a reklámozott Tolsztoj álma', de valami édes süteménynek bizonyult, tiltlmas dolog számomra, inkább fagylaltot vettem, s azzal ballagtam fölfelé a felső temető oldalában lévő Hóvirág utcán. Rendőrautó állt egy kisbusznál kissé nagyobb zöld alkalmatosság mögött, amolyan se nem kicsi se nem nagy busz, megrakva feketékkel. A fehér-kék szolgálatit hamar megismeri az ember. Arra gondoltam, a főbejáratnál árválkodókat várja, de ebben most hátravetett fejjel tátott szájjal szolgált és védett a megfáradt legénység. A zöld busz forróságában fekete ruhás, hátukon police felirattal zsákként egymásra dőlve aludtak vagy főttek a legények, csupán egyetlen egy tartotta magát a zárt ablak mögött. Mi dolguk erre? Mi ez a tisztes távolban rejtőzködő készültség?

     - Lelassítottam, hogy jobban megnézzem, látta, hogy figyelem, felém fordult. Az esti találkozón, ahol ezt elmeséltem, nem akartam fokozni a szituáció hangulatát, elhallgattam egy fontos részletet. Szégyeltem talán ? A busz megetti rendőrautóban meglett férfiak hevertek. A tanáraik? Akik kellő időben megtanítják ezeket a tejfelesszájú fiatalokat miképpen kell a hőzöngő tömeget megfékezni? Bevillant ugyanis egy régi emlék, amikor közúti igazoltatásnál vont félre egy idősebb két tanulót, hogy szemléltesse hogyan kell a rohadt civilt egrecéroztatni.

     - Ekkor már egy szemernyit sem haragudtam a vasutra. Rendesen eltérítettek, s legalább láthattam a hatalom diszkrét, elvonultan rejtőző báját. Mer' a hatalom segííít, ahol kell. Magán mindenkor és mindenképpen. Tessék csak odafigyelni. Díszbe öltözöttei az első vonalban - mégiscsak híres ember lehetett ez a Csehszlovák Tamás, vagy kicsoda...Valami énekes, jaj van azokból rengeteg a Fási mulatóban is és milyen hercigek, de ez már öreg volt...Még nem olyan nagyon öreg, de hát meghalt és el kell temetni...

     - Hát akkor elvtársak, készüljenek fel, nagyobb mennyiségű emberanyag lehet a helyszínen. Lehetnek indiánok is, meg árpádsávosok...meg árpádsávos indiánok. Indián is volt az istenadta, bolondította mindig a többieket...Azok meg bedőltek neki. Az ostobák...Biztosítsanak. Bármi megtörténhet... Zavargás is lehet!  Gyászolókkal könnyen megseik az ilyemi. Tegyék a dolgukat...Szolgálunk és védünk!

     - Jó messze fönn van a felső temető bejárata, vissza kellett jönnöm az alsó sarokba, elővettem a gépemet, hogy csináljak néhány felvételt az ájultan hortyogókról, mert a kerítés takarásában megtehettem volna, csak éppen rejtőzködve. Titkon és rejtőzködve és ezúttal nem lettem volna külömb magam sem. Befizetem az adómat, nem én döntöm el kire, mire költik, vesznek e belőle hasznos szerszámokat amivel bármikor megfékezhetnek, ha nem tetszik valami. Legalábbis így éreztem. Üres és néptelen volt ez a rész, sehol egy élő, egy mozgó ember, akár még biztonságban is érezhettem volna magam. Alig néhány méterre hortyognak a társadalom, s mindenkori nyugalmam felkent őrzői.

     - A beszéd elszállt, a családtagok már régen hazamentek, szétoszlottak a gyászolók is, nem kéne már eltakarodniok a francba? Valaki ébressze már fel őket!

24 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr921344585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sat. · http://sztandit.blogspot.com/ 2009.08.28. 19:13:40

csak a miheztartás végett:lóvéra, ill. annak elvesztésinek veszé'yire, vagy határozott parancsra szoktak ám ébredni ez isten-, akarom mondni állam 6 alomadták

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.28. 19:25:24

Szabadság, polgártársak, szabadság!
Csak ne legyen belőle túl sok - még megárt...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.30. 02:52:47

Kedves Inszeminator!

Mostanában én idejárok mozizni:-) Ezek a rövidebb szövegek, mint például ez is, egy kész komplett rövidfilm. (Ha nem így van, majd Gasper kijavít:-)) Nekem mindenesetre végig- míg olvastam - pörgött egy fekete-fehér film, ahogyan egy idős férfi (ha meg nem sértelek:-)) mozog a világban. Jelenetek, kameraállások, plánok, minden itt van előttem.

