inszeminátor

Majd kiderül

Friss topikok

HTML

Ami van...

Utolsó kommentek

  • inszeminator: Köszönöm!!!! Egyébként nem tudom melyiket vállalja szegény bbjnick, azt hiszem egyiket sem Marad a... (2020.08.22. 13:13) MMA levél
  • jose maria padilla: tiszta szívből!!!!!!!! bbjnick nem csak csúnya nő, hanem fodrász is? besz..... (2020.08.22. 12:42) MMA levél
  • inszeminator: Köszönöm Bbjnick.Rákerestem erre a névre, de valami fodrász szalon ajnlotta magát erősen. Szerencs... (2020.08.21. 21:42) MMA levél
  • Szabó A. Imre: Szívből gratulálunk! (2020.08.21. 14:39) MMA levél
  • inszeminator: Egy blogon olvastam: „A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos mó... (2018.07.19. 14:48) Állj, ki az? Tovább!!
  • Alfőmérnök: Elolvastam a könyvet, nagyon tetszett és köszönöm szépen. Jó, hogy megírtad és jól írtad meg. Aki ... (2018.07.19. 07:41) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Hál' Istennek, én már nem ismertem... (2018.06.14. 14:23) Kérdés
  • Mormogi Papa: @jose maria padilla: @inszeminator: Hmmm... eszembe ötlik egy régi nóta szövege: "Mert az nem ... (2017.10.10. 16:00) Állj, ki az? Tovább!!
  • inszeminator: Na de ilyet... Hogy mik vannak... Azért a cserebere néhány pofa sör takarásában szerintem lebonyol... (2017.10.03. 20:10) Állj, ki az? Tovább!!
  • jose maria padilla: Te jó ég, de régen jártam erre! Insz, vero adott nekem egy címet küldtem neked mélt. Aztán kaptam ... (2017.10.02. 13:55) Állj, ki az? Tovább!!
  • v_e_r_o: Kedves Insz! talákozót szervezünk, (gasper, padilla örm, mormogi és te) holnap (2017. 06. 08.) du ... (2017.06.07. 11:18) 60
  • inszeminator: Sajnos ebben az "Exek az édenben" világban nem sok olvasója lehet Platonov -nak. Őszintén szólva m... (2017.05.06. 07:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Kabai Domokos Lajos: "Platonov az orosz irodalom nagy hatású írója, művei szamizdatban voltak olvashatóak. Életműve az ... (2017.05.05. 19:49) A. Platonov, Dzsan. ( El Kazovszkij panoptikumai )
  • Mormogi Papa: Küldtem emilt ! Üdv MP (2017.04.11. 13:03) Állj, ki az? Tovább!!
  • Mormogi Papa: Sajnos csak ilyen későn ugrott be a "társ vicc", amit a hetvenes években hallottam valamikor. Absz... (2016.08.21. 12:28) 60
  • Utolsó 20

ec-pec kimehec

szinesek

free counters

2008.12.23. 18:24 inszeminator

Bezárt Betlehem...

 

        Betlehem a buszmegálló szomszédságában, háttal a szovjet emlékműnek, de szemben falu templomával. Erős rácsozat védi a szent családot, elkél az manapság. Kicsit meglepődtem elhaladva mellette, annyira meglepett a múlt és a jelen találkozása.

      A képen leginkább az értékelhető igyekezet látszik. Volt szovjet emlékmű amikor az kellett, zömök bádog obeliszk, de égre törő, s aztán az idők változtával megtepedhetett mellé a buszmegálló. És ahogy telik az idő, a kopár, koszos kis terecske szépen megváltozik. Már pad is van, dizájnos szemétláda, az ünnepre készülődve baloldalt méretes adventi asztal, és ott a betlehem. A kor követelménye, hogy rácsok mögé kell rejteni. Van valami különös ebben a meglepő kompozícióban. Világok, korok keveredése és dilemmája - vagy csak kis falusi zűrzavar? Lehet, hogy mindkettő, csak nézőpont kérdése. 

      Bádog obeliszk szemben a tudor stílű kastély templomával. Téglaépítmény ez is, a tizenötéves évforduló alkalmából emeltetett. A legszebb Kádári időkben. A lelki alapozás nehéz munkája közben, a téeszesítés, a szocializmus alapjai lerakásának küzdelmes idejében. Semmi sárkányölő izmoktól dagadó harcos, semmi sarló és kalapács mégcsak egy apró csillagocska sem tellett a tetejére. Vár a munka elvtársak, húzzunk bele...."Bebádogozták." 

   Nem jut eszembe most a vers, de majd lesz aki tudja elejétől a végéig, én csak a passzus végére emlékszem...:.."bebádogoztak minden ablakot". Na persze máshol, de divatja volt abban az időben a bádogozásnak. Ne lásd a világot csak az eget, szállj magadba, egyebet nem tehetsz. Passzentos ötlet volt a rácshoz. Bádog az ablak előtt, mely fölfelé irányítja a tekintetet.

    Ostobaság - a tekintet már régen befelé vette az irányt, de mégis...Ha ezt a csonkagúlát hosszában kettévágom, és felfordítom, máris van két darab ablakravaló. Ilyen egyszerű.

