inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2009.01.28. 16:19 inszeminator

Des Grieux elment...

 

    " Már csak ember vagyok..."   (Ilosfalvy Róbert emlékére)

     A Film Szinház Muzsika ezzel a címmel írt a Manon Lescaut egyik előadásáról. Arról, melyet a bemutató óta mindenki várt, hogy majd egyszer....amikor majd végre összekerülnek...!

     Azt hiszem számítás lehetett abban, hogy nem párosították őket egybe, mert a gyönyörű Házy Erzsébet, az egykori társ, Simándyval volt kezdetben egy szereposztásban. Az igazi "lovagra" még várni kellett, egyenlőre még a másik Manon, Moldován Stefánia társaságában adta a szenvedélyest.    

     Mintha anyagi szempontok is közrejátszottak volna, hogy a bemutató utáni lanyhuló lelkesültséget ezzel a trükkel lehessen újra felcsigázni. A "Ház"-ban rengeteg pletyka, szóbeszéd keringett, legkitartóbban a Házy-Ilosfalvy nagy szerelem és következményei emléke élt, autóbalesettel gázolással, börtönnel, mi volt igaz, mi nem...? A Házy-Manonnak és Ilosfalvy-Des Grieux-nek tehát mindenképp össze kellett egyszer jönnie. Mindig vannak párok akiket egymásnak álmodik a környezetük, s a nevesebbeket még a külvilág is.

     " F. Prévost (Prévost d’Exiles, 1697–1763) híres regénye, a Histoire du chevalier Des Grieux et de Manon Lescaut 1733-ban jelent meg, s mivel közerkölcsbe ütközött szerelmi története miatt, a könyvet betiltották és elégették. Az összes művei közül azonban éppen a Manon Lescaut az, amelyik a XIX. század folyamán számos zeneszerzőt, a XX. században pedig több filmalkotót megihletett." 

   Nevezetes nap volt, óriási várakozással teli előadás. Még tán a hintóba fogott lovak is megérezték a levegőben lévő feszültséget. / Puccini és a jéglovak /Az első felvonás, az ismerkedés, majd a szökés. Még a második is lement aránylag símán, pedig elfogtuk az öreg Geronte parancsára szegény Manont. De a harmadik...Házy Erzsébet

 

    III. felvonás [szerkesztés]

helyszín: tér a börtön előtti Le Havre kikötőjében

Le Havre kikötőjében , a börtön előtt várja Lescaut és Des Grieux a hajnalt. Sikerült megvesztegetniük egy őrt, így reménykednek Manon kiszabadításában. A szöktetés viszont meghiúsul, azonban nagy zűrzavar kerekedik, a nép kitódul az utcára, a katonaság pedig igyekszik csillapítani a helyzetet. Az őrmester egyenként szólítja a hajóra felszálló elítélteket, köztük Manont is. Des Grieux megpróbálja áttörni a katonák sorfalát, hogy kiszabadítsa szerelmét, azonban a rámeredő puskacsövek leállítják. Ekkor könyörögni kezd a hajó parancsnokának, hadd szállhasson fel ő is a hajóra, aki végül megszánja és engedélyezi, hogy kövesse szerelmét a száműzetésbe.

Wikipédia.  

     Mint ama megvesztegetett őr sétálgattam Manon ablaka felett, s jól láttam miként gyülekezik az Operaház népe a nagy pillanatra. Amikor Manon is megjelenik a szinen, Des Grieux valóban megpróbálja áttörni a katonák sorfalát, s látva, hogy immár semmit sem tehet inkább énekelni kezd:   

     ....Ó nézz rám, őrült lázban égek, mint istent úgy sirva kérlek, nincs rangom nics büszkeségem, már csak ember vagyok...    