És: "A beszéd elszállt, a családtagok már régen hazamentek, szétoszlottak a gyászolók is, nem kéne már eltakarodniok a francba? Valaki ébressze már fel őket!" ---írod.

Ha elkiáltottad volna magad, hogy: Felkelés!, bizonyára talpra ugrott volna mind, és nyomban kiélesítte volna a könnygázspray-jét:-) vagy méginkább :-( Arra biztos hallgatnak:-(

ü
bbjnick

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.08.30. 09:24:31

@bbjnick:
Ez tetszik. Tán még a "Fel! Támadunk"...is megfelelhetett volna.

Nem sértettél meg, mert majd akkor érzem magam idősnek, ha már nem megy a reggeli 42 fekvőtámasz. Akkor születtem, azért ennyi.

Egyébként a Feleségem története Störr kapitánya nagyon tetszett amikor először olvastam, s főleg az az életmód melyet kitalál magának a regény vége felé...
Kis vagyonkáját felélve csavarog a világban, megfigyel tünődik, talán akkor él igazán.

Jó helyen jött létre a találkozó, szűkebb "Hazámban", sajnálom, hogy nem jöhettél.
Remélem majd egyszer...
üdv:
Inszeminátor

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.30. 14:57:25

@inszeminator: A "Hol? Mikor? Merre? Meddig?" bizony nem mellékes sem az észlelés-megélés, sem az emlékezet számára.
Még arra is adódhat példa, hogy az ember utólag térben-időben átgondol egy eseményt máshová-másmikorra...
Störr Kapitány, a Bolygó Hollandi modernizált (szerencsére nem túlzottan :-) alter ego-ja. És mégsem. Mert a Hollandi számára létezik remélt-elképzelhető megváltás, vagy akár Megváltás; de Störr almarta azt is, akije megvolt.
Bizalomhiány, gyanakvás.
@bbjnick: ez a vezényszó: Felkelés! a szívemig hatolt :-)
a "Jrgeltevtsakébrrtöfel!" már kevésbé. Vagy Arany Jánossal szólván: Ez, fiam, kevés bé.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.31. 03:10:14

Sűrűn kérem az elnézésedet, kedves @inszeminator::-)

S mert eszembe jutott, hát elmesélem: nemrég esett meg velem (lehetett egy féléve, talán). Bementem a közeli kisboltba és az egyik fiatalka eladónő kezét csókolommal köszönt (nekem!):-) Először megdöbbentem, majd nagy melegség töltötte el a szívemet:-) Mikor legközelebb arra jártam, egy másik eladónő mitteccikparancsolni-zott le, majd egyre többször és egyre többhelyütt szembesültem azzal, hogy ők már nem azzal a szemmel néznek engem, mint ahogyan én őket:-D

Meséltem a feleségemnek (hogy jártam/járok mostanság), de úgy tűnt, ő nem érezte át helyzetem líraiságát:-) Kicsit olyan érzés ez, mint amikor a fiú férfivé lesz - minőségi váltás:-)

No, ezért bátorkodtam én "idős férfizni" előző hozzászólásomban:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.31. 03:11:54

@Mormogi Papa:

"Jrgeltevtsakébrrtöfel!"

Vagyis?

ü
bbjnick:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.31. 08:44:19

@bbjnick: Ezt az ember az MN (Magyar Néphadsereg - tehát nem K und K vagy egyéb, nehogy félreértés eshessék netán) állományának tagjaként hallhatta reggelente, mikor valamelyik szadista kisfőnök (tsz-es, vagyis továbbszolgáló, még akkoriban sem tiszti képzést kapott egyén, általában őrmesterré avanzsálták) szóval az illető reggel hat előtt pár perccel kivágta a körletajtót és beüvöltött:
- Jó reggelt, elvtársak! Ébresztő, fel!
Persze inszeminatornak a reggeli ébresztésről sokkal rosszabb emlékei is vannak... úgyhogy miért panaszkodom?
No meg nem a mi körletünk volt az első a folyosón (semelyik irányból!:-) úgyhogy volt időnk magunkhoz térni a távoli üvöltések hallatán - így kicsivel elviselhetőbb volt.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.08.31. 13:15:32

