inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2009.03.31. 08:37 inszeminator

Fogadjunk, hogy nincs Isten...!

 

 

     Olvasom Téglagyári Megálló írását a szocializmus gyermekeiről a "Reakcióban", és persze hogy eszembe juttatta a Júlia utcaiakat. Ők voltak a szocializmus gyermekei. Az elsők, az igaziak. Jöttek a grund helyére épült új, szocialista házakba nagy hanggal, teli életerővel, hogy a múltat végleg eltöröljék.

   Kisebb nagyobb dombocskákból állott a grund, titokzatos, téglákből épített lejáratokkal, és senki sem tudta hova vezetnek a föld alatti rejtélyes folyosók. Még Galovits csipogójával sem merészkedett senki túlságosan messze a kijárattól. Mi lesz ha bedöglik a csipogó....? Német műszer, valódi csodalámpa, csak nyomogatni kell és zizegve világít. Illetve, mit is beszélek - csipogva. Csipogva világít. Ez a szakszerű kifejezés. És ezen is jól el lehet vitatkozni.

   Galovits olvasta a Huckleberry Finn-t és azt mondta nem ajánlatos mélyebbre menni mert bár német katonai lámpa a csipogó, de a németek elvesztettek két viláháborút, és ez igenis figyelmeztető jel lehet, úgyhogy forduljunk vissza amíg működik.

   Zsákmányoltunk ugyan néhány hosszú rothadó tusájú puskát, meg néhány rozsdás géppisztolyt, de semmi egyéb érdekesség nem volt odalenn, egyetlen hulla, vagy legalább egy használható koponya sem, semmi amért érdemes lenne továbbra is lemászkálni. 

   A grund inkább odafenn volt kiismerhetetlenül izgalmas az emeletnyi dombocskáival, melyeket nyilván odalentrő termeltek ki, elvadult bokraival, búvóhelyeivel mindaddig, amíg munkások nem jöttek talicskákkal, ezeket kubikosoknak hívták, és ezek a talicskás emberek széttalicskázták laposra a dombokat, és azon a laposon megépültek az első szocialista házak szocialista embereknek, akiket kádereknek neveztek, és ezek a káderek beköltöztek a gyerekeikkel, a kubikosok pedig kaptak egy kis pénzt és szépen hazamentek.

   A szocializmus gyermekei itt a Júlia utcában tűntek fel először, mert a szomszédos Lupény utcai villa gyermekei - A.A. miniszter és főfunkciunárius gyermekei a vezérkarhoz tartoztak, és bejáratosak voltak a Torockó téri kiskorúak birodalmába.

   Nem úgy a Júlia utcaiak. Ők nem keveredtek. Soha be nem tették a lábukat a térre, talán elvi okokból tartották távol magukat a libikókától. A hinta sem érdekelte őket. Saját pályájukon a Júlia utca gesztenyefái alatt fociztak, ahol még a legnagyobb hőségben is kellemes levegő volt, mint valami fedett légszabályozott modern stadionban. Irígylésre méltó helyzetbe csöppentek, s egyúttal ki is zártak mindenki mást a pompás lehetőségből, mert erőteljesen védelmezték kiváltságukat. Tartottuk a távolságot, mindenki maradjon a saját háza táján.

   Aztán egy szép napon mégicsak megjelentek, hogy kihívjanak bennünket egy mindent eldöntő meccsre. Először nem is értettük a dolgot. Mit is kell egyszer és mindenkorra eldönteni...? Aztán mégiscsak leesett a tantusz. Nem volt ebben semmi különös, a klerikális reakcióval kívántak megmérkőzni. A fényes szelek ideje...

   Egy iskolába jártunk mindannyian, a Baár- Madasba, ott éppen abban az időben hajigálták ki a tornaterem sarkából a faragott padokat - ezek istentiszteleti célokat szolgáltak és így sokkal nagyobb lett a tér, és a tornázókat pedig nem nyomasztotta többé a klerikális maradványok látványa.