      Igazi nagyívű, szenvedélyes nagyária, Puccini ezzel tette le valamikor a névjegyét, s lehetőséget teremtett hatalmas, drámai csúcspont megélésére, de ezúttal kicsit más a történet. Titkos mellékszála is van, s ehhez semmi köze sincs sem a librettó írójának sem Puccininek. Vajon egymásra talál-e a két főszereplő úgy igazán e drámai pillanatban, mint egykoron...? Mellékes kérdés, hogy mi történik a szinpadon, ki megyen Dél-amerikába és ki nem...? A nagyária most kettejüknek szól, s ezt mindenki tudja. Akik a panorámafüggöny takarásában lapulnak, s azok is akik kétoldalt a ligeti, meg a városi oldalon zsúfolódnak. Mert látnia, de legalább is hallania kell mindenkinek a nagy találkozást. Még a kapitány is zavart egy kicsit odafenn a szinpadra benyúló hajó orrában, aki egy pillanatra habozni látszik, s aztán kegyesen enged, jöjjön a lovag a szerelme után ha már annyira akar. Manon és Des Grieux pedig hosszan és szenvedélyesen egymás karjában és.... És persze fortissimo Puccini módra és függögy.

      Odakinn felzúg a taps, idebenn a szinpad minden zugából tombolva tör elő a szinház népe virággal ünnepléssel, szó sem lehet tablóról, pedig ilyenkor az jönne, de nincs az a kérges lekületű ügyelő aki képes lenne ennyi oda nem való civilt néhány perc alatt kiűzni a deszkákról. A zsölyék népe is tombol odakinn, és végül mégiscsak létrejön a tabló. 

      A továbbiakban pedig rendes, kívánatos irányba fordul a szereposztás, nem mintha Simándy mester rosszabb lenne, de ez a páros így tökéletes.

      Házy Erzsébet huszonöt éve elment, s most elment szinpadi párja, Des Grieux lovag is. Nyugodjék békében.

 

 

    

 

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr15908497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.28. 19:34:12

Bocsánatot kérek, kicsit OFF lesz, de a több filmalkotó között volt Jean Delannoy is, aki nálunk forgatta a témából mini tv-filmsorozatát.
www.imdb.com/title/tt0270777/combined
Egyébként Badal János operálta és Jean Anouilh írta a forgatókönyvet.
"Pour la petite histoire" teszem még hozzá, hogy ennek eredményeként készült egy díszlet - és emiatt vásárolta meg a MAFILM azt a területet Fót mellett, ami a mai napig filmas célokat szolgál - bár már más kézen.
A nevezetes "Manon díszletet" az a Bertalan Tivadar tervezte, akinek (ha minden jól megy) az idei Filmszemlén adnak át egy életműdíjat. Magam is feltettem vendégként önéletrajzi ihletésű könyvének egyik fejezetét, amiben megemlékezik Delannoy mesterről. Sajnos az alkalom éppen a jeles rendező halálhíre volt…
kifozde.blog.hu/2008/06/25/mormogi_papa_napi_kedvenc_reszlet

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.01.28. 20:31:03

Valamikor régen egy antikváriumban megtaláltam az abbé Manonját, de még annyira Puccinira, meg egyáltalán az operai légkörre váltott az agyam olvasásá közben, hogy felhagytam az olvasásával.
Most viszont már mennék föl, hogy előkeressem. Des Grieux halála után el kell olvasnom végre.
Láttam az életműdij várományos urat, nyilván megkapja, ha már beharangozták.Gratula.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.28. 21:47:22

Csak az a baj, hogy nem hagyják - élni.
2002-ben a betűszámos alatt a Képzőművészeti nem tartott többé igényt tanári munkájára.
Egyébként a szombati Nemzetben megjelent interjú nagyon lerövidített életrajz is atyai jóbarátomról.
A Tenkes Kapitányától a minimálnyögdíjig lehetne a cím...

framboesinha 2009.02.03. 17:47:22

Meg tobb ilyet pappsi, ezeket mindig nagyon szerettem. De persze erre jott a legkevesebb komment.
Sebaj, eggyel en is hozzajarulok.
Franciaul is meg van a Manon azt hiszem legalabbis, ott ahol a ket konyvespolcon a francia nyelvu konyveim vannak.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.02.03. 18:14:01

Szia Micó!
Meglepődtem, hogy itt vagy, láttam szar az idő Belgiumban.
Vannak történetek, persze, hogy vannak.Az egyik Malaparte bejegyzésben is találsz.Malaparte: Kaputt, ancora una volta. Ott találod a Puccini, meg a jéglovak c. részt.
Vigyázz magadra.Ppppppppppi.
süti beállítások módosítása