 

       Ők meg itt maradtak, a kapitány, egy lajtnant, néhány szerzsant, a többit nem tudom elolvasni. Meghúzódnak a bádogsapka alatt, amíg tehetik, míg valaki el nem orozza a fejük fölül. Vessünk egy töprengő pillantást rájuk is, ha már a mieinkre, akik szétszórattak az itteniek földjén, nem is tehetjük. Rossz csere volt, erőszakos és nagyrészt értelmetlen. Hátulról figyelik a rácsokkal védett betlehemet, de szemben a templom tornyával. Lesz e így "feltámadás"...?

      Ma már könnyebb szívvel mondhatjuk, békés karácsonyt nekik is.

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://inszeminator.blog.hu/api/trackback/id/tr14838763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.24. 08:57:23

Érdekes módon ezekről a fotókról egyik kedvenc karácsonyi énekem, a Bicskei ének ugrott be (a Kaláka féle feldolgozás nagyon szép!), mely valamikor a XVI. század környékén született, ha jól tudom. Mondhatom, van különbség az akkori, dalban elhangzó fogadkozás ("Ó, ha Magyarországban...") és a mai szándékok között. Merthogy ma már fogadkozás sem nagyon hangzik el.

Ezzel együtt persze vidáman ünnepelünk a következő napokban.


Bicskei ének

Idvez légy, kis Jézuska,
idvez légy, ó kisbaba,
mért fekszel a jászolba,
a hideg istállóba?

Hol a fényes palota,
hol a kényes nyoszolya,
hol a lépes mézecske,
vajjal mázolt köcsöge?

Ó, ha Magyarországban,
Bicske mezővárosban
jöttél volna világra,
akadnál jobb országra.

Mert adnánk jó mézecskét,
vajas, édes tejecskét,
szükségedet megszánnánk,
párnácskánkba takarnánk.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.12.26. 14:07:56

Kedves Inszeminátor!
Bocsáss(atok) meg, de legyűrt egy vírus Szenteste estéjén családostul...
Most látom a posztodat.
Kerestem, s ezt találtam:
hu.wikipedia.org/wiki/Tollas_Tibor
de ő csak a szerző, a versre vonatkozó lapot törölték !!!
(Legalábbis a Wikiről.)
De megtaláltam mégis, egy másik HonLapon:
mkdsz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3210&Itemid=81
és elolvasván már azt is tudom, miért jutott eszedbe éppen most, az előző poszt után...
Még egyszer békés, boldog Ünnepet és
Jobb új évet !

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.12.26. 16:24:34

Kedves Mormogi Papa!
Először is gyógyulj meg mihamarabb. Én gerezd apróra vágott fokhagymát keverek kanálnyi kefírbe és lenyelem. Nincs nagy szaga és hatásos.
Próbáld ki ne félj tőle! Ha bedugul az orrod, vágj ketté egy nagy hagymát és szagolgasd. Nem vicc.

Ami a többit illeti, mármint az esti sétahajó közeledő cincogását, a poloskákat és a bebádogozott ablakot / Tollas versének kitünő képei/- vannak emlékképeim, igyekeztek őket sorra venni az Utazás hagymával szalonnabőrrel c, sorozatomban. Ez utóbbiak éppenséggel a "Jugoszláv" c. fejezetben találhatók.
(Mert szerény vagyok és alig alig reklámozom magam....)
Köszönöm, hogy mellékelted a linket, elmentem, és időnlént átnézek majd erre a Hon-lapra.
Most azonban mielőbb még, az új év előtt ki kell kászálódnod a vírusok közeléből.
Boldogabb új évet, de legalább is jobbat !
Inszeminátor.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.12.26. 19:56:05

Kedves Inszeminator!
Köszönöm a recepteket, el is tárolom agyam valamelyik rekeszébe, például a torokjavító kavirc mellé. (Egy banánt közepes karikákra szeletelünk, ráfacsarjuk egy citrom levét - ez elveszi a gejl ízt - lapos kis kehelybe - fagylaltostányér - tesszük és leöntjük mézzel, míg ellepi. Állni hagyjuk 4 - 12 órán át - esetleg hűtőszekrényben - hogy összeérje, majd kiskanállal fogyasztjuk. Mintha tisztára borotválná az ember torkát belülről.)
Ezúttal azonban nem segít - a kór eltérő volt, talán már múltidőben. Mi már jobban lennénk, de a vírus makacs: megy tovább, a következő áldozatra... Most a gyereken a sor, pedig a Karácsony első napjára szervezett rendes évi családi összejövetelt le is mondtuk emiatt... Ami egyebek mellett azt is jelentette, hogy kedvenc unokahúgom egynapi pihenés helyett nekiállhatott hirtelenjében négy főre ebédet rittyenteni a - nemistudommiből :-(((

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.12.28. 02:21:39

Kedves Mormogi Papa!
Köszönöm a receptedt, szétkürtöltem családom tagjai között, akik hajlamosoak efféle kórok hosszasabb gyötrelmeit elviseni.
Én sajnos cukros vagyok a kettes fajtából, de már érzem, hogy nem sokáig, mert utólér az inzulinnyomkodás.
Nem is tudom mikor ettem utoljra mézet. De meg fogom kóstolni, mert olyan gyógyszer még nem került elém ami kellemesnek tűnik. Ez pedig az.
ü.
Inszeminator.
süti beállítások módosítása