@bbjnick:
Nem kell tőlem elnézést kérni kedves bbjnick, ha rendesen kivárjuk a sorunkat, minden a helyére kerül. Számomra is döbbenetes felismerés volt a hasonló tapasztalat, én ezek után rövidre vágtam a hajam és megborotválkoztam.
Nem segített sokat, inkább beélenyugodtam a változtathatatlanba.
A nehezebben feldolgozható élmény az iskolába kisérés volt számomra.
Gyalog mentünk mindig az óvodába, később az iskolába is, kézenfogva.
Egy reggel a fiam, kihúzta a kezét, és gyorsan zsebretette. A kislány csacsogott. Nem vette észre. Közeledtünk az iskolához, megértettem, de fájt. Persze pótolta, ahogy tudta,s amikor más nem láthatta.
Voltak egyéb látszólagos eltávolodások, és visszatérések, melyek hozzátartoztak a kamaszkorhoz, és örülök, hogy megtapasztalhattam. Néha sajnálom a szingliket és a szándékos gyerekteleneket, olyannyira, hogy nem is mondom miért.

Csutakaszürkeló 2009.08.31. 19:03:13

@Mormogi Papa: Nekünk volt egy tisztünk, aki mindig hozzátette: "Édesanyám neve Kiss Rozália, de ő nem tehet semmiről."

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.31. 20:53:38

@Csutakaszürkeló: Ezt nehéz is lenne vitatni.
Ámbár... de hagyjuk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.09.01. 07:16:37

@Mormogi Papa:

"Jó reggelt, elvtársak! Ébresztő, fel!"

Így már én is megértettem:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.09.01. 07:32:18

@inszeminator:

Egyszer elgondolkodtam azon - időnként nekem is vannak érdekes problémáim:-) -, mi értékes abból, amit létrehoztam, egyáltalán van-e olyan?

Gondolkodtam, gondolkodtam, sokra nem jutottam, majd eszembe jutottak a gyerekeim és úgy felvidultam, hogy egy darabig el is felejtettem h*lyeségeken törni a fejemet:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.09.01. 07:34:16

@Csutakaszürkeló:

És neked köszönt-e már kezétcsókolommal boltosnő?

ü
bbjnick:-D

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.09.01. 09:33:55

@bbjnick:

"Gondolkodtam, gondolkodtam, sokra nem jutottam, majd eszembe jutottak a gyerekeim és úgy felvidultam, hogy egy darabig el is felejtettem h*lyeségeken törni a fejemet:-)"

Na ez az!
Most nagyon vissza kell fognom magam, hogy ne törjenek ki belőlem mindazok, amikre büszkén gondolhatok.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.01. 13:02:40

@bbjnick: @inszeminator:
És ha megvan már ez az "aha!" érzés, akkor már az sem számít, hogyan köszön (vagy sem) a boltosnő - még ha trafikosnő is az illető :-)
(Amarcord - tudom, hogy tudjátok…)

Csutakaszürkeló 2009.09.01. 18:38:04

@bbjnick: A "Katika bóttyában" a Katika az egyidős velem; számon is tartjuk a hasonlókat itt, ez apró faluban: de, sajna, kettőnkön kívül már csak egyvalaki van, a többiek leginkább alkohol-problémák miatt pihentek el végleg a "meggyesben", egykor volt szemük fehérjét sárgító elhalt májukra jótékonyan simul a "sárga nyirok".

Lápjegyzet: meggyes=a körbekerített községi temető (szintén európai)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.09.02. 20:54:59

@Csutakaszürkeló:

No, eljött ennek is az ideje. Tisztában kell lennünk és észnél kell lennünk. De ez nem baj. Én megtiszteltetésként élem meg (hogy megélhettem, hogy megélhetem).

ü
bbjnick

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.05.26. 06:26:23

@mbemba:
Ezt igen jól tetted, köszönöm.
Azt hiszem kiteszm az oldalra legközelebb.
Insz...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.05.26. 17:24:36

@inszeminator: Már csak azért is, mert "MK27 Soundmaster", aki fetöltötte a felvételt, nem más, mint…

Lásd a lapon a lefelényílnál:
"Kapcsolódó blogbejegyzések olvashatók a magyarido.blog.hu blogcímen a cseh_tamás és a bereményi_géza cimkék alatt."

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.05.26. 23:26:00

@Mormogi Papa:
Na akkor vissza az egész.
Tudhattam volna, vagy legalábbis sejthettem volna.
Kösz:MP.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.05.27. 07:36:22

@inszeminator: Miért is vissza? Ami jó, az jó.
Az új opuszhoz nem írtam, mert egyelőre nem tudok érdemben hozzátenni semmit. Gyakran vagyok így - de ez nem jelenti azt, hogy ne olvastam volna :-)
süti beállítások módosítása