   Elfogadtuk a kihívást, megállapodtunk a csapatok létszámában, az időpontban és hogy 12 gólig menjen a küzdelem. Nem volt időhatár és cserélni is lehetett számolatlanul.

   Mi, klerikális leszármazottak éppen ki tudtuk állítani a magunk hatosát, de bíztunk magunkban csere nélkül is, mert cserének legfeljebb egy alsótagozatos számíthatott, aki elfekszik a kapuban. Utcai pályáról volt szó, kiskapuval, abban bőven elférhet, így gondoltuk.

   Aztán megjelentek pontos időben a Júlia utcaiak néhány gimnazistával a csapatukban. Azt mondták, nem volt szó korhatárról, súlycsoportról, máskor jobban figyeljünk amikor megállapodunk valamiben. Nem volt mit tenni, tulajdonképpen igazuk volt. Az első hatot símán benyeltük. Összeszokottan rutinosan játszottak, de elég kiismerhetően. A másodikat már nehezebben hozták össze, meglepődtek, hogy megváltoztattuk a technikánkat, többet játszottunk védelemben és csak ritkán mentünk előre, de akkor többnyire hatásosan.

   Beesteledett mire megkaptuk a tizenkettediket, de már nem nullára - hármat nekünk is sikerült bepasszíroznunk és erre a háromtra igazán büszkék lehettünk. Nem is éreztük vereségnek a játékot. Ültünk a járdaszélen, a Torockó tér öntöttvas lámpái alatt, ömlött rólunk a víz, de a Júlia utcaiak is nehezebben vették a levegőt. Látszott rajtuk, hogy nem igazán tetszett nekik a második félidő. Méltatlannak érezték, ogy nem tudtak maradék nélkül lemosni minket a pályáról.

   Pusmogtak valamit, a nagyobb fiúk rágyujtottak, aztán elénk állt a csapatkapitányuk és felénk kiáltott: - fogadjunk, hogy nincs isten.!

   Nem számítottunk ilyen befejezésre, nem is értettük, hogyan gondolja, hogy miben kéne fogadnunk stb...?

   J.Gy. - aki legidősebb volt a csapatunkból ekkor felállt és csípőre tett kézzel büszkén kijelentette: - de van.

   Bizonyítsd be - mondta a Júlia utcai és közelebb jött. Te bizonyítds be, hogy nincs...! Én mondtam először - szólt a Júlia utcai. Na jó, mondta J.Gyé és kezet nyujtott.

   A két tenyér összecsapódott, s ugyanabban a pillanatban Gyéé megfogta az öntöttvas lámpát, a Júlia utcai pedig visítva  félreugrott...Mi volt - ez ordította a kezét rázogatva...

  - az Isten - válaszolta Jé.Gyé. Mi pedig egy kis elégtételt éreztünk a meccs megpróbáltatásaiért. Tudtuk, hogy ráz a lámpa, de titokba tartottuk. Nem szép dolog, tudom, nem becsületes azt is tudom, dehát mindig csak mi veszítsünk....?

21 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr111036885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samott 2009.03.31. 10:49:22

Tokeletes. Ezert szorul vissza a vallas manapsag... egyre tobben tudjak, hogy csak a lampa es nem isten raz... :)))

negeev 2009.03.31. 11:40:17

Nagyon jó történet volt! Igazatok volt. Valahogy meg kellett leckéztetni a kis bunkó társaságot. ;)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.03.31. 16:23:33

Kellemesen Molnáros élmény - jó tudni, hogy ilyesmi a való életben is megesik ókor-ókor…

A leggyakrabban eszembe jutó mondat mostanában a törökméz árús-é:
- Hát most drágább, hát most kevesebb…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.03.31. 16:23:58

Kellemesen Molnáros élmény - jó tudni, hogy ilyesmi a való életben is megesik ókor-ókor…

A leggyakrabban eszembe jutó mondat mostanában a törökméz árús-é:
- Hát most drágább, hát most kevesebb…

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.03.31. 16:55:10

Hogy van az, hogy Te mindig megtalálod a gyenge pontot.!?
Vagy inkább a középpontot...!?
Másoknál meg gyakran félremegy..
Egyébként az, hogy olasz árulja a törökmézet...? - és, hogy hát most drágább, hát most kevesebb...- ez már már a junióóó.
Meg ájemef. Semmi új nincs a nap alatt.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.03.31. 18:48:09

Talán azért van, mert nem felejtettem el Jean Gabin dalát - annak is az utolsó mondatát:
"Maintenant je sais, je sais qu'on sait jamais…"

(Csak azt nem tudom, ki vagyok - mondá Maître François - én meg megblogondultam, hogy mindent kétszer mond, hogy mi…

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.03.31. 19:01:48

Namost ezt nem hagyhatom szó nélkül, mert különben hülyén halok meg.
Hol, mikor, miért egyszóval: quand...?, ou...? et pourguoi...?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.03.31. 20:18:15

Azért van, mert magamban is kételkedvén állandóan (lásd idézett mű :-) jól megrágom a szót, s van olyan szerencsém, hogy néha olyasmire akadok, ami másnak tán nem szúr szemet. Meg szeretem néha fonákjáról szemlélni a dolgokat, ami családi örökség lehet - a rengeteg régi viccel együtt, miket a karácsonyi-húsvéti családi összejövetelekkor meséltek a Nagyok egymásnak, mi meg hegyeztük a fülünket :-)))
A hegyezést lassan hagyom másnak…
u.i.: Aki ennyit tud az életről, az nem halhat meg - hülén :-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.03.31. 20:34:16

A (magyaríthatatlan szójátékkal) egykor élt Francia Mester pedig egyik balladájának tette refrénjévé a kétkedést, s ebben az ügyben megkerülhetetlen: a chansonban az ő szelleme kísért.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.04.02. 07:17:22

Kedves Inszeminator!

Jé. Gyé. valóságérzékéről a régi, a kádármétely előtti Magyarország valósága jutott eszembe (illetve az, amit nagyszüleim révén ismerni vélek abból); ilyen magabiztosan csak az jár-kel a világban, aki számára a világ Isten teremtett világa. No, éppen ennyire nem mindegy, hogy miben nő fel valaki, mit kap a családjától, a környezetétől, az iskolájától. Nagyon megkedveltelek benneteket, mint kamaszkölcöket:-) Annyira földobott a bejegyzésed, hogy (jórég óta először) magam is elkövettem egyet:-)

Csutakaszürkeló kb. egy hete írt egy (e bejegyzésedhez) nagyon "hasonló" dolgot. Ezt:

magyarido.blog.hu/2009/03/23/imaginativ_onkommentacio_szigoruan_experimentalis_fundamentumon

Jó, hogy ilyeneket olvashat az ember!

ü
bbjnick

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.04.02. 09:04:51

Köszönöm bbjnick, hogy felvívtad rá a figyelmemet, ott kommenteltem róla.
Amúgy meg, egyre inkább sajnálom a mai kólacsipszdiszkó szentháromságában felcseperedő ifjuságot.
Ne legyen igazam, de némi aggodalommal figyelem, a képzelőerejük és kapcsolataik szegényessége, sőt sivársága hova sodorja őket. Néha visszakeresem a nálam megjelenőket és csodálkozom az írásaikon.
Persze az is lehet, hogy csupa olyan kiábrándult, reményvesztett, kifacsarodott lélelk ír, aki éppen ezeken akar túljutni.
Nem szoktam válaszolni, mert választ nem is várnak, csak bolyonganak valamit keresve.

Csutakaszürkeló 2009.04.02. 19:30:14

@inszeminator: Elképzelték ők, szegények, mint a tudatmódosult John Lennon:

John Lennon - Imagine

Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today

k. jó a webfordítás:

John Lennon - elképzel
Elképzeli, hogy Heaven nincs
Ez könnyű, ha próbálsz
Nincs pokol alattunk
Csak fölöttünk ég
Elképzeli a nép egészét
Megélhetés ma

Mint a sötét reakció által már familiáris kifolyásból is eléggé sújtott ember, azt hiszem látod: ez a Gonosz Lélek programjának egzakt megfogalmazása.
S ahogyan egy történész mondaná a sprektrum tévén: ím el is jutottunk napjainkba.

Csutakaszürkeló 2009.04.02. 19:34:14

Bocsika, de nem tudom kihagyni:

Elképzel ott van nincsenek országok
Azt nem nehéz tenni
Nothing ölni vagy meghalni
És nincs vallás szintén
Elképzeli a nép egészét
Élő élet a békén
Azt mondhatod, hogy én álmodozó vagyok
De én nem vagyok az egyetlen
Remélem egy nap, hogy csatlakozni fogsz hozzánk
És a világ lenni egyként

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.04.02. 19:37:06

Képzeld azt, hogy nincs Menny
Könnyű, ha megpróbálod
És nincsen alattunk pokol sem
Csak az ég van felettünk
Képzeld azt a sok embert
Ki mind csak a mának él…

(az angolul nem értők könnyebbségére - ígérem, nem úntatlak ófelnémet és elzászi idézetekkel, mint Umberto Eco tenné…)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.04.02. 19:53:44

Jaj jaj jaj - bocsika, ne kínozz...!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.04.02. 22:51:47

@inszeminator: Mire bekopogtam (semmi másol-beilleszt) már beütött a második roham...
És dehogyse kínoznék én senkit.
De tudom, nem nekem céloztad.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.04.03. 09:14:32

Néhány évvel ezelőtt egy nyári délután a balaton felé utaztam zsúfolt vonaton a peronon állva bicikliőrizetben, amikor megjelent egy kedves ifjú. Szippantott egyet a jointjából és felém nyujtotta.
Annyira magától értetődő volt a mozdulat, odabentről is tódult kifelé a jellegzetes illat, korábban pedig két lány az orrom előtt vett fel megrendeléseket, hogy meg sem lepődtem.
- kösz, most nem...- csak ennyit mondtam. Ő megértette és visszament.
Én meg azon töprenghettem, hogy most ez gyávaság volt e részemről, vagy valami más....?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.04.03. 17:33:30

@inszeminator: Pontosan ugyanezt mondtam én is, szóról szóra egy sarkangyalnak a Horváth Mihály téren - sok éve már - mikor megszólított:
- Szép szőke hercegem…
Nem tudom, hová tette a szemét… akkor ugyan még csak mérsékelten kopaszodtam, de a sötét hajszín aligha összetéveszthető :-)))

Csutakaszürkeló 2009.04.03. 18:20:54

@bbjnick: Frankhonban egyszer egy ember egy jaó nagy STÓC telekapart kéziratpapír tetejére egy tiszta lapot helyezett, tintába mártotta pennáját s reája írta: (persze nem magyarul) A nyomorultak... Ez a címke tehát már védett...
Tarara-rara-ra rara
tarara-rarara-ra...

(Foglalkoztam rehabilitációra kényszerült exdrogos(?) fiatalokkal; nem oly vidám ez a "dolog".)
Node: Tarara-rara-ra rara
tarara-rarara-ra...

(Síró apukákat meg sem próbálni vigasztalni; hogyan?)
Tarara...stb.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.04.04. 13:18:08

@inszeminator: ilyen német csipogója apámnak is volt a sashegyi bunkerből (ma a Földrengéskutató Intézet van itt) igaz nem kelett igénybe venni bizonyos hitviták lefolytatásához, mivel akkor még a Sashegyen deklasszált horthyfaszista katonatisztek, Sion-rendi apácák, valamint a felszínen megkapaszkodni akaró, egykori középosztálybeli értelmiségiek éltek csak.
Viszont volt még apámnak egy hófehér német selyem ejtőernyője is, amelyen egy hatalmas barnásfekete vérfolt árulkodott arról, hogy sokat látott darabról lehet szó. Később ebből a selyemanyagból készült a fél család számára az ünneplőing.
süti beállítások módosítása